top of page

Je libo smoothie z placenty?


Placenta je sama o sobě plná blahodárných látek. Zda ji však vyzkoušíte na vlastní kůži, necháme na vás...

Téma alternativního přístupu a návratu k přírodě se dotýká i tak křehkého procesu, jako je porod. Někdy se to zdá až přehnané… Nebo ne? A co byste řekly třeba na koktejl z vlastní placenty?


Že se něco takového může dít ve Spojených státech amerických, to mě upřímně ani trošku nepřekvapilo. Avšak když jsem narazila na článek, v němž si vlastní placentu coby smoothie dopřávala jedna Češka, trochu mě to zarazilo. Co ji k tomu vedlo? Musela jsem tomu prostě přijít na kloub! Ale nejprve trocha teorie – co je to vlastně ta placenta? Orgán, který se vyvíjí na stěně dělohy v průběhu těhotenství. Poskytuje dítěti kyslík a výživu a zároveň eliminuje toxiny, které se ženě dostávají do těla. Po narození dítěte se placenta odděluje od stěny dělohy a zhruba po 15 až 30 minutách je vyloučena. A teď k mému pátrání...


TAK PRAVILA MEDICÍNA

Zjistila jsem, že v případě pojídání placenty zdaleka nejde jen o výdobytek hollywoodských elit. Ve skutečnosti totiž nejde vůbec o nic nového. Tradiční čínská medicína tento zvyk praktikuje už stovky let s tvrzením, že pojídání vlastní placenty má na ženu po porodu velmi pozitivní vliv. Vzhledem k tomu, že je placenta sama o sobě plná vitaminů a některých hormonů (např. lidského placentárního laktogenu, který pomáhá produkovat mléko), je placentofagie (akt konzumace placenty) velmi aktuálním tématem. Většina savců v přírodě po porodu svou placentu požírá, zdravotničtí odborníci z lidské říše však s tímto trendem příliš nesouhlasí. Kde je tedy vlastně pravda?


ZÁSOBÁRNA VITAMINŮ

Zastánci pojídání placenty tvrdí, že jde doslova o elixír zdraví. Placenta je nabitá vitaminy, minerálními látkami a hormony, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví ženy. Jde například o železo, vitaminy B6 a E, hormony oxytocin, který usnadňuje kojení, snižuje poporodní krvácení a stimuluje zavinování dělohy, dále CRH, jenž snižuje stres, a nakonec prolaktin zvyšující produkci mateřského mléka. V neposlední řadě placenta obsahuje také bílkovinu cytokin, která působí jako podpora při regeneraci poškozených buněk a tkání. Užívání placenty je tak podle zastánců užitečné při odstraňování následků porodu. Dodává prý energii, která je potřebná v péči o miminko, a podporuje proces rychlejší regenerace, hojení a odcházení očistků z dělohy.


Látky obsažené v placentě prý pomáhají také proti poporodní depresi a baby blues.


STEAK, KOKTEJL, NEBO PILULKA?

Možná vás právě napadá, jak je asi takovou placentu možné pojídat? Odpověď zní – v podstatě jakkoli. Existují kultury, které ji jedí syrovou, jiné národy ji zase připravují jako steak nebo zapékají do lasagní. Pro západní svět jsou každopádně přijatelnější tinktury, pilulky, koktejl, esence, krémy nebo homeopatické léky. Příprava pilulek se ujala zvláště ve Velké Británii. Placenta se zpracovává usušením nebo uvařením a následným usušením. Uchovávat by se měla maximálně 12 hodin v chladu, poté musí být bezpodmínečně zpracována. K placentě se mohou přidat i další suroviny jako třeba citron, zázvor nebo zelené chilli.


NEJVÍC „FRČÍ“ SMOOTHIE

Nejoblíbenější formou je však smoothie nebo koktejl z placenty podávaný ihned po porodu. Přidává se také ovoce, zelenina a další suroviny, aby zlepšily chuť a podpořily vstřebávání látek v placentě obsažených. Nakonec vás určitě zajímá, jak taková pilulka nebo koktejl chutnají, že? Já osobně nevím. Pojídání placenty je na mě příliš výstřední. Ale podle zkušeností žen z internetu nemá žádný zápach ani žádnou pachuť. Naopak je prý spíše bez chuti a přejímá chuť doprovodných surovin. Inu, proti gustu...


V České republice budete mít nejspíš problém dostat placentu do svých rukou. V nemocnicích je s ní nakládáno jako s biologickým odpadem a musí být vyhozena.

Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page