top of page

Hodiny po porodu: Co se děje s vaším tělem?


Připravte se na to, že hodiny a dny po porodu jsou psychicky i fyzické náročné

Když jsem čekala první dítě, nemyslela jsem na nic jiného než na to, co bude před porodem a hlavně při něm. S druhým dítětem jsem se ale chtěla zaměřit na něco jiného – na chvíle po porodu, na to, co se následně děje s ženským tělem.


Bohužel svoje předsevzetí jsem naplnit nemohla, protože můj druhý porod byl ukončen císařským řezem v celkové narkóze. Těch pár hodin po porodu jsem tedy nakonec strávila spánkem a přemýšlením na oddělení JIP. A jediné, na co jsem tam dokázala myslet, bylo, jak moje miminko vypadá a jestli je úplně v pořádku… Až doma, pár dní po porodu, jsem si vzpomněla, že původně mě vlastně zajímalo, co že se děje s naším tělem těsně po narození miminka. Rozhodila jsem proto sítě, zeptala se všech svých kamarádek a dala dohromady několik věcí, které mohou potkat i vás.


BOLESTI PO PORODU

Pokud čekáte, že bolesti ustanou hned po porodu, pak vás nejspíš budeme muset zklamat. Ještě nějakou dobu po samotném porodu vaše děloha aktivně pracuje. Stahuje se do původní velikosti, a to může být nepříjemné stejně jako porod, navíc se bolesti zhoršují při kojení miminka. Ale nebojte, to nejhorší přejde nejdéle po 4 až 6 týdnech.


VELKÁ ÚNAVA

To vás po několikahodinových porodních bolestech asi nepřekvapí, ale velká únava přichází i tehdy, kdy je váš porod rychlý nebo provedený jako plánovaný císařský řez. Budete v těle cítit svaly, o jejichž existenci jste dosud ani nevěděla.


Vzpomínám si na bolest svalů na břiše. Měla jsem pocit, jako bych nerodila, ale dělala stovky sedů-lehů.


TŘES

Ihned po porodu se může objevit pocit chladu a nevysvětlitelný třes. K samotnému třesu dochází kvůli hormonálním změnám, radosti, ale také jako reakce na anestezii. Během několika minut však třes většinou odezní. I já jsem se třásla. Hned jak jsem slyšela svoji první holčičku plakat, moje tělo spustilo vlnu hysterické euforie. A s ní přišel i stres.


KRVÁCENÍ I PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU

Obě své děti jsem rodila císařským řezem a velmi mě překvapilo, že i po této operaci odcházejí velmi silné očistky. V případě prvního porodu jsem krvácela dokonce 8 týdnů.


ABSENCE TOUHY PO MAZLENÍ

Někdy je porod tak vyčerpávající, že je žena vůbec ráda, že to má za sebou. Moje kamarádka mi říkala, že po 16hodinovém porodu toužila po jediném – po spánku. To, že jí dali synka na břicho, ji spíš obtěžovalo. „Byl krásný, ale já chtěla zavřít oči a spát. Ne se mazlit na povel,“ říkala mi. Druhý den už se ale na malého nemohla vynadívat a začalo to správné muchlání.


Porodila jste miminko a teď toužíte jen po odpočinku? Nestyďte se za to, je to normální

VELKÉ BŘÍŠKO

Když se na mě po porodu přišli do nemocnice podívat kamarádi, první, co je překvapilo, byla velikost mého břicha. Druhý den po porodu bylo břicho pomalu stejně velké, jen se více třáslo a pokožka nebyla tak napjatá. Není to nic výjimečného, břicho nemizí ihned po porodu. Zůstává v něm zvětšená děloha, roztažené svaly i kůže. Do původního stavu se dostane až během několika měsíců.


ZAČNE ODCHÁZET VODA

Nepříjemné otoky a váha začnou po narození miminka pomalu, ale jistě mizet. Zhruba po 24 hodinách se totiž organismus začíná nahromaděných tekutin zbavovat. Opět přidám vlastní zkušenost: S první holčičkou jsem přibrala celých 30 kilo, z velké většiny šlo o zadržovanou vodu. Jakmile jsem se druhý den po porodu podívala do zrcadla, viděla jsem, že už nemám oplácaný obličej, a konečně jsem měla zase prsty a nohy.


Počítejte s tím, že se budete více potit a chodit častěji močit.


ZPOTÍTE SE

A to doslova. Během několika dnů nebo týdnů po porodu se může objevovat silné pocení, nejčastěji v noci. Já jsem se několikrát musela dokonce převléknout, jak jsem byla zpocená. Stává se to z důvodu rychlého poklesu hladiny estrogenu a vody v těle. Nadměrné pocení by však mělo během několika týdnů odeznít.


NÁLADOVOST

Období šestinedělí je notoricky známé jako hormonální houpačka. Změny nálad, smutek, štěstí, nevysvětlitelný pláč, baby blues a další se mohou objevit v podstatě ihned po porodu. Trochu tréninku už jste možná zažily v těhotenství, ale to je oproti šestinedělí jen slabý odvar.


NAPROSTÉ ŠTĚSTÍ

Hned ze dvou důvodů: Jako mávnutím kouzelného proutku zmizí většina těhotenských obtíží. Budete se moci konečně rozloučit s bolestmi zad, těhotenskou rýmou, pálením žáhy, bolestí pánevních kostí atd. První noc po porodu se vám bude sladce spát. I když pravděpodobně vlastně ani spát nebudete, protože druhým důvodem naprostého štěstí bude ten váš malý uzlíček. Bez ohledu na bolesti a míru únavy nejspíše budete sledovat, jak krásné vaše miminko je, jaké má vlásky, spočítáte znovu prstíky, budete kontrolovat, jestli dýchá, nebo budete hledat vaši i partnerovu podobnost. Každopádně se není čemu divit, vždyť jste se právě staly svědkem skutečného zázraku.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page