top of page

Jak vybrat vhodné menstruační potřeby pro mladé dívky: Aby je ve škole nic nezaskočilo

Máte doma dospívající dcerku a nejste si jistá, jakou hygienickou potřebu jí doporučit? Samy už možná dlouho používáte pomůcku, která vám skvěle vyhovuje, ale bude ta pravá i pro mladou dívku? A jak ji ideálně vybavit do školy a další aktivity, například kroužky či sportovní tréninky?


Menstruační kalhotky jako samostatná pomůcka či pojistka


Menstruační kalhotky vypadají jako běžné kalhotky, ale mají speciální vrstvy a složení materiálů. Používají se jako samostatná pomůcka během menstruace, ale lze je využít také jako pojistku ke kalíšku, vložce nebo tamponu.


„Menstruační kalhotky jsou vhodné pro mladé dívky, které teprve zkoušejí, jaká pomůcka či kombinace pomůcek bude pro ně nejvhodnější. A s kterou se budou cítit v pohodě. Možným řešením do školy je například kombinace menstruačních kalhotek s látkovou vložkou. První část dne fungovat s vložkou, následně ji vyndat, a fungovat druhou část dne pouze v menstruačních kalhotkách. Látkovou vložku stačí na záchodě schovat do malé taštičky, která vypadá jako peněženka. Lze použít i jednorázovou vložku, ale pozor na agresivní lepidla. Právě výměna během dne je častý otazník, který matky a mladé dívky řeší,“ říká Ilona Bittnerová, expertka na menstruační pomůcky z Maluna.cz.


Moderní materiály menstruačních kalhotek zajišťují pohodlí, pocit sucha a nepropustnost. Můžete vybírat z různých značek, střihů, barev i variant (jako pojistku, pro slabou, středně silnou i silnou menstruaci). Je však důležité výběr kalhotek nepodcenit. Jednotlivé produkty mají totiž různou savost. Ujistěte se proto, zda vybíráte ty správné. Některé fungují jen jako pojistka, některé se hodí i pro silnou menstruaci. Délka savé vrstvy zase určuje, zda se kalhotky hodí i na noc.





Pomůcky, které se umisťují dovnitř


Jestli dívka může nebo nemůže používat menstruační pomůcky, které se vkládají dovnitř do pochvy, záleží na tom, jakou má panenskou blánu. Ta totiž může vypadat různě: může být souvislá a neporušená nebo v sobě mít jeden či více otvorů. Pokud v sobě panenská blána má přirozeně větší otvor či je již mechanicky porušená (což se může stát například i v důsledku sportu), je možné tyto pomůcky používat. Obecně platí, že pokud dívka bez problému používá tampony, nebude mít problém ani s dalšími pomůckami, které se zavádějí dovnitř – jako je menstruační kalíšek a menstruační houbička.

„Pokud se rozhodnete pro tampony, pak doporučuji sáhnout po těch z bio bavlny, které neobsahují zbytečný chemický koktejl a neuvolňují se z nich vlákna. Taková varianta může být vhodná třeba na sport. Nevýhoda tamponů je ovšem ta, že při delším používání způsobují některým ženám nepříjemné pocity suchosti a často také bolesti. Tampony totiž sliznici vysušují a mohou ji také odírat a tím napomáhat vzniku zánětu,“ říká Ilona Bittnerová.





Menstruační kalíšek


Na rozdíl od tamponů jeden kalíšek vydrží na mnoho „společných menstruačních chvilek“. Mladé dívky mají ve většině případů úzkou pochvu a pevné svalstvo pánevního dna. Je vhodné tedy volit kalíšky malých velikostí. Pevné kalíšky mají tu výhodu, že se s nimi snadněji manipuluje a lépe se rozevírají. Pokud by náhodou mladá dívka zjistila, že jí tato pomůcka nevyhovuje, je možné uschovat ji na pozdější použití.

„Díky objemu často stačí kalíšek ráno zavést před odchodem do školy a vymýt ho až po návratu domů, jedná se tedy o velmi pohodlné a praktické řešení. Pro mladé dívky je vhodné vybírat kalíšky s průměrem 36 - 41 mm (ve výjimečných případech i trochu větší). Některé kalíšky, i přestože jsou označené velikostí 1 či S, mají průměr 42 mm i více a dívky se pak diví, jak je možné, že jim kalíšek nevyhovuje a tlačí je, i když mají tu malou velikost. Kalíšek má tu výhodu, že je vhodný na různé sporty a lze ho používat i v noci. Kalíšek, stejně tak jako tampony, mohou používat i některé panny. Je důležité, aby dívky poznaly své tělo a rozhodně doporučuji začít se o tomto tématu bavit před příchodem puberty,“ doporučuje Ilona Bittnerová, expertka na menstruační pomůcky z Maluna.cz.


Menstruační plavky a menstruační kraťasy


Vhodným pomocníkem jsou také menstruační plavky. Dívky nemusí v době menstruace omezovat ani návštěvu bazénů. Lze je použít jako samostatnou hygienickou pomůcku při slabší menstruaci, při silnější menstruaci se dají použít jako pojistka ke kalíšku či tamponu. Hodí se také pro ženy, které praktikují volnou menstruaci. Plavky stačí během dne přeprat v ruce, jemně a ve vlažné vodě.


Mladé dívky ocení určitě také menstruační kraťasy s dlouhou savou vrstvou, které jsou vhodné na spaní doma či na školním výletě, ale i třeba při návštěvě kamarádky. Lze je použít místo pyžama i pod pyžamo či noční košili. Velký výběr menstruačních kalhotek, plavek i kraťasů nabízí například značka Modibodi.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page