top of page

Jak na přirozený porod


Nejistota a obavy z porodu jsou přirozené, ale vy to zvládnete!

Chcete, aby váš porod proběhl bez komplikací a co možná nejpřirozeněji? Pak se na něj začněte připravovat už během devítiměsíčního čekání.


Přirozeného porodu bez vnějších zásahů lékařů je podle magazínu Healthy People 2020 schopno celých 85 % žen. Přesto stále stoupá procento provedených císařských řezů. Máme pro vás několik tipů, které znásobí vaše šance, že v rámci možností porodíte rychle, bez potíží a bez větších lékařských zásahů.


PEČLIVÝ VÝBĚR MÍSTA

Chcete rodit co nejpřirozeněji to půjde? S tímto záměrem už vybírejte i zařízení, v němž budete chtít přivést dítě na svět. Některé porodnice ještě nejsou úplně nakloněné přáním rodiček, ale stále více jich naštěstí už s maminkami alespoň mluví otevřeně. Je velmi těžké stát si za svým, když zrovna trpíte porodními bolestmi. Vyřešit to můžete i tak, že pověříte tvrdými lokty svého manžela nebo si najmete dulu.


PŘEDPORODNÍ KURZ UKLIDNÍ

Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou předporodní kurzy zbytečné, ale opak je pravdou. Kromě jiného vám takový kurz může zvednout sebevědomí a zbavit příliš velkého strachu z blížícího se porodu. Nemusíte ale chodit jen na kurzy do porodnice. Pokud vás zajímají různé techniky porodu, poohlédněte se po takovém kurzu, kde vás naučí třeba to, jak zvládat porodní bolesti pomocí dýchání, relaxace nebo kde vás naučí techniku hypnoporodu.


Od nepříjemných porodních bolestí vám rozhodně ulehčí voda. Sprcha, koupel nebo jen teplé obklady vše alespoň na chvíli zmírní. Je-li to možné, snažte se během porodu trávit ve vodě co nejvíce času.


BEZ ZBYTEČNÝCH ZÁSAHŮ

V průběhu těhotenství vás čeká hned několik návštěv u lékaře. Většinou jde o důležitá vyšetření, která monitorují, jak se miminku v bříšku vede, a která mohou včas odhalit případné komplikace. Existují však samozřejmě i vyšetření a testy, které jsou v případě zcela normálního průběhu těhotenství zbytečné. Když vám tedy lékař navrhne nějaké vyšetření, vždy se zeptejte, jestli dané vyšetření skutečně potřebujete, jaká jsou rizika a jestli se miminku bude dařit i bez něj. Jestliže má váš lékař nebo vaše porodní asistentka k danému postupu skutečně pádné důvody, vyšetření raději podstupte.


ŘEKNĚTE NE TĚŽKÉ VÁZE

Podle nemocničních statistik komplikace u porodu postihují spíše obézní ženy. Proto se snažte i v období těhotenství dodržet zdravý, vyvážený a pestrý jídelníček a rozhodně se neřiďte tím, že byste měla jíst za dva. Ideální přírůstek váhy je 12–15 kilo, záleží však na vašem „startovním“ BMI.



Těhotenským chutím je někdy těžké odolat, ale zdravá a pestrá strava by měla mít přednost

NEJEZDĚTE BRZY ANI POZDĚ

Do porodnice vyjeďte ve chvíli, kdy se kontrakce ozývají nejméně po 5 minutách nebo vám odtekla plodová voda. Do té doby se hodně pohybujte, válejte se ve vaně, jezte a pijte. Jakmile ale porodní bolesti zesílí nebo si nebudete čímkoli jistá, pak se do porodnice raději vydejte. Když nebude děložní hrdlo dostatečně otevřené a miminko se bude mít stále dobře, pošlou vás z porodnice nejspíš ještě domů.


NEPANIKAŘTE

I když to bude sebevíc bolet a bude se vám to zdát nesnesitelné, vzpomeňte si na vše, co jste se za uplynulých devět měsíců učila. Dýchejte, meditujte, relaxujte, hýbejte se, měňte polohy, nechte se masírovat, pijte, poslouchejte hudbu, prostě dělejte cokoli, co vám bude příjemné. A hlavně důvěřujte sama sobě i svému miminku, že všechno dobře dopadne.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page