top of page

7 tipů, jak nejlépe využít volno před porodem

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Během několikatýdenního volna před porodem nezapomínejte hodně odpočívat

Až nastoupíte na mateřskou a před vámi budou leckdy i dva volné měsíce, nejspíše si budete říkat, co s takovým množstvím volného času proboha dělat... Věřte ale, že těch šest až osm týdnů bude právě tak akorát na to, abyste zařídila ještě několik důležitých věcí. Které to jsou?


VZDĚLÁVEJTE SE

Zajděte na předporodní kurz, nejlépe s partnerem, ale i když půjdete sama, svět se nezboří. Na takových kurzech se naučíte spoustu důležitých věcíjak při porodu dýchat nebo jak vlastně zjistit, jestli už fakt rodíte, dozvíte se o technikách kojení, o tom, jak se starat o úplně čerstvé miminko nebo co se děje s vaším tělem po porodu... Je toho mnoho a leccos se vám bude hodit. Jestli předporodní kurzy neplánujete, čtěte a hledejte (ověřené!) informace. Vědění vás uklidní.


NAJDĚTE PEDIATRA

Myšlenky na to, že zdraví svého děťátka máte už pár dní po porodu svěřit někomu cizímu, vás pravděpodobně budou pronásledovat déle než jen první dva měsíce mateřské dovolené. Nemá cenu čekat na poslední chvíli, nervy máte jen jedny, a pokud si navíc ve svém okolí můžete z lékařů vybírat, jednejte! Zeptejte se známých, kamarádek, sousedky, kterého lékaře navštěvují se svými dětmi ony. Sama pak za vítězným adeptem zajděte a promluvte si s ním o tom, jak to vlastně chodí, jestli miminko v prvních týdnech přijde vyšetřit k vám domů, jaký postoj má k očkování... V budoucnu pro vás bude důležité s pediatrem vycházet, takže vybírejte opravdu pečlivě.


S lékařem domluvte i výběr zdravotní pojišťovny, k níž miminko přihlásíte.


PŘIPRAVTE ŽELEZNÉ ZÁSOBY

Jestli máte doma partnera, který vám rád vyvařuje, pak ani nemusíte číst dál. Ovšem ani kuchařsky nepříliš zdatný partner přece není k zahození. Můžete ho zaúkolovat alespoň tím, aby vám pořádně nakoupil, a vy si navaříte jídlo, které se dá uložit v menších porcích do mrazničky. Kdo ví, kolik času na jídlo sama pro sebe budete v prvních týdnech po porodu mít… Krabičky s jídlem snadno rozmrazíte, a snadno tak do sebe dostanete nějaké teplé jídlo pro případ, že byste byla po porodu v jednom kole.


GENERÁLNÍ ÚKLID

Tak ten opravdu není třeba! Navíc by většina čisticích přípravků mohla způsobit nějakou alergickou reakci a podráždit vás i vaše nenarozené dítě. Vyperte oblečení pro miminko, uklízejte jen tak, jak byste to dělala kdykoli jindy. Pokud máte dojem, že přes špinavá okna nevidíte na zahrádku k sousedům, o pomoc s větším úklidem poproste svého partnera nebo nastávající babičku. Určitě vám rádi pomůžou.


DOKUMENTUJTE SVOJE TĚHOTENSTVÍ

Jste těhotná, jste krásná a máte svoje dítě tak blízko, jak už ho po porodu nikdy mít nebudete. Neodkládejte proto dokumentaci čehokoliv, co by vás později mohlo mrzet. Paměť můžete mít skvělou, ale i ty nejsilnější vzpomínky časem trochu blednou a nahrazují je jiné. Už v porodnici, i když bude miminko spát kousek od vaší postele, vás může přepadnout zdánlivě nesmyslný stesk po tom, jak jste cítila v břiše každý jeho pohyb. Natočte si, jak se boulí vaše těhotné bříško, průběžně foťte, jak se s miminkem zvětšuje.


Naskenujte si fotky z ultrazvuku, protože ty časem skutečně zesvětlají tak, že na nich za pár měsíců nic nerozeznáte.


ZABALTE SI DO PORODNICE

Ne, tohle skutečně nepočká na poslední týden před termínem. Jak můžete vědět, že budete rodit v termínu nebo přenášet? Že vám sestřenice vyprávěla, jak se jejímu miminku ještě pět dní po termínu nechtělo na svět? Na dědičnost nespoléhejte a připravte si tašku do porodnice alespoň měsíc předem.


NABÍREJTE SÍLY A RELAXUJTE

Mezitím, co budete zařizovat a přemýšlet nad spoustou praktických věcí, nezapomínejte sama na sebe! Čtěte knížky, které jste dosud odkládala na později, zajděte na hodinu těhotenské jógy, vyrazte do kina, buďte chvíli jen sama nebo pouze s partnerem, a to nejlépe někde, kam se kvůli čerstvému miminku pravděpodobně nějakou dobu nedostanete. Nechte se rozmazlovat a uložte si tyto příjemné vzpomínky na dobu, kdy budete mít hlavu plnou jiných starostí.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page