Czech English French German Russian
Chyba
  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 134

Blog - Makovo-tvarohový drobenkový koláč

Autor  21. 07. 2014 Zdravá výživa

Super zdravý koláč plný vitamínů a minerálů. Uctíte jím jak mlsné jazýčky nečekané návštěvy, tak i každého příznivce zdravé výživy. 

 ... místo úvodu, budu citovat přímo z mého emailu :-)

 

"Ráda bych i já přispěla se svým receptem, který moc chutná nám všem doma a i návštěvám „klasických strávníků“. Těm ovšem nemá smysl vůbec zmiňovat, že nebaští mascarpone nebo smetanu či spoustu cukru. Možná by ani neochutnali, kdyby věděli, že baští tofu a stévii ... :-) "

 

 

Maková vrstva:

3 hrnky mletého máku

1 hrnek mléka (kokosový/ovesný/mandlový nápoj)

2 špetky mleté skořice

10 kapek stévie

nebo

2 p. lžíce třtinového nerafinovaného cukru

1 p. lžíce špaldové / žitné / kukuřičné mouky

 

Mák promícháme se skořicí a stévií/cukrem. Prohřejeme asi 5 minut v mléku/nápoji. Pokud je maková hmota

řidší, zaprášíme moukou a promícháme. Necháme v klidu vychladnout.

 

Tvarohová vrstva:

 

750g tvarohu (tofu natural bez příchuti)

2 ks domácí vejce

10 kapek stévie

nebo

2 p. lžíce třtinového nerafinovaného cukru

Tvaroh / najemno nadrobené tofu smícháme se stévií/cukrem a vyšleháme do jemného krému s vejci.

 

Drobenková vrstva:

 

2 hrnky špaldové / žitné / kukuřičné mouky

1 balíček bezfosfátového prdopeče

3⁄4 hrnku třtinového nerafinovaného cukru

1 ks domácí vejce

1⁄2 hrnku změklého ghí (přepuštěné máslo)

 

Mouku prosejeme společně s prdopečem, smícháme s cukrem a velmi důkladně prohněteme rukama s ghí tak,

aby se hmota začala drobit. Poté přidáme vejce a rychle a zručně prohněteme znovu.

 

Troubu předehřejeme na 180°C.

 

Formu / remosku / plech pomažeme ghí, poprášíme moukou. Na dno rozvrstvíme 1⁄2 až dvě třetiny drobenky.

Na drobenku rovnoměrně rozetřeme tvarohovou vrstvu. Na tuto vrstvu můžeme dle chuti přidat kompotované, řádně

okapané ovoce.

 

Na tvarohovou vrstvu rovnoměrně rozetřeme makovou vrstvu. Do máku můžeme přimíchat na hrubo sekané oříšky

(mandle, vlašské) nebo rozinky.

 

A nakonec završíme druhou polovinou či zbývajícím množstvím drobenky.

Pečeme v horkovzdušné troubě 60 minut. Ke konci průběžně kontrolujeme špejlí, zda se tvarohová nebo maková

vrstva nelepí.

Po upečení formu vyjmeme z trouby a koláč necháme vychládnout, než ho sbaštíme.

 

Fitmami logo

Co je Fitmami?

FITMAMI® je prvním sportovním programem v ČR, který se zaměřuje nejenom na cvičení s kočárky pro maminky s dětmi a miminky, ale i na outdoorové cvičení pro těhotné ženy. Na čerstvém vzduchu a ve společnosti dalších aktivních maminek. Procvičíte si nejen celé tělo, ale užijete si také spoustu zábavy - to vše ve společnosti vašich dětí.

Pavla Maříková, zakladatelka programu Fitmami

Kontakty

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. +420 724 033 060