top of page

Cvičení miminek a kojenců: Radost z pohybu od útlého věku

Cvičení s miminky či kojenci je skvělou formou, jak si užít společný čas se svým potomkem. A přitom ještě velmi výrazně přispět k jeho zdraví i radosti.


Miminka cvičí s pomůckami
Cvičení s miminky rozvíjí jejich psychomotorický vývoj

Rozvoj pohybového aparátů


O prospěšnosti pohybu na naše zdraví nemůže být pochyb, a čím dříve se začne, tím lépe. Různé formy cvičení jsou přínosné i pro děti od 3 měsíců věku. Ostatně dobrému rozvoji a fyzické kondici miminka napomůže i samotný fakt, že nastávající maminka cvičí během těhotenství. Pozitivně ovlivňuje tělesný vývoj svého nenarozeného potomka – jeho vývoj svalů, krevního tlaku, kapacity plic a zlepšuje tím tak jeho budoucí schopnosti sportovat.

Podle Světové zdravotnické organizace by děti do jednoho roka měly trávit každý den pohybovou aktivitou nejméně 30 minut, ideálně více. Od jednoho do dvou let je to potom trojnásobek, z toho alespoň jedna hodina by měla být intenzivní. Výzkumy navíc potvrzují, že sportující děti se v dospělosti těší pevnějšímu zdraví v mnoha oblastech. Netýká se to jen fyzického zdraví, i rozvoj některých částí mozku závisí na tělesném cvičení.


Budování radosti z pohybu


Samotné zdravotní účinky nejsou samozřejmě jediným benefitem cvičení s malými dětmi. Jednou z dalších výhod je bezpochyby i budování rutiny a návyku. Kdo se naučí pravidelně hýbat v raném věku, spíše se bude sportu věnovat i později.

Nesmíme proto zapomínat, že chceme u dětí především vyvolat radost z pohybu. „Do ničeho je nenuťme,“ říká Lucka, která vede pohybová cvičení pro malé děti. „Chceme především, aby si to užívaly a bavilo je to, abychom v nich probudili nadšení pro pohyb. Pokud se jim cvičit nechce, netlačte je. Sami se zapojte, oni to uvidí a budou vás následovat. Děti se učí napodobováním.“


Maminky s miminky cvičí spolu
Společné cviční podporuje i socializaci

Zapojení s vrstevníky


Na společném cvičení s dalšími dětmi je skvělé, že se vaše ratolest dostane brzy do kolektivu, zvykne si na jiné děti i dospělé. Až přijde čas školky, určitě to oceníte – nejspíš si totiž bude snáz zvykat.

„Dcerka na mě byla velice fixovaná,“ popisuje Jana. „Zprvu jsem si myslela, že to vzdáme a nebudeme nikam chodit. Stačilo, aby na ni cvičitelka promluvila, a hned se rozplakala. Po několika lekcích se ale sama velice těšila, nejraději by byla na cvičení pořád. A udělala obrovské pokroky. Myslím si, že i díky tomu se nám podařilo hladce nastoupit do školky, kam dnes chodí s velkým nadšením.“


Veselé dítě cvičí s maminkou na míči
Pohyb děti rozvíjí i psychicky


Společně strávený čas


Nepopíratelnou výhodou je i prostý fakt, že během cvičení trávíte s dětmi čas společně, v podstatě vědomým hraním. Zejména pokud vyrazíte cíleně za sportem nebo za cvičením pro děti, víte, že tento čas je určený jen pro vás.

„Doma jsem sice s dětmi pořád,“ svěřuje se maminka Míša, „když se ale ohlédnu večer zpátky, vidím, že tolik času jsme spolu zase nestrávili. Pořád odbíhám k plotně, uklízet… Jak jsme ale na cvičení, konečně vím, že mě nic nebude rozptylovat a odvádět od nich. A že si ten čas užijeme.“


Cvičení pro jednotlivá období


Ve fitMAMI se můžete zapojit do programů zaměřených na jednotlivá vývojová období vašich potomků – od 3 do 6 měsíců, od 7 do 12 měsíců a od 12 do 18 měsíců.

U nejmenších miminek se budete učit správnou manipulaci a jak děťátko podpořit ve správném psychomotorickém vývoji za pomoci dětských říkanek, malých i velkých míčů a oblíbených hraček. "Starší" miminka či batolátka potom podpoříte v symetrickém lezení, stabilizujete je při sedu či chůzi a motivujete na překážkové dráhy (opičí dráhy s pomůckami). Lekce probíhají velmi hravou, a přitom smysluplnou formou v malé skupině maminek. Děti se zde učí také socializaci, ostatně i pro vás to může být dobrá příležitost seznámit se s podobně naladěnými maminkami.


Maminky cvičí se svými miminky
Lekce fitMAMI pro nejmenší

Cvičit se dá i doma


Pokud třeba bydlíte daleko od města a nezvládáte dojíždět na pravidelná cvičení, nezoufejte. Radost z pohybu si s malým dítkem můžete užívat i doma či na zahradě. Kdybyste se chtěla v těchto dovednostech zdokonalit a rozšířit svoji zásobu cviků, můžete se přihlásit na celodenní školení fitMAMI s názvem Cvičení s kojenci a batolaty.

Získáte tak znalosti ohledně psychomotorického vývoje dítěte, nacvičíte si správnou manipulaci s kojencem a osvojíte si základní cviky a říkanky pro jednotlivé věkové kategorie do pěti let věku. Dozvíte se také více o vhodných pohybových aktivitách s náčiním typu padák, míče či balonky.

Po absolvování tohoto kurzu můžete vést lekce pro kojence a batolata třeba v mateřských centrech, což je skvělá forma přivýdělku mimo jiné pro ženy na mateřské dovolené, které hledají práci, kam mohou docházet společně se svými dětmi. Školení je ale velmi přínosné i pro maminky, které zkrátka chtějí zjistit více o vhodných pohybových aktivitách pro své malé děti. A užít si s nimi více zábavy.


Maminka cvičí doma s miminkem
Cvičit s miminkem se dá i doma, když víte jak na to

Zdroje:

  • World Health Organization. (‎2019)‎. Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/311664. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

COX, David. Young at heart: why children who exercise become healthier adults. The Guardian [online]. 2017 [cit. 2023-06-20]. Dostupné z: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/aug/28/young-at-heart-why-children-who-exercise-become-healthier-adults

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page