top of page

Nemůžete otěhotnět? Vyzkoušejte akupunkturu!

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Akupunktura pomáhá po celém světě s mnoha problémy včetně neplodnosti

Léčebná metoda vycházející z tradiční čínské medicíny je jednou z nejoblíbenějších alternativních metod, které pomáhají v podpoře plodnosti. Jak to celé funguje? A jaké jsou výsledky?


Během akupunktury se do tzv. akupunkturních bodů pacienta nabodávají malé jehličky. Tyto body leží na energetických dráhách neboli meridiánech, které spojují jednotlivé orgány. Podle tradiční čínské medicíny těmito drahami proudí čchi – životní energie. Problém nastává ve chvíli, kdy je životní energie v nerovnováze. Jehličky se pak zapichují právě do míst, kde se nerovnováha objevuje, a snaží se potíže odstranit. Akupunktura se jako léčebná metoda používá při řešení mnoha zdravotních obtíží – od bolesti zad, přes léčbu úzkostí i akné, až právě po problémy s plodností.


NEPLODNOST VE STATISTIKÁCH

U nás i ve světě každoročně přibývá spousta neplodných párů. Mezi mnoha neznámými důvody existují i ty známé, k nimž patří především odkládání početí, životní styl, vrozená vada, úraz či nemoc. Dříve se neplodnost přisuzovala hlavně ženám, poslední statistiky ale ukazují, že se na ní významně podílejí i muži.


  • O neplodnosti páru se mluví v případě, že nedojde k otěhotnění během 1–2 let při sexu probíhajícím zhruba 2x týdně.

  • Pravděpodobnost otěhotnění v jednom cyklu je 20 %.

  • Na celém světě je 10 % všech párů neplodných.

  • Sekundární neplodností, tedy neschopností počít další dítě, trpí až 25 % párů.

  • Zhruba 15 % párů vyhledá po 2 letech neúspěšného snažení lékařskou pomoc.

  • Až ve 40 % případů jsou problémy na straně žen.

  • U mužů se problémy vyskytují zhruba v 10–30 % případů.

  • Problémy u obou partnerů se objevují v 15–30 %.


CO NA TO LÉKAŘI?

Lékařský svět je rozdělený na dvě poloviny. Jedni jsou k akupunktuře skeptičtí a tvrdí, že neexistuje žádný vědecký důkaz, že by jehličky při neplodnosti pomáhaly. Druzí jsou zase zastáncem názoru, že akupunktura funguje díky tomu, že stimuluje nervové a svalové tkáně. Jistotou ale je, že akupunktura pomáhá ženu uklidnit, zbavuje ji stresu a napětí a pomáhá jí relaxovat.


Možná právě psychické zklidnění je tím pravým klíčem k úspěchu, tedy ke zvýšení plodnosti.


NA CO AKUPUNKTURA PŮSOBÍ

Vyvážením toku energie pomocí akupunktury by se měla zvýšit a zlepšit plodnost, a to konkrétně díky těmto faktorům:

  • regulace hormonální funkce v těle

  • zvýšení průtoku krve do vaječníků a dělohy a uvolňování svalů zlepšujících šance k uchycení vajíčka

  • řešení příčin syndromu polycystických ovarií

  • celkové zmírnění napětí, odbourávání stresu a navození uvolnění


POMÁHÁ I NA KLINIKÁCH

V dnešní době se stále více odborníků obrací při řešení komplikovaných případů k alternativní medicíně, zvláště pak k akupunktuře. Početí dítěte je vlastně takový malý zázrak a velmi důležitá je při něm psychika obou partnerů, převážně však ženy. V některých centrech pro léčbu neplodnosti tak pomáhají ženám právě i tyto zázračné jehličky.


ŽIVOTNÍ STYL HRAJE PRIM

To, jak žijeme, ve velké míře ovlivňuje celý náš život a s ním i schopnost otěhotnět, donosit a porodit dítě. Proto je při boji s neplodností vždy třeba přidat také zdravou stravu, udržení optimální hmotnosti, pravidelný pohyb a relaxaci. Bez toho sama akupunktura nic nezmůže. Klíčem k úspěchu je rovněž uvědomění si, že nastal čas přivolat na pomoc medicínu a umělé oplodnění. A poté už jen doufat a rozhodně se nevzdávat!


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page