Zahřejte se s chutí!
Aktualizováno: 30. 12. 2021

V létě máme obvykle větší chuť na syrovou zeleninu a šťavnaté ovoce, v zimě zase jíme častěji hutnější, sytější jídla. Víte ale, proč to tak vlastně je? Slyšeli jste už o tepelném efektu potravin?
Aniž byste o něm museli číst vědecké studie, sami nejspíš tušíte, po kterém jídle vám bude horko a po kterém zase zima. I když se nabízí vysvětlení, že jídla z chladničky vás ochladí, nemusí jít nutně o vliv aktuální teploty jídla, které zrovna jíte. Každý z nás má totiž nastavené vnitřní „chuťové“ hodiny, které nám našeptávají, co by náš organismus udrželo v důležité teplotní rovnováze. Potraviny pak lze rozlišit na ty se zahřívajícím nebo ochlazujícím efektem. Jenže proč se vůbec zabývat tím, jestli vám po snídani nebo obědě bude chladněji, když pak stejně strávíte několik hodin třeba na lyžích nebo taháním svých dětí na saních?
DŮLEŽITÁ ROVNOVÁHA
Odpověď je důležitá jak pro vaše zdraví, tak pro případné předsevzetí zhubnout nějaké to povánoční kilo. Takzvané potraviny se zahřívajícím účinkem totiž našemu organismu pomohou během chladného období s udržením teplotní rovnováhy. A to vede ke správnému fungování metabolismu a rovněž následnému úbytku na váze. Pokud se tedy v zimě rozhodnete pro dietu sestávající ze zeleninových nebo ovocných salátů, vězte, že si tak výrazně ochladíte organismus. Ten se pak bude bránit tím, že si uloží tukové zásoby, aby se zahřál. Sice tedy budete jíst kaloricky chudší jídlo, ale vytoužený výsledek se kvůli nesprávnému tepelnému efektu nakonec stejně nedostaví.
