top of page

Sbalte si tašku do porodnice. Zn.: Správně!


Tašku do porodnice si připravte pečlivě, určitě ne na poslední chvíli

Zabalit si tašku do nemocnice k porodu může být někdy kumšt. Co je nutnost a co už zbytečnost? Připravili jsme pro vás seznam deseti nejdůležitějších věcí podle vlastních zkušeností.


1. DOKLADY/PORODNÍ PLÁN

Rozhodně si s sebou vezměte těhotenskou průkazku, další doklady jsou už v požadavcích konkrétní porodnice. Někde vyžadují oddací list, rodný list, dohodu o jméně dítěte, průkaz pojištěnce, občanský průkaz a také doklad o přiznání otcovství. Jinde se tyto náležitosti vyřizují ještě před porodem, proto stačí mít občanku a kartičku pojištěnce. Pokud máte nebo plánujete připravit porodní plán, přibalte ho a ukažte lékařům i porodní asistentce. Ovšem pozor, průběh porodu někdy nedovolí striktně se držet vašeho plánu. Důvěřujte proto lékařům, ale nechte si vysvětlit každý postup, který se s vaší představou neshoduje.


2. SPECIÁLNÍ SPODNÍ PRÁDLO A POPORODNÍ VLOŽKY

Síťované kalhotky ocení jak ženy po přirozeném porodu, tak i ženy po císařském řezu. Jsou totiž dostatečně vysoké, díky čemuž nedráždí čerstvou jizvu, která tak může dýchat a lépe se hojit. Poporodní vložky dobře absorbují, což je několik týdnů po porodu potřeba. Kromě toho jsou levné, prodyšné a jemné k citlivému místu tam dole. Některé porodnice nabízejí tyto vložky neomezeně, jiné vám dají jeden balík a jedny kalhotky do začátku a jinde si zase musíte vše donést samy. Zjistěte si tedy předem, jak to funguje ve vámi vybrané porodnici.


3. PŘEHRÁVAČ HUDBY

iPod, Smartphone, prostě cokoli, co by vám mohlo zpříjemnit den hudbou. Některé maminky knihy ani hudbu nepotřebují, jsou unešené miminkem a zaneprázdněné návštěvami. My vám ale jednoznačně doporučujeme relax. Odpočívejte v porodnici, jak jen to jde. Až totiž přijdete domů, bude nějakou dobu opravdu těžké si v klidu sednout a jen tak poslouchat hudbu.


Do zařízení si dopředu nahrajte svou oblíbenou hudbu, která vám dokáže vždy zvednout náladu. V krušnějších chvílích se to hodí.


4. FOŤÁK

Případně mobil, který umí kvalitní fotografie. K tomu náhradní baterky a rozhodně si nezapomeňte nabíječku na mobil. Jakmile se vám miminko dostane do rukou, budete fotit, fotit a zase fotit. Možná s tím budete až trošku otravná, ale nebojte, to časem přejde. Ty úplně první okamžiky si však nesmíte nechat ujít.


5. NĚCO NA NOŽKY

... třeba teplé ponožky! Kamarádky, které rodily, se téměř všechny shodly, že při porodu i chvíli po něm měly pocit, že jim snad zmrznou nohy. K ponožkám tedy doporučuji dvoje pantoflejedny na normální chození a druhé do sprchy. Rozhodně se nesprchujte v jedněch, protože po chodbách chodí maminky s miminky i maminky po operacích a bylo by nezodpovědné udělat mokré šlápoty na podlaze.


6. OUTFIT PRO MIMINKO

Oblečení na odchod z porodnice vybírejte pečlivě a připravte si ho dopředu do tašky. Mělo by být vyprané, vyžehlené, příjemné a také jednoduché na oblékání. Těžší to samozřejmě budou mít maminky, kterým se narodí miminko v zimě, ale dnešní sortiment „vychytaného“ oblečení pro nejmenší je vskutku bohatý.



Kromě oblečení nezapomeňte vzít svému děťátku také nějakou plyšovou hračku

7. NOČNÍ KOŠILE

V seznamech porodnic najdete nejspíš číslovku 2, ale podle mě je to málo. Já během čtyř dní užila čtyři noční košile. Je to hlavně kvůli pocitu čistoty. Přece jen vám odcházejí silné očistky, k tomu se budete nejspíš hodně potit, pak vám začne téct mléko… Důvodů je mnoho.


8. TOALETNÍ POTŘEBY

Přibalte si do tašky to, co běžně používáte při denní hygieně a k tomu nějaké hojivé mýdlo na jizvu (třeba s tea tree olejem) nebo gel z dubové kůry. Prostě cokoli, co by pomohlo ulevit jizvě tam dole. U obou jizev, tedy na pochvě i na břiše v případě císařského řezu, platí, že čím více se myje, tím lépe se hojí. Na jizvu na břiše ale žádné gely či krémy nepoužívejte, alespoň ne po dobu šestinedělí.


V porodnici bude vaším dobrým společníkem nejspíš také balzám na rty.


9. KOJICÍ PODPRSENKA

Po porodu velmi oceníte opravdu dobře padnoucí a příjemnou podprsenku, vybírejte ji proto pečlivě. Mně osobně ani po jednom porodu normální podprsenky nesedly a dost mi vadily. Prsy se v porodnici mohou zvětšit během krátké doby i o několik čísel, což vede k tomu, že budou o dost citlivější. A při výběru myslete také na to, že se můžete potýkat s rozpraskanými bradavkami.


10. NĚCO NA ZUB

Při porodu (ale i po něm) vás může popadnout hlad nebo chuť a budete potřebovat prostě rychle doplnit energii. Stejně tak se to může stát při energeticky náročném kojení. Určitě si své oblíbené dobroty neodpírejte, ale myslete na to, že pokud kojíte, nevhodné potraviny by mohly vaše miminko nadýmat.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page