top of page

Čtení dětem: Proč je tolik důležité?

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Společné čtení s dětmi posiluje vzájemné pouto

Vzpomínáte, jak jste jako děti usínali v posteli a máma nebo táta vám již poněkolikáté četli vaši oblíbenou pohádku? Dovolte to zažít i svým ratolestem. Víte, proč je čtení dětem a s dětmi důležité a jak správně na to?


V posledních letech nemáme na čtení příběhů vlastním potomkům dost času, což vůbec není dobrá zpráva. Doba je rychlá a děti již v útlém věku umí ovládat počítače a tablety, kde si zvládnou samy pustit pohádku. My rodiče pak máme vytouženou chvíli klidu nebo konečně čas udělat spoustu dalších domácích povinností. Ano, i to je určitě důležité a my v redakci se nestavíme proti sledování pohádek na monitoru. Přesto radíme – odpočívejte občas s dětmi a to tak, že si společně přečtete něco zajímavého. Známe totiž několik pádných důvodů, proč se do čtení knížek zejména s dětmi od 2 do 5 let vrhnout opravdu po hlavě...


10 BENEFITŮ ČTENÍ DĚTEM

  1. POSILUJE VZÁJEMNÉ VAZBY. Jak dítě roste, začíná objevovat samo sebe, hraje si, prozkoumává okolí a svět a prostě se ani na chvilku nezastaví. Přitulení se k vaší ratolesti s knihou ho alespoň na moment zpomalí a vy se tak s ním budete moci nenápadně pomazlit. Nevnímejte tedy čtení knih jako povinnost, ale jako možnost užít si vzájemnou blízkost.

  2. PODPORUJE SCHOPNOST UČIT SE. Jednou z hlavních výhod čtení knih dětem je prohlubování schopnosti správně se učit. Studie prokazují, že lepších výsledků obecně dosahují studenti, kterým rodiče v předškolním věku pravidelně četli knihy.

  3. UČÍ MLUVIT. Během batolecího a předškolního období se vaše dítě učí správným jazykovým a artikulačním dovednostem. Tím, že dítě poslouchá vaše čtení, bere za vlastní zvuky, které tvoří náš jazyk. I dětské brebentění nad knížkou a vymýšlení si zvuků a vět přispívá ke zlepšování gramotnosti.

  4. UČÍ ZÁKLADŮM ČTENÍ KNIH. Děti se rodí naprosto nepopsané, takže nevědí to, co nám dospělým přijde naprosto běžné. Čtením tedy zjišťují i pro nás tak elementární skutečnosti, že text se čte zleva doprava nebo že slova jsou oddělená od obrázků.

  5. ZLEPŠUJE KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI. Vaše batole se díky čtení naučí lépe vyjadřovat a chovat k ostatním zdravým způsobem. Tím, že sleduje interakce mezi hlavními postavami v knize, nebo je při čtení zapojeno do kontaktu s vámi, získává velmi cenné komunikační dovednosti.

  6. ZVLÁDNUTÍ ČEŠTINY. Na první pohled se to možná nezdá, ale brzké čtení batolatům je opravdu spojené s lepším pochopením české gramatiky ve školním věku.

  7. ZLEPŠUJE LOGICKÉ MYŠLENÍ. Další důkaz o významu čtení dětem představuje posilování jejich schopnosti pochopit abstraktní pojmy, používání logiky v určitých situacích, rozpoznání příčiny a následku a využívání dobrého úsudku.

  8. ZMÍRŇUJE STRES Z NOVÝCH ZKUŠENOSTÍ. Jakmile se v životě vašeho dítěte blíží nějaký důležitý vývojový milník nebo potenciálně stresující zážitek, sdílení správného příběhu je skvělým způsobem, jak takový tvrdý přechod zmírnit. Příkladem může být začátek školky – když bude vaše dítě nervózní, přečtením příběhu se stejnou tematikou mu můžete názorně ukázat, že úzkost je normální.

  9. ZVYŠUJE KONCENTRACI A DISCIPLÍNU. Batolata se povětšinou na začátku čtení kroutí, neposedí a často do samotného příběhu neustále zasahují. Pravidelným čtením je ale nakonec naučíte, aby vydržela v klidu po celou dobu příběhu. Spolu s tím, jak přichází porozumění příběhu, se objevuje sebekázeň, lepší a delší soustředění a zlepšení paměti. To všechno vašemu dítěti dobře poslouží po nástupu do školky nebo školy.

  10. VĚDOMÍ, ŽE ČTENÍ JE ZÁBAVA. Čtení pomáhá malým dětem uvědomit si, že to není povinnost jako třeba čištění zubů, ale požitek a zábava, kterou navíc mohou sdílet se svým rodičem.


Udělejte z rituálu čtení dětem občas trochu dobrodružství

KNIHA JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST ŽIVOTA

Většině rodičů velmi záleží na vzdělání a rozvíjení inteligence svých dětí. Trávíme spoustu času vybíráním mateřské školy, pak správné základní, domlouváme doučování, přihlašujeme děti do kroužků... Chceme přece, aby z nich něco bylo! Často si ale neuvědomujeme, že jako rodiče máme jedinečnou možnost začít své dítě vzdělávat jednoduše už od batolecího věku. Jak? Tím, že je naučíme vnímat knihy jako nedílnou součást života. Ano, není to úplně jednoduché, zvláště když máte doma dvouletý pytel blech. Ovšem není to ani zcela nemožné! Pomohou vám následující rady, s nimiž děti snadno motivujete k tomu, aby se jim nakonec knihy staly nejlepšími přáteli.


JAK VYCHOVAT NÁRUŽIVÉHO ČTENÁŘE?

  • Ze čtení udělejte zábavu. Mělo by být interaktivní, vzdělávací, podnětné a vzrušující.

  • Udělejte si z dítěte parťáka a do čtení ho aktivně zapojujte.

  • Vymyslete strategii podle věku dítěte. Co bude bavit dvouletého prcka, s tím u předškoláka už nepochodíte.

  • Dítě napodobuje, co děláte, proto mu ukažte, že číst je normální a zábavné – tak, že sami budete knihy opravdu číst.

  • Pokud si dítě číst nechce, nenuťte ho. Je potřeba mu ukázat, že je to příjemná a zábavná činnost, ne něco, co se musí nutně dělat.

  • Vytvořte ze čtení pravidelný rituál v době, kdy máte vy i dítě čas, tedy nejlépe před spaním.

  • Nenechte se odradit tím, že budete dokola číst jednu pohádku. Dítěti je daný příběh evidentně příjemný a stále v něm nachází něco nového. Vy díky tomu zase snáze zjistíte, co vašeho malého prcka vlastně baví.

  • Obklopte dítě knihami. Dětské knížky umístěte na jemu dostupné místo a nezakazujte mu v nich listovat. Zároveň ho ale naučte úctě ke knihám a správnému zacházení s nimi.

  • Knihy čtěte i na cestách nebo při dlouhém čekání v ordinaci.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page