top of page

Single mámy: Když jste na výchovu sama

Aktualizováno: 13. 6. 2023

Svobodné matky nejsou v dnešní době ničím výjimečným. Lidé se rozvádějí či rozcházejí, mnohdy ženy zůstanou samy už během těhotenství, protože třeba partner o potomka nestojí. Ať už jsou důvody jakékoli, téměř všichni se shodnou na jedné věci: Role single mámy je velkou výzvou.

Svobodná matka
Role singl mámy je výzvou

Žena na roztrhání


Péče o děti, veškeré domácí práce, zaměstnání… Každá matka ví, jak je těžké všechno tohle skloubit. O to víc, pokud žena nemá partnera, se kterým by se alespoň o nějaké z těchto povinností mohla podělit.

Slovy slavné bloggerky Mandy Hale: „Single máma musí mít čtyři ruce, čtyři nohy, čtyři oči, dvě srdce a dvojnásobek lásky. Na single mámě vlastně není vůbec nic single.“

Pokud má žena oporu ve své rodině, může to být pro ni značná pomoc. Hlídací babička či dědeček je pro svobodné rodiče opravdu k nezaplacení. Jedno se však ani tím nezmění – doma musí plnit roli obou rodičů.


Máma s dítětem pracuje
Svobodná matka je často na roztrhání

Dvojitá role


Úkolů tím pochopitelně přibývá. Vyčerpávají to ovšem může být i z toho důvodu, že single mámy se častěji musejí dostávat do takzvané mužské energie, která pro ně není přirozená. Všechny ženy občas v mužské energii jednají a není na tom nic špatného – v některých situacích to ani jinak nejde. Pokud je však té mužské energie příliš, může to být pro ženu náročné. Svobodným matkám, které nemohou přenechat „chlapské“ úkoly svému protějšku, však nic jiného nezbývá: plní dvojitou roli.

Své o tom ví třeba samoživitelka Kateřina. „Myslím si, že kdybych měla manžela, cítila bych se v mateřství přirozeněji,“ popisuje. „Takhle mám pocit, že musím klukům nahrazovat tátu. Potřebují někoho, s kým by podnikali dobrodružné výpravy nebo hráli bojové hry. Já bych si raději užila klid na zahradě a počkala na ně, až se vrátí.“

Každá maminka je samozřejmě jiná – některé připraví „klučičí“ bojovku s radostí. Absence mužského aspektu se ale může projevit v jiné oblasti než ve způsobu trávení času. Výzvou pro single mámu se může stát třeba vysvětlování některých témat, podání mužského pohledu na věc nebo i prostý fakt, že maminky se často cítí lépe v jemnějších rolích. Přísnější domlouvání přenechají některé raději otcům – pokud jsou tedy ve výchově přítomní.


Svobodné mateřství obnáší řadu výzev


Nevyváženost mužské a ženské energie není pochopitelně jediná emocionální výzva pro single mámy. Mohou častěji zažívat pocity osamělosti. Nebo i viny, pokud si nejsou úplně jisté, jestli udělaly pro své děti to správné rozhodnutí.

„Odejít od manžela mi přišlo jako to nejlepší v danou chvíli,“ popisuje Kristýna. „Ten vztah mě akorát ubíjel, nikam jsme se neposouvali. Ale co když to mé děti uvidí jinak? Nebudou mi v budoucnu vyčítat, že neprožily dětství v plné rodině? A dávám jim tímto vůbec dobrý příklad do budoucna? Chci přeci, aby jednou žily ve šťastném partnerství.“

A i pokud si žena bude sebejistější, pochopitelně může zažívat okamžiky osamění.

„Nejtěžší je být na všechna rozhodnutí sama,“ svěřuje se maminka Tereza. „Nemůžu se o ničem poradit s partnerem. Tady řeším, kterou vybrat školku, tamhle jestli odložit či neodložit očkování… Všechno je to jen na mě, nemám se s kým o tu zodpovědnost rozdělit. To je pro mě těžší než zvládnou každý den všechny povinnosti.“


Spor mezi rodiči
Když chybí mužský vzor

Myslete i na sebe


Úděl svobodné matky je jednoznačně náročný. Odměnou je láska vašich dětí i pocit, že jste překonala překážky a zvládáte sama roli obou rodičů.

„Být single mámou znamená dvakrát tolik práce, dvakrát tolik stresu a dvakrát tolik slz, ale také dvakrát tolik objetí, dvakrát tolik lásky a dvakrát tolik pýchy.“

Takový pocit je rozhodně k nezaplacení. I přesto byste ale neměla zapomínat i sama na sebe – udělat si čas i na svůj odpočinek a relax. To může být pro single mámy o něco náročnější, většinou to ale potřebují dvojnásob. Nebojte se dopřát si občas víkend s kamarádkou, pokud je to možné. A pokud to nejde, udělejte si alespoň pěkný večer pro sebe, když děti usnou. Nejvíce lásky jim totiž budete moct dopřát, když budete laskavá i sama k sobě.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page