top of page

Zahřejte se s chutí!

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Husté polévky připravené ze zahřívajících potravin vaše tělo ocení

V létě máme obvykle větší chuť na syrovou zeleninu a šťavnaté ovoce, v zimě zase jíme častěji hutnější, sytější jídla. Víte ale, proč to tak vlastně je? Slyšeli jste už o tepelném efektu potravin?


Aniž byste o něm museli číst vědecké studie, sami nejspíš tušíte, po kterém jídle vám bude horko a po kterém zase zima. I když se nabízí vysvětlení, že jídla z chladničky vás ochladí, nemusí jít nutně o vliv aktuální teploty jídla, které zrovna jíte. Každý z nás má totiž nastavené vnitřní „chuťové“ hodiny, které nám našeptávají, co by náš organismus udrželo v důležité teplotní rovnováze. Potraviny pak lze rozlišit na ty se zahřívajícím nebo ochlazujícím efektem. Jenže proč se vůbec zabývat tím, jestli vám po snídani nebo obědě bude chladněji, když pak stejně strávíte několik hodin třeba na lyžích nebo taháním svých dětí na saních?


DŮLEŽITÁ ROVNOVÁHA

Odpověď je důležitá jak pro vaše zdraví, tak pro případné předsevzetí zhubnout nějaké to povánoční kilo. Takzvané potraviny se zahřívajícím účinkem totiž našemu organismu pomohou během chladného období s udržením teplotní rovnováhy. A to vede ke správnému fungování metabolismu a rovněž následnému úbytku na váze. Pokud se tedy v zimě rozhodnete pro dietu sestávající ze zeleninových nebo ovocných salátů, vězte, že si tak výrazně ochladíte organismus. Ten se pak bude bránit tím, že si uloží tukové zásoby, aby se zahřál. Sice tedy budete jíst kaloricky chudší jídlo, ale vytoužený výsledek se kvůli nesprávnému tepelnému efektu nakonec stejně nedostaví.


Zařaďte do svého podzimního a zimního jídelníčku co nejvíce druhů koření

VYBÍRAT A PŘEMÝŠLET

Samozřejmě to neznamená, že odteď musíte v chladnějším období roku na zeleninu a ovoce zapomenout, naopak! Jen je potřeba vybírat si správné druhy a přemýšlet také nad způsobem úpravy. A pokud už si v zimě přece jen nedokážete odpustit mléčné výrobky, ovocné džusy, případně banán a pomeranč, tedy potraviny s ochlazujícím efektem, alespoň během jedné porce nekombinujte tyto potraviny se zahřívajícími. Trávení takto smísených jídel by vás stálo příliš mnoho energie.


Zahřívající potraviny by měly tvořit převážnou část vašeho zimního jídelníčku, ale samozřejmě je můžete konzumovat i během roku. Zejména pokud trpíte na zimomřivost, nízký tlak nebo menstruační bolesti.

CO JÍST V ZIMĚ:

  • POLÉVKA je jasná volba. Nejlépe zeleninový nebo kuřecí vývar, který připravíte pomalým vařením, abyste zachovali co nejvíc živin.

  • MASO, grilované, pečené nebo v omáčce, a to hlavně drůbeží, jehněčí a zvěřina. Z ryb zejména losos a úhoř.

  • KOŘENÍ. Správně kořeněná jídla zahřejí organismus, pomohou s imunitou a nastartují trávení. Zázvor zvládne všechno naráz, ať už bude nastrouhaný, nebo jej přidáte do omáček či pečiva. Pozor ale na dlouhodobé užívání, zvlášť se nehodí pro lidi s vysokým tlakem. Mezi zahřívací koření dále patří chilli, kari, skořice, pepř, bazalka, kmín, fenykl nebo hřebíček.

  • ZELENINA by měla být tepelně upravená, ať už v páře, dušená, nebo lehce osmažená. Nejsilnějším prohřívacím efektem se pyšní pórek, cibule, dýně, kopr, česnek, pastinák a řeřicha. Brambory a kořenová zelenina už jsou na tom hůře, ale pořád lepší než salát, okurka, rajčata, chřest nebo cuketa.

  • OVOCE jezte nejlépe sušené, třeba datle, křížaly, papáju, švestky... Můžete si dát i broskve nebo maliny, raději se však vyhněte konzumaci čerstvého tropického ovoce ve větším množství. Výrazně ochlazuje organismus, a pokud si jeho prostřednictvím chcete dopřát pořádnou porci vitaminu C, zvolte raději jiné zdroje, například rybíz či šípky. Kyselé tropické ovoce navíc zvyšuje produkci hlenu v těle, což by vám při rýmě a kašli moc nepomohlo.

  • SEMENA A CELOZRNNÉ POTRAVINY. Mák, sezam, slunečnicová a dýňová semínka a ořechy je lepší pomlít nebo důkladně rozkousat, abyste z nich profitovali co nejvíc. Ideálním řešením však není drobná posypka na pečivu, nýbrž pořádná hrst ke svačině. Naučte se semínka používat také při vaření a pečení. Co se týče pečiva, volte spíše celozrnné výrobky než ty z bílé mouky, které mají ochlazující účinek. Další obilniny vhodné pro zahřátí jsou třeba ovesná kaše, rýže nebo jáhly.

  • NÁPOJE jako čaj a víno mají hřejivý efekt, ale z čajů je to hlavně černý nebo zázvorový, případně z anýzu nebo tymiánu. Víno je lepší červené. Spolehlivě vás prohřejí také káva a kakao stejně jako produkty z nich připravené.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page