top of page

5 rad, které platí pro všechny těhotné ženy

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Těhotné ženy uslyší během devíti měsíců nespočet rad a tipů. Ale jen na nich záleží, co si vezmou k srdci

Oznámila jste, že čekáte miminko, a teď se na vás snáší spousta tipů a rad, jak tohle období zvládnout a vydržet. Stejně tak po porodu uslyšíte, jak nejlépe se o dítě starat či nestarat, co dělat a nedělat. Je to všechno ale vůbec pravda?


Jako by lidé měli pocit, že ke každému těhotenství mají a musí něco říct. Ať už jde o péči, nebo o výchovu, všichni vaši známí (a bohužel i neznámí) prostě budou mít svůj názor, jak to či ono dělat nejlépe. A bude jen a jen na vás, zda si jejich rady vezmete k srdci. Možná budete poslouchat jen zasloužilé maminky anebo se také budete chtít spolehnout pouze na svůj instinkt. Na vše máte právo, vždyť jde o vaše tělo a vaše dítě! My jsme však zjistili, že přece jen existuje několik těhotenských a rodičovských rad, které platí vždy a pro všechny stejně. Chcete vědět, které to jsou?


NEPŘENOSNÁ ZKUŠENOST

Nikdo vám nikdy neřekne, co budete v těhotenství cítit, ani to, jak bolí porod. A věřte, že se o to mnozí budou velmi snažit. I vy sama budete hledat a zjišťovat, jak se máte cítit, co máte cítit, jak to má vypadat. A i když si přečtete všechno, co se dá, zkouknete všechny dostupné obrázky či grafy, nikdy přesně nezjistíte, jak to bude právě u vás. Musíte si to prostě prožít. A dvojnásob to platí o porodu, protože porodní bolest je nepřenosná. Průběh porodu navíc nikdy není stejný, u nikoho. I druhý porod u stejné ženy může být naprosto odlišný.


NEPŘEDSTAVITELNÁ LÁSKA

Budete svoje dítě milovat víc, než si myslíte. To je jasný, prostý a jednoduchý fakt. Možná to nebude hned od první vteřiny, ale věřte, že dříve nebo později se do svého potomka bezmezně zamilujete. A bude to opravdu víc, než si teď dokážete představit.


PODOBNÉ, ALE PŘECE TAK JINÉ

Vaše těhotenství bude podobné mnoha dalším, ale zároveň zcela jiné. Je to proto, že vy i vaše dítě jste naprosto jedineční. Příkladem mohou být ranní nevolnosti. Ano, trpí jimi miliony jiných žen. Ale ony nezvrací na VAŠEM záchodě a určitě se necítí stejně jako VY. A další tisíce jich je ve stejnou dobu jako vy v práci, ale nenosí pod srdcem právě VAŠE dítě. Nespočet dalších rodičů zažilo noc za nocí beze spánku, ale žádný z nich nehoupal zrovna VAŠEHO novorozence.


POROD JE VÝZVA

Opravdu velká. Větší, než si asi právě teď myslíte a než si představujete, takže se co nejlépe připravte a sbírejte síly. A k tomu přiberte ještě pytel pozitivní energie. Bude se vám zejména v prvních hodinách po porodu velmi hodit.


VE VĚDĚNÍ JE SÍLA

Klidně si přečtěte všemožné knihy, blogy a články o těhotenství a rodičovství. Povídejte si se svými matkami, přáteli i známými. Poslechněte si, co říkají, a přemýšlejte o tom. Pak si ale vše kolem miminka zařiďte tak, jak to cítíte, a podle toho, co považujete za správné. Každá rodina má svůj vlastní rytmus a režim a každému v ní vyhovuje něco jiného. Zároveň neberte rady jiných jen jako nutné zlo, nejsou vždy pouze na obtíž. Ve vědění je totiž síla a přijdou okamžiky, kdy si v těhotenství nebo během rodičovství opravdu nebudete vědět rady. A najednou vám vytane na mysli tip známé z pískoviště, jak na opruzený zadeček miminka… Nakonec to ale stejně bude vždy jen na vás. Vy jste matka a vy víte, co to malé ve vaší náruči právě (ne)potřebuje.



Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page