top of page
Obrázek autoraJana Kantorová

10 vět, které těhotným ženám nikdy neříkat


Období těhotenství je samo o sobě nápor na psychiku těhotné ženy. Její okolí by proto mělo mít pochopení

Těhotná žena se chtě nechtě stává středem zájmu svého okolí. Najednou mají i cizí lidé potřebu nastávající mamince něco sdělit, ačkoli se je o to většinou nikdo neprosil... Které věty by měly před těhotnými ženami zůstat tabu a jak na ně reagovat?


Ano, těhotenství je období plné nálad a hormonálních skoků, proto jsou těhotné ženy náchylnější na to, co lidé kolem nich říkají. Ale zároveň jako by lidé v přítomnosti těhotných doslova ztráceli zábrany a z pusy vypouštěli hned první věc, která je napadne. Tito jedinci si bohužel často neuvědomují, jak urážlivě mohou jejich slova znít. A které výroky patří k těm nejhorším?


„MŮŽU SI SÁHNOUT?“

Těhotenské bříško se během devíti měsíců stává takřka veřejným majetkem. Na jednu stranu jiný stav spojuje, takže se i ve společnosti neznámých lidí budete cítit dobře. Každý se na vás bude usmívat a bude se s vámi dávat do řeči. Na stranu druhou ale všichni tito cizí lidé začnou na vaše bříško sahat, a to často i bez dovolení. Výše zmíněnou otázku pak často doprovodí ještě výroky typu „Už kope?“ nebo „Kde kope?“.


JAK REAGOVAT: Existují ženy, kterým to nevadí, rozdílná jsou i prožívání jednotlivých těhotenství u stejné ženy. Pokud vám ale je tento přístup opravdu nepříjemný, nestyďte se to dát slušným, ale dostatečně asertivním způsobem najevo.


„TVŮJ ŽIVOT SKONČIL. UŽ SI NEBUDEŠ UŽÍVAT/SPÁT/CESTOVAT.“

Nejednou v těhotenství uslyšíte, ať spíte do sytosti, ať si užíváte a další podobné rady, protože po narození potomka už se přece nehnete z domu. A to alespoň 10 let! Nic se nebojte, i rodiče mají život. Dokonce plnohodnotný!


JAK REAGOVAT: Ano, možná toho spánku na nějaký čas ubyde a rodině se změní priority. Kvůli tomu ale rozhodně není potřeba rezignovat na život. Do téměř každé „dospělácké“ zábavy je totiž možné vaše miminko již od malička zapojit.


Milujete cvičení a nechcete se ho vzdát ani s dítětem? Pak neváhejte a přihlaste se na některou z fitMAMI lekcí, případně si udělejte lektorský kurz.


„NEČEKÁŠ NÁHODOU DVOJČATA?“

Komentář ohledně velikosti ženina břicha patří k těm nejhorším a nejnetaktnějším. Maminky už si i bez toho připadají jako slonice, necítí se dobře, sotva chodí, sebevědomí se ztratilo někde v meziprostoru a do toho nějaký chytrák zavtipkuje na účet jejich břicha. V mém případě se jednalo o větu: „Ty máš ale obrovské břicho.“ A přitom jsem měla zcela normální těhotenské břicho. Vězte, že malá těhotenská bříška jsou spíše výjimkou, přesto všechny netěhotné znovu a znovu překvapuje, jak velká dokážou být.


JAK REAGOVAT: V těhotenském břiše se v průměru nachází jedno 3,5 kg vážící dítě, kilová placenta a asi půl kila až kilo plodové vody plus všechny zbylé orgány. Až tedy vaše břicho opět někdo „galantně“ okomentuje, zeptejte se dotyčného, kam byste to všechno měla podle jeho názoru dát.


„TY VYPADÁŠ. TO STRIE/OTEKLÉ NOHY/AKNÉ TRÁPÍ VŠECHNY TĚHOTNÉ?!“

Tahle poznámka opravdu zabolí. Ženy se po celé těhotenství jen těžko vyrovnávají se změnami svého těla. Každý den vidí své nedokonalosti a vrcholem všeho je, když jim o nich ještě někdo řekne nahlas. Většina nastávajících maminek ale ví, že za to utrpení a škody na kráse to finále stojí.


JAK REAGOVAT: Namísto nevhodných poznámek by lidé měli každé těhotné ženě říct, že jí to mateřství sluší. Nebo raději mlčet. A vy se snažte nebrat si žádný z takových výrazů osobně. Hrdě se usmějte a jděte dál.



Poznámky týkající se vzhledu těhotné ženy dotyčnou skutečně zabolí u srdce...

„MUSÍŠ KOJIT / KRMIT Z LAHVE.“

To, jak své miminko budete krmit, je čistě vaše věc. Přesto se vás ale spousta lidí bude snažit přesvědčit, že nutně musíte kojit alespoň půl roku nebo že pro zachování hezké postavy je potřeba ihned nasadit lahev.


JAK REAGOVAT: Není důležité, jak své miminko krmíte, ale že ho krmíte a že se o něj staráte, jak nejlépe dovedete. Tečka.


„TOHLE BYS ALE NEMĚLA DĚLAT/JÍST/PÍT.“

Každé těhotné ženě dělá dobře něco jiného. Co se dotyčná rozhodne dělat, jíst nebo pít, je jen a pouze její věc. Většina žen své počínání konzultuje s lékařem a pak rozhodně nemá potřebu kdekomu vysvětlovat, proč si může dovolit jíst sýry, pít sem tam trochu vína, dát si kafe, cvičit, běhat apod.


JAK REAGOVAT: Všichni „rádci“ by si měly nechat svoje nevyžádané rady raději pro sebe a vy si pamatujte, že se o svém stravovacím či jiném režimu v těhotenství nemusíte nikomu kromě lékaře zpovídat.


„MŮJ POROD BYL TAKOVÝ. TVŮJ BUDE TAKY.“

Tady platí jedno zlaté pravidlo: To, že někdo porodil od začátku kontrakcí během hodiny, nebo se s tím naopak mořil dva dny, neznamená, že to tak bude i u vás! Zvláště porod je dynamický děj a nikdy nelze dopředu předvídat, jak bude probíhat.


JAK REAGOVAT: Zahoďte všechny nevyžádané „rady a tipy“ za hlavu. Stejně jde o velmi nepřenosné zkušenosti.


Srovnávání se často týká i celého těhotenství. Nenechte se vyděsit řečmi o proležených a prozvracených měsících. U každé ženy probíhá gravidita jinak.


„A BYLO TO PLÁNOVANÉ?“

Tak do toho nikomu opravdu, ale opravdu nic není. Jestli bylo těhotenství plánem nebo překvapením, je záležitost jen mezi mužem a ženou.


JAK REAGOVAT: Taková otázka je naprosté tabu, takže ji s ledovým klidem přejděte mlčením.


„JSI MOC TLUSTÁ/HUBENÁ. JE TO ZDRAVÉ?“

Nebo také: „Ty přece nemůžeš být v sedmém měsíci.“ „Ty už musíš za chvíli rodit.“ Komentovat hmotnost těhotné ženy má právo jen ošetřující gynekolog nebo porodník.


JAK REAGOVAT: Jen ošetřující lékař zná vás i průběh vašeho těhotenství, všichni ostatní by měli zamknout svou pusu na zámek. Stejně jako v předchozím případě si tyto poznámky neberte osobně.


„TO JSOU TY HORMONY!“

Ano, u těhotné ženy hormony lítají nahoru a dolů jako na houpačce. Nicméně nikomu z jejího okolí nepřísluší daný stav jakýmkoli způsobem řešit či komentovat.


JAK REAGOVAT: Usmějte se a myslete si svoje. Však jsou to jen a jen vaše hormony.



Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page