top of page

Cvičení v těhotenství: Jak při něm funguje vaše tělo?


Pokud vám to lékař dovolí a vy se cítíte dobře, není třeba se cvičení v těhotenství vzdávat

Jako každá nastávající maminka jistě děláte vše proto, aby se vaše miminko narodilo zdravé a v pořádku. Ke zdravému těhotenství rozhodně patří i cvičení, jen je potřeba ho jinému stavu patřičně uzpůsobit.


Většina žen, které sportovaly již před otěhotněním, se nechce vzdát fyzické aktivity ani během své gravidity. Další část těhotných se zase obává, zda se jim po porodu podaří zbavit se přebytečných kil. Prakticky u všech nastávajících maminek se ale zároveň objevují otazníky kolem zdravého vývoje dítěte. Nemůže mu nesprávně zvolená zátěž či nevhodné cviky ublížit? Přinášíme vám proto pár pravidel, čeho byste se měla jako těhotná vyvarovat a na co se naopak zaměřit. Nejprve se však podívejme na to, k jakým změnám v těle vlastně během těhotenství dochází


Každé těhotenství probíhá jinak, proto je vždy nutné sportovní aktivitu zkonzultovat s lékařem, který nejlépe posoudí vhodnost pokračování v tréninku.


JAK FUNGUJE VAŠE TĚLO

Těhotenství klade od samého počátku zvýšené nároky na ženský organismus. Není snad jediný orgán nebo systém, který by se na zabezpečení mateřství nepodílel. Nechme teď stranou změny, které probíhají v děloze a oblasti celé pánve, a zaměřme se na pohybový aparát a tělní systémy:


OBĚHOVÁ SOUSTAVA

V těhotenství se obecně zvyšuje tlak i srdeční frekvence a při cvičení se tyto změny samozřejmě ještě stupňují. Při sledování některých těhotných žen během cvičení byla zjištěna tachykardie (zvýšený tep) plodu. Někteří odborníci tvrdí, že je to důsledek zmenšeného průtoku krve dělohou, jiní to přisuzují zvýšení teploty srdce cvičící matky. Spolehlivé důkazy však neexistují, a proto se tento jev nepovažuje za znak vyčerpání plodu. Přesto je ale během jakékoli fyzické námahy třeba dbát na pitný režim, aby k poklesu cirkulující krve nedošlo. Organismus by mohl začít trpět přehřátím, což se velmi často spojuje s předčasným porodem.


DÝCHACÍ SOUSTAVA

Celkový objem plic je snížený, nikoli však jejich respirační a inspirační kapacita. Těhotné ženy tedy dýchají více zhluboka, ale ne hlouběji. Spotřeba kyslíku se zvyšuje asi o 14 %.


POHYBOVÁ SOUSTAVA

Účinek estrogenu a progesteronu se v průběhu těhotenství projevuje hlavně na kloubech, v kostech a svalech. Největší změny vznikají na spojení pánevních kostí a na bederní a křížové části páteře. Vlivem těchto hormonů dochází k uvolňování vazů, čímž se zvyšuje pohyblivost spojení a rozšíření pánve. Mění se rovněž těžiště těla, což si opěrný systém těla často kompenzuje zvětšenou bederní lordózou a vzpřímenější chůzí. To zase více zatěžuje svalstvo trupu, proto se často objevuje bolest zad. Některé druhy cvičení mohou tyto bolesti zhoršit, protože jsou dalším podnětem k rozvolnění kloubů. Také se proměňuje smysl pro rovnováhu a je třeba se pohybovat opatrněji a pomaleji. Po 12. týdnu je třeba se vyvarovat cviků vleže (např. sedy lehy, benchpress), protože v těle by kvůli nim mohl klesnout průtok krve do jiných částí, nejčastěji do mozku a svalů, a žena by mohla omdlít. Nebezpečné je to zvláště po 12. týdnu těhotenství, kdy se děloha stává břišním orgánem.


Mění se také psychický stav, a to pozitivně i negativně. Většinou se ale zvyšuje míra sebevědomí, optimismu, sebezapření a obětavosti.


JAK NA SPRÁVNÉ CVIČENÍ V TĚHOTENSTVÍ


1. Dbejte na dostatečný přísun tekutin, abyste zabránila dehydrataci a snížení objemu krve.

2. Vždy se oblečte do sportovního oděvu, který dobře větrá a saje pot.

3. Necvičte, pokud se necítíte dobře, jste nastydlá apod.

4. Vyhněte se cvikům vleže, zvláště ve třetím trimestru.

5. Vyhněte se zvedání těžkých vah, také především ve třetím trimestru.

6. Zaměřte se spíše na cviky v aerobním pásmu – plavání, nízký aerobik bez poskoků, jízda na stacionárním kole, chůze apod.

7. Velmi opatrně volte počet opakování při posilování břišních svalů (v prvním trimestru cviky na břicho vyřaďte úplně).

8. Velmi vhodné je cvičení na gymnastickém míči, které vám uleví i od bolestí zad.

9. Nedržte dlouho statické pozice a vyhněte se i statickému posilování.

10. Jezte stravu bohatou na sacharidy, aby došlo k nahrazení glykogenu ze svalů, a zabránilo se tak stavu ketózy.


Pokud si chcete kvalitně, správně a především bezpečně zacvičit a být i s bříškem v kondici, vyzkoušejte naši lekci fit4MIMI!

Foto:DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page