top of page

7 důvodů, proč v těhotenství cvičit

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Ať už si vyberete jakýkoli druh pohybu, prospěje vám i miminku

Je vám špatně, jste ráda, že vůbec fungujete, a neumíte si představit, že byste k tomu měla v těhotenství ještě cvičit?! Máme pro vás sedm dobrých důvodů, proč se vám cvičení v těhotenství skutečně vyplatí.


DODÁ ENERGII

Těhotenství je velmi náročné na energii a často jej provází zvýšená únava. Cvičením však posílíte kardiovaskulární systém, takže se nebudete cítit tolik unavená. Když budete mít silné svaly, nebudete vynakládat tolik úsilí, abyste je přinutila k aktivitě, třeba že jde jen o každodenní povinnosti. Podle odborníků stačí 30 minut lehkého cvičení denně, a vaše únava se rapidně sníží.


ZLEPŠÍ SPÁNEK

Když vaše těhotenské břicho začne připomínat nafouknutý balon, je docela obtížné najít polohu, v níž byste se pohodlně vyspala. Cvičení ale upraví spánkový režim a vy pak budete spát mnohem hlubším spánkem, který vám přinese více relaxace.


MÍRNÍ TĚHOTENSKÉ OBTÍŽE

Pravidelné cvičení protahuje a posiluje svaly, což pomáhá vašemu tělu lépe se vyrovnat s bolestmi a dalšími fyzickými obtížemi těhotenství. Cvičení na gymnastickém míči vám například pomůže od bolestí zad, plavání zase posílí břišní svaly.


Pokud se na nic jiného necítíte, klidně jen choďte na pravidelné procházky. Chůze totiž zlepšuje krevní oběh a také zlepšuje náladu.


PŘIPRAVÍ NA POROD

Porod se často přirovnává k maratonskému běhu, protože na něj také potřebujete sílu, vytrvalost a výdrž. Je to jednoduchá rovnice – čím více cvičíte, tím jste silnější a tím snáze zvládnete porod a poporodní období. A to všechno vám dodá právě cvičení během těhotenství.


SNIŽUJE STRES

Těhotenství s sebou přináší velkou spoustu změn a zdaleka ne všechny jsou pozitivní. Můžete se cítit v extázi a zároveň v depresi, můžete trpět úzkostí a být ve velkém stresu… Cvičení každopádně vyplavuje serotonin, který pozitivně ovlivňuje náladu a snižuje hladinu stresových hormonů.


ZLEPŠUJE SEBEVĚDOMÍ

Kdykoli se podíváte na váhu, propadáte panice, že už nikdy neobléknete normální velikost oblečení? Nemějte obavy. Když budete i nadále fyzicky aktivní, budete mít ze sebe lepší pocit a zlepší se vám i sebevědomí.


FORMUJE POSTAVU

Když už nic jiného, mělo by vás motivovat alespoň to, že se vám postava po porodu navrátí díky pravidelnému cvičení mnohem rychleji zpátky.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page