top of page

Dula, nebo porodní asistentka: V čem vám která pomůže?

Mnoho žen vyhledává v těhotenství služby porodní asistentky nebo duly. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? A podle čeho si vybrat tu správnou pro sebe?


V čem se liší


Hlavní rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou spočívá v jejich vzdělání. Od toho se následně odvíjí i služby, které vám daná osoba může poskytnout. Porodní asistence je samostatný obor na vysoké škole. Naproti tomu dule stačí pro její činnost kurz – organizací, které výcviky pro duly pořádají, je u nás hned několik.


Porodní asistentka


Porodní asistentka je tedy vyškolená zdravotnice. Je připravená o ženu plně pečovat v průběhu celého těhotenství, při porodu i během šestinedělí, pokud vše probíhá bez komplikací. Odborně se postará i o zdraví novorozence a provede mu nezbytná vyšetření.

Pokud rodíte v porodnici, na porodní asistentku s velkou pravděpodobností narazíte. Možná Vám bude už v těhotenství provádět monitoring miminka. V některých zařízeních porodní asistentky samy vedou nerizikové porody a s lékařem se třeba ani nesetkáte. S porodní asistentkou, která je zaměstnankyní nemocnice, se většinou žena nedomlouvá předem – směny se střídají a záleží zkrátka na tom, kdy bude žena rodit a na kterou asistentku natrefí.


Porodní asistentka ale může být i soukromá. Těhotná žena si její služby sama vyhledá, asistentka si následně hlídá termín porodu a kolem něj je připravená kdykoli vyjet. Tato pohotovost se obvykle začíná držet dva týdny před termínem. Výhodou takového vztahu s porodní asistentkou je to, že ji žena dopředu zná a může si ji vybrat podle sympatií i svých preferencí. Během těhotenství s ní může probírat případné potíže a nesetkají se poprvé až při porodu.





Dula


Podobný typ vztahu navazuje těhotná žena, pokud si vybere jako doprovod dulu. I ta drží zhruba od 38. týdne nastávající mamince pohotovost. Na rozdíl od porodní asistentky však dula není zdravotník. Nemůže provádět vyšetření ani zdravotnické úkony. Náplní její práce je především poskytování psychické i fyzické podpory těhotné a rodící ženě, případně také jejímu partnerovi. Probere s ženou její porodní plán, může jí poradit s výběrem vhodného zařízení nebo s tím, kdy má do porodnice vyrazit.


Během samotného porodu dula pomáhá navozovat klid a pohodu, které jsou nezbytné pro hladký průběh. Rodící žena se potřebuje cítit v bezpečí, jinak se celý proces zpomaluje či dokonce zastavuje. Dula také pomůže s hledáním úlevových poloh. Mnoho dul nabídne ženě i masáž nebo třeba aromaterapii: To jsou věci, na které porodní asistentce často nezbývá kapacita – zejména pokud je zaměstnankyní nemocnice a pečuje o více rodiček najednou.


Jelikož se má dula snažit navozovat příjemnou atmosféru, měla by zároveň udržovat kladné vztahy s nemocničním personálem. Jejím úkolem rozhodně není hádat se s lékaři.


Ačkoli některé ženy vyhledávají její služby právě z důvodu, aby za ně v porodnici někdo vše vybojoval, dula se nikdy nemůže stavět mezi rodící ženu a zdravotníky.

Co na to nemocniční personál


Přítomnost dul v některých porodnicích vítají, v jiných nikoli. Je každopádně dobré si uvědomit a případně i připomenout, že dula se nepokouší přebírat interním porodním asistentkám ani lékařům to „lepší“ z jejich práce – naopak by jim měla jejich činnost usnadňovat a stát se součástí celého týmu. Totéž platí, když přijedete se svojí soukromou porodní asistentkou – některý nemocniční personál její pomoc ocení, jiný bude mít s její přítomností problém.


Domácí porody


Pokud vybíráte doprovod k domácímu porodu, nezapomínejte, že dula není zdravotník. Podle etických kodexů některých organizací duly ani nesmí jezdit k porodům, kde není zároveň přítomná i porodní asistentka. Někdy dula a porodní asistentka pracují v tandemu a k domácím porodům doprovázejí společně.





Jak si vybrat konkrétní dulu nebo porodní asistentku


Nejpodstatnější je, abyste si s danou osobou sedly. Možná vám ji doporučila kamarádka, možná jste vybírala prostě podle webových stránek a fotografie... V každém případě je velmi důležitá osobní schůzka, kde si ujasníte své představy a to, jestli vám zrovna tato žena může pomoct k jejich naplnění. Dojem z osobního setkání je opravdu klíčový. Když budete mít pocit, že nejste na stejné vlně, nebojte se to na rovinu sdělit a hledat dál. I když mají s danou ženou jiné rodičky kladné zkušenosti, neznamená to, že si s ní porozumíte i vy. Na první schůzce je dobré se duly či porodní asistentky zeptat na detaily její práce a obvyklé postupy, případně preference. Klidně si popovídejte o tom, proč se pro svoji profesi rozhodla a co ji na ni baví – i tím se můžete mnohé dozvědět.


Zajímavé odkazy


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page