top of page

Alergie v těhotenství? Poradíme vám, jak na ně!

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Alergické reakce se bohužel nevyhýbají ani těhotným, naopak mohou v těhotenství nové alergie vzniknout

Je tu jaro! Zdravého člověka to nijak nerozladí, naopak se těší. Ti ostatní však s sebou začínají nosit inhalátor nebo balíček kapesníků navíc. A vězte, že alergická rýma, kašel nebo vyrážky vás dost pravděpodobně neopustí ani v těhotenství... Jak moc je váš stav nebezpečný pro dítě? A dá se s ním vůbec něco dělat?


Když už na něco máte alergii, zůstanete alergická do konce života. Jediné, co se může měnit, je vaše citlivost na alergeny, a ta se někdy opravdu změní i během těhotenství. Dobrou zprávou může být fakt, že skoro čtvrtině těhotných žen se alergický kašel (astma) zlepší. Bohužel 30 % nastávající maminek se naopak musí potýkat se zhoršením, zvlášť mezi 26.–36. týdnem těhotenství. Pokud patříte do první skupiny, kvůli myšlence, že je vám vlastně dobře, se nesnažte vysadit své léky bez porady s lékařem. Lék, který si vpravujete do plic inhalací, vývoj vašeho dítěte neovlivní. Účinkuje totiž lokálně a množství léčivé látky představuje jen několik mikrogramů.


Jestliže léky na astma vysadíte, vývoj miminka tím ohrožujete paradoxně více, a to nedostatkem kyslíku.


NENÍ RÝMA JAKO RÝMA

Mívala jste rýmu akorát v v zimě, ale teď máte neustále ucpaný nos? Nepanikařte, nemusí jít nutně o příznaky nově se rozvíjející alergické rýmy. Můžete mít jednoduše nealergickou hormonální rýmu, kterou způsobuje zduření sliznic kvůli vyšším hladinám progesteronu. Ani rýmu z nachlazení, ani tu nealergickou však nepodceňujte. Překrvenou sliznicí snadno proniknou viry nebo bakterie a mohou způsobit nepříjemný zánět nosních dutin.

NEŽ SI DÁTE DO NOSU...

... poraďte se o vhodných nosních kapkách s lékařem. Kapky sice uleví takřka okamžitě, ale jejich nadužívání by vedlo ke zvýšenému krevnímu tlaku a snížení průtoku dělohou, což negativně ovlivnilo vaše miminko. Raději vyzkoušejte například techniku Néti, při níž se pomocí speciální konvičky slaný roztok vpravuje přímo do nosní dutiny. Roztok přirozeně dezinfikuje, zklidňuje podrážděnou sliznici a působí jen lokálně. Možná vám nalévání slané vody do nosu přijde děsivé, ale sama jsem to pro vyzkoušela a kromě uslzeného pohledu to vážně není nic hrozného. A hlavně to poskytlo obrovskou úlevu od ucpaného nosu.


Potenciálním alergenům se v těhotenství cíleně vyhýbejte.


KDYŽ JE ALERGIČKA TĚHOTNÁ:

  • Držte se dál od lidí, kteří kouří, ani sama nekuřte. A to nejen kvůli alergiím, ale i kvůli riziku, které to přináší vašemu dítěti. Děti kuřaček a matek pobývajících v kuřáckém prostředí mají kromě nízké porodní váhy i větší riziko poškození plic, což vede k rozvoji alergií a astmatu.

  • Snažte se vyhýbat se agresivním čisticím prostředkům. Ředidla, prostředky s obsahem chlóru nebo čpavku mohou vyvolat alergické reakce. Zkuste raději vytřít horkou vodou s octem. Ocet není tak dráždivý, přesto účinně likviduje bakterie. A nebo si zajděte na procházku a nechte partnera, ať mezitím uklidí sám.

  • Pokud jste alergická na pyly, po pobytu venku si umyjte ruce a obličej vlažnou vodou. Odstraníte tak nejdráždivější vrstvu pylu z míst, odkud se pak snadno dostane k dýchacím cestám.

  • Pokud jste alergická na prach, máte další důvod zajít si ven na procházku a přenechat úklid bytu někomu jinému! Pakliže žádného pomocníka nemáte, vyhněte se během uklízení leštěnkám a používejte pouze mokrý hadr. Nezametejte, ale vysávejte, nejlépe vysavačem s HEPA filtrem.

  • Při potravinové alergii je prostě nejjednodušší se takovým potravinám vyhnout. Pokud už jste takovou alergií trpěla před těhotenstvím, víte, co nejíst. Je ale dost dobře možné, že se kvůli hormonálním a imunitním změnám stanete na některé potraviny citlivější, ačkoli vám dříve nevadily. Určitě to v těhotenství nepřehánějte s kyselým ovocem (zj. jahody, citrusy), ořechy a mořskými plody.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page