Salát z grilované cukety s vlašskými ořechy, granátovým jablkem, mátou a sezamovou pastou tahini
Ingredience:
½ hrnečku vlašských ořechů (rozlomené na poloviny)
2 cukety
3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
¼ hrnečku čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 stroužek česneku
3 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
2 polévkové lžíce tahini (sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek)
špetka chilli
½ hrnečku semínek z granátového jablíčka
Postup:
1. Opražte na pánvičce vlašské ořechy. Dávejte pozor, aby se nespálily. Pražte je, dokud voní. Poté je dejte do malé misky a odložte na stranu.
2. Nakrájejte cukety na kousky a ve velké misce je smíchejte s olivovým olejem, posypte solí a pepřem. Na grilovací pánvičce osmažte cuketu do měkka. Zhruba 2-3 minuty na každou stranu. Nelekněte se, když budou cukety vypadat trošku spáleně. Poté dejte cukety do misky nebo na servírovací talíř a udržujte je v teple.
3. V malé misce metličkou rozšlehejte citronovou šťávu, česnek, 2 lžíce máty a sůl podle chuti. Přidejte tahini s chilli. Zamíchejte metličkou, dokud nebude dressing úplně jemný. Je-li dressing příliš hustý, přidejte trochu vody.
4. Posypejte cuketu praženými ořechy a semeny z granátového jablíčka, pak pokapejte dressingem. Ozdobte zbývajícími lístky máty.