top of page

Je mu rok! Co od dítěte (ne)čekat?


První narozeniny jistě patří k výjimečným událostem v životě celé rodiny

Během prvních 12 měsíců „ujde“ vaše miminko dlouhou vývojovou cestu. Po roce se totiž ze zcela závislého kojence stane samostatně chodící a myslící batole. Projděte si spolu s námi tuto náročnou a jedinečnou cestu!


Právě v prvních měsících života dítěte rodiče uvidí všechny ty významné první okamžiky – první úsměv, první slovo, první otočení, první kroky, první pád… O těchto vývojových milnících si jako rodiče čteme v chytrých knihách a často býváme zklamaní, protože naše dítě prostě „nejede“ podle tabulek. Co na to odborníci? Říkají, že je důležité zabývat se vývojovými stádii miminka, abychom mohli kontrolovat, jestli putuje po normální vývojové linii. Zároveň ale dodávají, že i milníky mají obrovskou škálu a že každé dítě je prostě jiné. Co všechno může hrát ve vývoji důležitou roli?


GENY I PROSTŘEDÍ

Dobu, kdy dítě dosáhne určitého vývojového stupně, určuje spousta faktorů, například genetika nebo prostředí, v němž vyrůstá. Těžší dítě tak pravděpodobně bude lézt později než hubeňour od sousedů, dítě, které vyrůstá v bilingvní rodině, nejspíše začne mluvit později, než je průměr atd. Kromě toho může vývoj dítěte probíhat nerovnoměrně, protože ne do každé aktivity dítě vloží stejné množství energie. To znamená, že dítě třeba brzy mluví, ale zase nemusí být tak fyzicky aktivní a zdatné. Co tedy můžete v prvním roce očekávat?


Spíše než na porovnávání vlastního dítěte s ostatními se zaměřte na fakt, že dítě postupuje od jedné fáze ke druhé. A přitom vůbec nezáleží, jak rychlý ten postup je.


1.–3. MĚSÍC

KOMUNIKACE: Už od narození miminko pozná váš hlas. Právě ten ho provázel celých devět měsíců a je to jediná věc, kterou na světě zná opravdu důvěrně. Když mluvíte, můžete si všimnout, že se soustředí na vaši tvář a postupem času se otáčí za vaším hlasem. Až kolem 2. měsíce se miminka poprvé cíleně usmějí. Dřívější úsměvy jsou sice roztomilé, ale jde spíše o náhodné reflexivní pohyby obličejových svalů.


ŘEČ: První zvuky, které miminko vydává, jsou reflexivní – chrochtání, kašlání a kýchání. I v porodnici vás personál většinou upozorní, že miminko vydává prapodivné zvuky znějící sice hrozivě, ale že není potřeba se jich bát. Během prvních třech měsíců se pak miminko naučí vykřikovat.


FYZICKÉ VÝKONY: Během prvních dvou měsíců začne miminko více ovládat své pohyby. Ty jsou méně trhané, dítě získává kontrolu krku a celkově se jeho tělo postupně zpevňuje. Po 3. měsíci jsou některé děti schopné uchopit a chvíli udržet chrastítko. Miminko by se během těchto prvních tří měsíců mělo cvičit v pasení koníčků a na začátku 4. měsíce by mělo bez problémů udržet hlavičku nahoře.


AKTIVITY: Buďte svému miminku co nejblíže. Když na něj mluvíte, nakloňte se až nad něj. Dotýkejte se ho, hlaďte ho, mluvte na něj a usmívejte se. Umístěte ho také na rovnou plochu, aby si mohlo procvičovat svaly a kopat třeba do závěsných hraček.



Blízký kontakt s miminkem je od počátku velice důležitý

4.–7. MĚSÍC

KOMUNIKACE: Vaše dítě se často směje a dokáže to i nahlas. Píská a výská radostí a podívá se na vás, když vyslovíte jeho jméno. V těchto měsících miminka ještě nezažívají úzkost při pohledu nebo dotyku někoho cizího, proto bývají velmi společenská a zájem většího počtu lidí si užívají. Vědí, že když zmáčknou tlačítko na hračce, hračka vyloudí zajímavý zvuk, objeví se světlo nebo jiná akce.


ŘEČ: Po 4. měsíci začíná miminko vyluzovat různé zvuky – vrčí, syčí, prská a chraptí. Kolem 6. až 7. měsíce se začínají v řeči kojenců objevovat souhlásky i samohlásky jako třeba ba, ta nebo da. Od 7. měsíce se dítě snaží co nejvíce napodobovat zvuky, které děláte vy.


FYZICKÉ VÝKONY: Ve 4. měsíci se děti většinou začínají cíleně otáčet. Nejdříve z bříška na záda a zhruba o měsíc či dva později opačným směrem. Dokážou zvednout hlavu, když leží v lehátku, a již účelně uchopují předměty, které je zaujmou, a ty si dávají do pusy. Zlepšuje se koordinace pohybu ruka-ústa, dítě si přesouvá objekty z ruky do ruky a začíná dělat třeba paci paci. Obecně se tvrdí, že se děti kolem 6. měsíce samy posazují, ale opravdu samostatný přímý sed se může objevit klidně až v 8. měsíci.


AKTIVITY: Dávejte dítě alespoň na půl hodiny denně na bříško, aby si budovalo sílu horní poloviny těla. Podávejte mu hračky a ukazujte mu, co umí. Na miminko stále mluvte, klidně mu můžete jen vyprávět, co právě děláte. Zároveň ale nechte své miminko nějakou dobu bez pozornosti, zvláště když se na chvíli dokáže samo zabavit.



Zhruba od 4. měsíce miminka zvládnou uchopit předmět a ručkama i pusou ho patřičně prozkoumat

8.–12. MĚSÍC

KOMUNIKACE: Během těchto měsíců se z vašeho drobečka stává opravdu společenský jedinec. Dokáže zamávat, tleskat rukama a zajímat se o věci, které se mu líbí. V 8. měsíci se také objevuje separační úzkost. Jde o běžnou věc, neboť dítě si ještě neuvědomuje, že objekt (většinou matka), na který je fixované, existuje, i když ho zrovna nemá na očích.


ŘEČ: Kolem 9. měsíce je už dítě schopné říkat i řetězce samohlásek a souhlásek jako bababa, dadada, což se někdy označuje jako žvatlání. V 10. měsíci si začíná blábolit pro sebe a jeho řeč začíná znít jako mluva, i když do řeči má ještě daleko. Kolem 1. roku života se začínají objevovat první slova – mama, baba, tata apod.


FYZICKÉ VÝKONY: Ve věku osmi měsíců už miminko plně využívá svoje ruce a ovládá úchop palec-ukazováček. V těchto měsících se vývoj různí – některé děti začínají sedět, lézt a pomalu si stoupají. Jiné děti déle leží a točí se na bříško, ale poté přeskočí fázi plazení a jdou rovnou na nohy. Některé děti začínají ještě před prvními narozeninami běhat, jiné ještě po prvním roce chodí pouze s oporou nebo kolem nábytku. Na své dítě v žádném případě nespěchejte a raději si užívejte, že za ním ještě nemusíte neustále utíkat.


AKTIVITY: S takto starými dětmi už začíná být legrace. Hodně dětem čtěte a vyprávějte pohádky, zkoušejte hrát hry jako vkládání hraček do otvorů různých tvarů, pojmenovávejte obrázky a zvířátka a choďte společně co nejvíce ven.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page