top of page

9 tipů pro bezpečný spánek kojence

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Bezpečný spánek miminka

Tiply byste si, které místo je v domácnosti pro spánek kojenců nejnebezpečnější? Poslední výzkumy ukázaly, že jde o pohovku. Zvyšuje totiž riziko SIDS nebo Syndromu náhlého úmrtí kojence.


A proč je právě pohovka tolik riskantní? Je pravděpodobné, že s miminkem na úzké pohovce usne i dospělá osoba (může tak dojít k zalehnutí kojence) a ve většině případů dítě neleží na zádech, ale na boku (pro malé miminko je tak snadné přetočit se na bříško obličejem dolů). Vědci proto varují, že zdřímnutí si s miminkem na gauči může být nebezpečné. Jak tedy co nejlépe zabezpečit kojenecký spánek?


  1. Dítě ukládejte ke spánku vždy na záda. Je-li už dítko dostatečně staré a přetočí se na bříško samo, pak mu ve spánku v takové poloze nebraňte.

  2. Dítě by mělo spát na pevném a rovném povrchu v postýlce nebo v kočárku, který splňuje současné bezpečnostní normy. Rozhodně nenechávejte miminko spát na gauči nebo vodní posteli.

  3. Postýlka by měla být prázdná. Všechny hračky, dečky, měkké předměty, polštáře a přikrývky z postýlky odstraňte. Pokud chcete miminko přikrýt, používejte spací pytel nebo ukládejte miminko nožičkami k okraji postýlky, aby se nemohlo do peřiny zachumlat.

  4. Malé miminko patří k matce, proto je pro spánek kojence nejbezpečnějším místem postýlka nebo kočárek ve stejné místnosti, ve které spí rodiče.

  5. Spánek na boku je pro miminko vhodný až v období, kdy se dokáže přetočit zpět na záda.


V místnosti, kde miminko spí, by podle odborníků měla teplota dosahovat 18–20 °C.


ČÍM JEŠTĚ PŘEDEJÍT VZNIKU SIDS?

  • Kojte tak dlouho, jak jen to bude možné.

  • Nabídněte miminku dudlík, zvláště při usínání. Některá miminka ho však prostě odmítají, proto mu ho určitě nenuťte násilím.

  • Udržujte v pokoji příjemnou teplotu, tak aby nedošlo k přehřátí miminka. Na spánek odborníci doporučují 18–20 °C.

  • Větrejte, ale zároveň dávejte pozor na průvan.

  • V blízkosti miminka nekuřte.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page