top of page

Vše, co ještě nevíte o sexu po porodu


Mluvte s partnerem o svých pocitech a bolestech, protože sex po porodu vyžaduje něhu a porozumění

S miminkem v náručí si na sex možná nějakou dobu ani nevzpomenete, ale to se brzy změní. Pak vás naopak začne zajímat, jak že to s tím sexem po porodu vlastně je. Víte, co od intimních chvil s partnerem (ne)můžete čekat?


Většinu žen trápí v souvislosti s mateřstvím a sexem dvě otázky – jak se jim po porodu změní pochva a jaký bude mít příchod dítěte vliv na jejich sexuální život s partnerem. Nejprve je důležité si uvědomit, že po příchodu miminka na svět se vagína roztáhne, je oteklá a mnohdy i poraněná. Není to ale napořád. Po několika dnech či týdnech otok ustupuje, vrací se běžný svalový tonus a vagína se zmenšuje. Do normálního stavu se pochva vrací asi tři týdny po porodu, ale celková obnova je hodně závislá na hormonálním stavu ženy. Odborníci každopádně doporučují, aby ženy začaly se sexem až po uplynutí šestinedělí, tedy po absolvování první poporodní gynekologické prohlídky.


ZAČÍNÁ TO V HLAVĚ

Kromě přemýšlení o tom, zda první sex po porodu bude nebo nebude bolet, se vám hlavou nejspíš honí ještě další myšlenky. Kdy a kde se vlastně milovat, když musíte neustále pečovat o miminko, které máte pravděpodobně hned vedle postele? Navíc si připadáte tlustá a oteklá, takže nízké sebevědomí posune vaše chutě ještě více pod bod mrazu… Na tohle všechno však zkuste zapomenout. Uvědomte si rovněž, že sexuální život partnerů netvoří jen samotná soulož, ale patří do něj i autoerotika a další praktiky. Proto se s partnerem co nejvíce dotýkejte, hlaďte, líbejte a projevujte si svou lásku také verbálně.


Po porodu vsaďte i na aromaterapii. Levandulový olej, tea tree nebo cypřiš urychlí hojení hráze. Šalvěj, růže či jasmín stabilizují hormony. Na jizvy se hodí měsíčková mast nebo šípkový olej.


I MUŽI MOHOU MÍT PROBLÉM

Ihned po porodu nejspíš také budete mít pocit, že už TO rozhodně nikdy nebudete dělat. A to hned z několika důvodů – protože to bude bolet, protože „ji“ máte povolenou, necítíte se přitažlivá, jste vyčerpaná nebo protože byste mohla znovu přijít do jiného stavu. Máme pro vás dobrou zprávu – takový pocit je dočasný! A někdy se týká i mužů. Nevěříte? Tak vězte, že po porodu je utlumené i mužské libido, a to kvůli hormonu vazopresinu. Ten sice čerstvým otcům umožňuje navázat pouto s dítětem, ale také je může odrazovat od sexu.


KDYŽ JE „DOLE“ SUCHO

Běžně se při sexuálním vzrušení tvoří v pochvě sekret, aby se ulehčil průběh sexuálního styku. Při hormonálních změnách (tedy po porodu nebo v průběhu laktace) ale tvorba sekretu nemusí být dostatečná. Styk pak kvůli tomu bývá bolestivý, a na sliznici pochvy dokonce mohou vznikat malé bolestivé ranky. Ty zjednodušují přenos pohlavních nemocí a napomáhají šíření infekcí. Problém je možné vyřešit například díky vaginálním gelům, které obsahují kyselinu mléčnou a kyselinu hyaluronovou. Druhá jmenovaná je běžnou součástí lidského těla a vytváří ochrannou bariéru. Zároveň ale také urychluje přirozený proces hojení a zabraňuje pronikání patogenní mikroflóry. Kyselina mléčná zase vytváří v pochvě potřebné přirozené prostředí.


ZPEVNĚTE VAZIVO

O tom, že je pochva v šestinedělí „vytahaná“, se často vtipkuje. A ano, do určité míry opravdu není taková jako před porodem. Vazivo prodělalo velmi vážné a namáhavé napětí, ale svému tělu opět můžete trochu pomoct. Věnujte každý den pár minut svého času Kegelovým cvikům. Jsou jednoduché, snadné a můžete je provádět kdykoli a kdekoli. Pomáhají obnovit svaly v oblasti pochvy a močového měchýře a jde o dobrý začátek řešení problémů při pohlavním styku i účinnou prevenci inkontinence.



Kegelovy cviky vám pomohou si sex po porodu zase užívat

KOJENÍ HRAJE ROLI

Samotné kojení zlepšuje pouto mezi vámi a vaším dítětem a dodá mu potřebnou výživu. Bohužel také může vést k vysušování pochvy, a sice kvůli nižším hladinám estrogenu. Nenechte se tím však rozladit! Přijměte s radostí své novopečené mateřské instinkty a dopřejte všemu správný čas.


PROČ TO BOLÍ?

Bolest je při sexu po porodu normální a rozhodně byste kvůli ní neměla věšet hlavu (pokud ovšem přetrvává i dlouho po šestinedělí, promluvte si s vaším gynekologem). Je zcela běžné pociťovat určité nepříjemné pocity, vždyť poševní stěny mají za sebou pořádnou námahu. Buďte na sebe s partnerem něžní a brzy bude vše jako dřív.


Stejnou bolest při sexu po porodu může zažívat i žena po císařském řezu. Na vině jsou hormony, ale bolest by měla ustat nejpozději půl roku po porodu nebo po ukončení kojení.


NEČEKANÉ PŘEKVAPENÍ

Kojení přeruší váš menstruační cyklus, proto jsou šance na otěhotnění během šestinedělí velice malé, ale pozor, ne zcela nemožné. Proto raději používejte kondomy, jen pro jistotu. Nikomu neublíží a vás budou chránit před malou, ale reálnou možností, že vám přibude další potomek dříve, než na to budete připravená.


„MLÉČNÝ“ ORGASMUS

Tohle nejspíš nebudete chtít slyšet, ale vědět byste o tom určitě měla. Kvůli uvolňování oxytocinu při orgasmu skutečně může dojít k tomu, že žena začne během nebo bezprostředně po orgasmu vylučovat mléko.


PROMIŇ, JEŠTĚ TO NEJDE...

Novopečeným rodičům se obvykle radí, aby s pohlavním stykem počkali šest týdnů po porodu. To ale není pevně dané pravidlo. Dokonce může trvat celé měsíce, než zjistíte, že skutečně máte chuť na sex. Nebuďte kvůli tomu nervózní a nenuťte se k tomu „mít to už za sebou“, abyste uspokojila svou drahou polovičku. Milující a oddaný partner s vámi probere vaše problémy a počká na vás.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page