top of page

4 věci, které se narozením dítěte určitě změní

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Buďte připraveni na to, že narození dítěte vnese do vztahu spoustu změn

A je to tu – stali se z vás rodiče! Co všechno se teď (ne)změní? Připravili jsme pro vás výčet nejdůležitějších věcí, které s dítětem už nikdy nebudou stejné.


Vaše ženské tělo se najednou proměnilo v krmící a uspávací stroj. Váš romantický partner se stal otcem. A mohlo vás zaskočit i to, když jste zjistila, že jste se několik dní nepřevlékla z pyžama… To ale rozhodně není všechno. Možná o tom ještě nevíte, ale ve vašem životě se změní i některé další věci. A to už navždy.


SBOHEM, SLADKÝ SPÁNKU…

S klidným a tvrdým spánkem se rozlučte. V prvních třech letech s dítětem se vlastně nevyspíte skoro vůbec a pak stejně budete spát s jedním okem otevřeným. Na začátku proto, že děti pláčou, mají hlad nebo máte potřebu na ně koukat a říkat si, jak jsou roztomilé. V následujících pár letech už je u sebe v posteli úplně nevyžadujete, ale ony stejně přijdou. Bez pozvání. A tak se nevyspíte, protože vás kopou do břicha a loktem se vám snaží zatlačit oko do hlavy. Když je jim patnáct, máte konečně pocit, že se vyspíte. Ale ono zase ne. Pozdní příchody puberťáků a jejich návštěvy diskoték vás totiž nenechají klidnými do té doby, než jsou zpátky pod peřinou. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál… S dětmi prostě přijdete o klidný spánek, a když už usnete, pro jistotu budete spát jen naoko, protože co kdyby vás vaše zlatíčka zrovna potřebovala.


TOHLE JÁ NIKDY NEVYSLOVÍM!

Můžete se tomu bránit sebevíc, ale jakmile se stanete rodičem, váš slovník se chtě nechtě změní. Každý den řeknete hned několik vět, které říkají jenom rodiče. A většinou to budou právě věty, které jste před svými potomky rozhodně nikdy vyslovit nechtěli. „Neodejdeš od stolu, dokud to jídlo nedojíš!“ „To pochopíš, až budeš starší.“ Na začátku se může objevit také všemi „nerodiči“ zatracovaný a zesměšňovaný maminkovský plurál, to znamená „my máme, kakáme, vstáváme“. A věřte, že se to stane opravdu každému. No a potom jsou tady věty, které vám přijdou naprosto normální, jenže ty, kteří děti ještě nemají, rozhodně překvapí. „Neškrábej se při jídle na zadku!“ Nebo „Stůj, nepokadil ses náhodou?“ Vítejte na planetě zvané Rodičovství!


Život s malým dítětem ale znamená také oživení fantazie, kdy budete vymýšlet vlastní světy, neexistující zvířata nebo pohádkové víly. Není to lepší komunikace než nepříjemný hovor se šéfem?

VŠECHNO VÁS VYDĚSÍ

Dokud jsem se nestala matkou, nechápala jsem, proč se o mě moje máma tolik bála. Teď už tomu rozumím. Najednou totiž i já vidím svět jako nebezpečné místo a nejraději bych obě své děti někam schovala. Na dlouho. Alespoň dokud jim nebude třeba třicet. Jako bezdětná jsem například milovala horory, teď o nich nemůžu ani slyšet. Vyděsí mě i znělka zpráv a věřte, nebo ne – brečela jsem i u Princezny ze mlejna! Ovšem kromě toho, že se pro vás některé filmy stanou tabu a rozbrečí vás kdejaká světová tragédie, přináší to i kladné stránky – stáváte se vnímavější a citlivější k tomu, co vám říká vaše rodina i svět kolem vás.


PŘESTANETE ŘEŠIT BLBOSTI

A konečně poslední, nejlepší bod. Jakmile se stanete rodičem, nebudete mít čas předstírat a zabývat se prkotinami. Čert vem kancelářské hádky vašich kolegů, nedotkne se vás ani aktuální politická situace a pokrytecké a rýpavé příspěvky na Facebooku jednou pro vždy hodíte za hlavu. S příchodem miminka si totiž poskládáte vlastní priority. Já jsem si třeba uvědomila, že nehodlám ztrácet čas s lidmi, kteří mi nic nedávají a jenom berou. S lidmi, kteří mě vysávají. S hlupáky a sobci. Možná to zní trochu brutálně, ale pozor – právě teď máte příležitost zaměřit se na opravdu důležité věci. Na své děti, na svou rodinu a svoje hlavní zájmy. Na všechno ostatní prostě není chuť, čas ani energie. Je přece potřeba vyprat, uklidit dětský pokoj a diskutovat s tím vaším prckem o výše zmíněných imaginárních zvířatech. A vězte, že to je to pravé štěstí… Přejeme vám krásné rodičovství!



Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page