top of page
Obrázek autoraJana Kantorová

Mám kontrakce. Rodím?!


Každá kontrakce automaticky neznamená, že už rodíte

Obecně stahy dělohy signalizují začínající porod. Může se však jednat také o planý poplach, tzv. poslíčky, nebo varovný signál, že se s miminkem něco děje. Seznamte se s různými druhy kontrakcí, ať víte, co se ve vaší děloze děje.


Jak přesně kontrakce vypadají, to se s jistotou říct nedá. Každá žena je cítí a vnímá jinak, důležitou roli hraje i psychický stav rodičky. S určitostí však můžeme tvrdit, že lékaři popisují kontrakce jako výrazné bolesti nebo silné křeče. Nebojte, ty pravé bolesti nastávajícího porodu pozná opravdu každá žena. Rozhodně ale není na škodu zjistit, jaké další druhy kontrakcí vás mohou během devítiměsíčního čekání potkat


Víte vlastně, jak se správně měří interval mezi kontrakcemi? Od začátku jedné kontrakce do začátku té další.


ČASNÉ KONTRAKCE

Stahy se někdy objevují již v průběhu prvního trimestru. Může to klidně znamenat pouze to, že se tělo přizpůsobuje novému stavu a že se natahují vazy kolem dělohy. Slabé kontrakce se mohou objevit také v případě, že trpíte zácpou, plynatostí nebo jste dehydratovaná. Pokud se však objeví kontrakce doprovázené silnou bolestí břicha, krvácením či špiněním, je namístě kontaktovat lékaře. Může se totiž jednat o počínající potrat nebo mimoděložní těhotenství.


EXTRÉMNĚ CITLIVÁ DĚLOHA

V prvním těhotenství stačilo, aby se moje holčička lehce otočila, a moje břicho nebolestivě ztvrdlo. Na předporodním monitorování to pak vypadalo, že tři týdny v kuse rodím. Každou návštěvu mě sestry přesvědčovaly, že ještě téhož dne určitě porodím. Poprvé mě to vyděsilo, ale můj lékař mi vysvětlil, že jde o extrémně citlivou dělohu, která stahem zareaguje na sebemenší pohyb dítěte. Ano, nebylo to příjemné, ale rozhodně to nebolelo ani nesignalizovalo blížící se porod. Když jsem to posléze porovnala s opravdovými kontrakcemi při porodu, byly ty falešné vlastně jen takovým jemným zalehtáním.



Nebojte se v případě nejistoty kontaktovat lékaře. Jen on druh kontrakce spolehlivě rozezná.

PŘEDČASNÉ KONTRAKCE

Po 34. týdnu těhotenství se mohou kontrakce dostavovat poměrně často. Za normální stav se považuje klidně i 10 kontrakcí za den. Většina z nich je ale náhodných a nepravidelných. V takovém případě jsou známé jako tzv. Braxton-Hicksovy kontrakce, tedy poslíčci. Ovšem pozor, objeví-li se stahy v intervalu 10 minut či méně a víceméně pravidelně, může se jednat o předčasný porod. V takovém případě informujte o svých bolestech lékaře nebo porodní asistentku, aby mohli vyhodnotit, v jakém stavu se nacházíte vy a vaše miminko.


Mezi poměrně spolehlivé metody rozpoznání poslíčků a pravých kontrakcí patří teplá koupel, časté pití vody, vyprázdnění močového měchýře a rytmické dýchání. Bolesti, které neznačí porod, se po těchto aktivitách většinou zklidní.


KONTRAKCE ZPŮSOBENÉ SEXEM

Při nekomplikovaném a normálním průběhu těhotenství nepředstavují orgasmy a sex žádné riziko vyvolání potratu nebo porodu. Při orgasmu dochází ke stahům dělohy, což normálně takřka necítíme. V těhotenství ale máme dělohu doslova na dosah, a tak si snadno všimneme, že právě sex a orgasmus mohou způsobovat tvrdnutí břicha.


TO PRAVÉ OŘECHOVÉ

Snad každá z nás se v těhotenství bála, jestli ty pravé kontrakce rozezná od poslíčků. A věřte mi – ANO. I já jsem měla strach a při každém píchnutí v břiše jsem zapínala měřič kontrakcí na telefonu. Jakmile jsem však ucítila první opravdové kontrakce a jejich intenzita sílila, bylo mi jasné, že je to ono. Pozná to opravdu každá žena. Porodní kontrakce totiž přicházejí v pravidelných intervalech, které se postupně zkracují. Jakmile jsou intervaly zhruba dvouminutové, stávají se stahy velmi bolestivými a často během nich nemůžete ani promluvit. Za aktivní porod jsou pak považovány takové bolesti, které mají interval kratší než 5 minut a trvají zhruba minutu. V takovém případě se rozjeďte do porodnice, vaše miminko již bude brzy na světě!


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page