top of page

Proč v těhotenství říct některým potravinám NE?

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Pro zdraví svého miminka se alkoholu v těhotenství opravdu vzdejte

Těhotenství sice není nemoc, ale v poslední době je to rozhodně věda. Zvláště co se týká výživy. Víte, které potraviny by mohly vašemu dítěti uškodit?


Zdravé a vyvážené stravování je důležité po celý život, ale dvojnásobně byste si měly dát záležet právě v těhotenství. Dítě v děloze totiž potřebuje pro správný vývoj dostatek důležitých živin. Většina potravin je v těhotenství bezpečná, pak jsou potraviny, které sice neškodí, ale miminku nic nepřinášejí, a nakonec existují potraviny, jimž byste se v těhotenství určitě měly vyhnout. Které to jsou?


SYROVÉ MASO A MOŘSKÉ PLODY

Neuvařené mořské plody nebo nedostatečně tepelně upravené či syrové maso (např. tatarák, sushi) mohu být zdrojem koliformních bakterií (bakterií z kanalizace a septiků), toxoplazmózy, salmonelózy a také nebezpečné listeriózy. Bakterie listérie způsobují v těhotenství velké riziko, dokážou projít placentou, způsobit předčasný porod, potrat, a dokonce otravu vaší krve, což by vás přímo ohrozilo na životě.


ALKOHOL

V těhotenství neexistuje žádná bezpečná dávka za den. Jestliže čekáte miminko, alkoholickým nápojům se vyhněte úplně. Alkohol totiž může mít negativní vliv na vývoj dítěte v děloze.


RYBY S VYSOKÝM OBSAHEM RTUTI

Pokud by těhotná žena zkonzumovala ryby s příliš vysokým obsahem rtuti, mohlo by dojít k vývojovým zpožděním plodu. Mezi takové ryby patří žralok, mečoun či makrely. Ano, jsou sice skvělým zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin, ale obecně je v těhotenství lepší užívat mořské ryby opatrně.


Vybírejte bezpečnější druhy ryb, jako jsou například losos či treska, a dbejte především na jejich dobré tepelné zpracování.


NEPASTERIZOVANÉ MLÉKO

Zvláště v těhotenství se vyhněte mlékomatům s čerstvým mlékem a rozhodně zjišťujte, jak byly upraveny mléčné výrobky, které hodláte konzumovat. Podobně rizikovými potravinami jsou rybí krémy, paté a masové paštiky.


MĚKKÉ SÝRY

I v těchto vynikajících pochutinách může číhat zrádná listérie. Raději se v těchto devíti měsících vyhněte sýrům typu brie, camembert, roquefort, feta, gorgonzola a dalším, na nichž není jasně uvedeno, že jsou vyrobené z pasterizovaného mléka.


KOFEIN

Mnohé studie tvrdí, že příjem kofeinu v přiměřené míře plodu ani mamince neškodí. Existují ale i takové výzkumy, které kofein spojují s potratem, předčasným porodem, nízkou porodní váhou a také abstinenčními příznaky miminka. Proto je vždy lepší a jistější se kofeinu – zvláště v prvním trimestru – úplně vyhnout. V dalších stádiích těhotenství pak platí, že by dávka kofeinu měla být nižší než 200 mg denně. Kofein je v každém případě diuretikum, což znamená, že odvodňuje. Je proto důležité myslet na pitný režim, v těhotenství je nejlepší voda, džusy, čaje či mléko.


NEUMYTÉ POTRAVINY

Příjem ovoce a zeleniny je v těhotenství nezbytný kvůli obsahu vitaminů, minerálů a také důležité vlákniny. Vždy si však tyto potraviny před konzumací pořádně omyjte vodou. Toxoplazmózou totiž může být kontaminovaná půda, v níž plody rostly.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page