top of page

Těhotenství a intimní potíže

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Intimní potíže dovedou pěkně potrápit, a to i v těhotenství

Období očekávání potomka je plné radostných, ale někdy bohužel i nemilých překvapení. Mezi takové určitě patří potíže s intimními partiemi. Co je v rámci těhotenství normální a kdy už je nutné kontaktovat lékaře?


Jiný stav dělá s ženskými těly doslova divy, zvláště na těch velmi intimních místech. Není proto překvapivé, že většina žen volí v těhotenství pohodlné „babičkovské“ kalhotky namísto sexy krajkového prádla. Intimní potíže jsou u každé ženy individuální – některé trápí zvýšený poševní výtok celých devět měsíců, další naopak nemají problém vůbec žádný. Jakmile se ale nějaké potíže objeví, vždy o nich raději informujte svého lékaře, aby mohl vyloučit případnou infekci.


KVASINKOVÁ INFEKCE

Ať už jste těhotná, nebo ne, nejspíše se u vás objeví následující příznaky – svědění, zarudnutí a bolest ve vaginální oblasti spolu s nezapáchajícím mléčným výtokem. Některé ženy si stěžují také na bolest při pohlavním styku nebo pálení při močení.


RIZIKO: Zpravidla za to mohou velké hormonální změny, a proto kvasinkovou infekcí trpí téměř většina těhotných žen. Nejedná se o nijak závažný stav.


JAK SE S NÍ VYPOŘÁDAT: Řekněte o potížích svému lékaři. Jsou u nás dostupná homeopatika či vaginální globule, které lze užívat po celou dobu těhotenství. Pomoci upravit poševní mikroflóru mohou také probiotika a úprava stravy – vynechte zejména bílé pečivo a sladké. Pokud problémy neustupují, je potřeba vyloučit bakteriální nebo pohlavně přenosné choroby.



BAKTERIÁLNÍ INFEKCE

Její příčinou je nerovnováha bakterií, které se v pochvě za normálních okolností běžně vyskytují a nezpůsobují žádné potíže. Může někdy proběhnout bezpříznakově nebo se může objevit kyselý „rybí“ zápach, svědění a pálení.


RIZIKO: Tyto obtíže je rozhodně nutné řešit, protože existuje riziko, že prvotně vaginální infekce postoupí výše až k děloze. A tam už by mohla zapříčinit třeba předčasný porod.


JAK SE S NÍ VYPOŘÁDAT: Jedině po domluvě s lékařem, který vám předepíše účinné léky.


Pro obě infekce je příznačný výtok. V případě bakteriální infekce jde o řídký, vodnatý výtok bílé či šedé barvy, zatímco u kvasinkové je hustý, bílý a připomíná tvaroh.


SEXUÁLNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY

Chlamydie mohou probíhat bez příznaků nebo způsobit lehce zapáchající výtok. Zabarveným výtokem a svěděním se může projevovat také kapavka nebo trichomoniáza. Všechny tři infekce mohou způsobovat bolest při sexu nebo močení.


RIZIKO: Je skutečně velké, pohlavně přenosná nemoc v těhotenství může vést k předčasnému porodu nebo děložní infekci po porodu. Některé organismy způsobující sexuálně přenosné choroby mohou mít také negativní vliv na plod, jiné se na dítě při porodu přenášejí.


JAK SE S NIMI VYPOŘÁDAT: Pokud onemocníte, především se kvůli tomu nestyďte a jděte k lékaři. Pomocí antibiotik se můžete problému včas zbavit, a neohrožovat tak své dítě.



ÚNIK MOČI

Ještě před návštěvou lékaře zjistěte, za jakých okolností a jak často k inkontinenci dochází. Je-li to pouze příležitostné jako třeba při kýchání nebo kašli, pak nejde o dlouhodobý problém, ale pouze o potíže spojené s těhotenstvím a rostoucím tlakem dělohy na močový měchýř.


RIZIKO: Jde o normální problém, který se v těhotenství často vyskytuje. Zbystřete ve chvíli, kdy se mění zápach nebo zabarvení.


JAK SE S NÍM VYPOŘÁDAT: Pomohou Kegelovy cviky, tedy procvičování a zpevňování svalů v oblasti pochvy a celkově pánevního dna. Mnohým ženám pomáhají „dirigovat“ právě i močový měchýř. Může pomoci také častější, tzv. preventivní vyprazdňování, a to zvláště ke konci těhotenství. Rozhodně nepřestávejte pít hodně vody, protože jinak byste si mohly přivodit ještě horší potíže.



ÚNIK PLODOVÉ VODY

Plodová voda by měla být jasná tekutina, ale může být zelená, žlutá, hnědá i červená. Na rozdíl od inkontinence není tento únik jen sporadický, ale pravidelný. Pokud si nejste jistá, zda jde o moč nebo plodovou vodu, pak zajděte do porodnice, kde to porodní asistentka zjistí pomocí speciální kontrastní tekutiny.


RIZIKO: Plodová voda by až do porodu nikdy unikat neměla.


JAK SE S NÍM VYPOŘÁDAT: Vždy kontaktujte odborníka – gynekologa nebo porodní asistentku.


V těhotenství se může čas od času objevit i krev, zvláště pak v prvním trimestru. Nemusí to nic znamenat, ale může se také jednat třeba o počínající potrat, proto je potřeba vnímat krev vždy jako varovný signál a nechat se vyšetřit!

Foto: DepositPhoto



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page