top of page

Jak v zimě pečovat o pokožku

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Chladné počasí pleti nesvědčí, chraňte ji proto co nejlépe

V chladném a mrazivém počasí potřebuje naše pleť speciální péči. Víte, jak přežít zimu bez suché, podrážděné a vrásčité pokožky?


Mráz a nízká vlhkost vzduchu mívají za následek přesušenou, podrážděnou a ekzematickou pokožku. V tomto ročním období totiž kůže nemá dostatek živin a kyslíku, kvůli čemuž se v pleti zpomalují regenerační procesy. Na tvářích se nám tak sice po návratu z venku může objevit zdravě vypadající ruměnec, ale ve skutečnosti pleť v zimě trápí matný, bledý a mdlý vzhled. Správnou péčí tomu však můžete zabránit…


OBLIČEJ NA PRVNÍM MÍSTĚ

V zimě často zapomínáme na pleť na obličeji, přitom jde o nejohroženější část těla, protože ji před chladem nechrání žádná vrstva oblečení. Jako náhradu za chybějící hřejivý „kožíšek“ však můžete pleti poskytnout ochrannou bariéru, která zamezí ztrátě vody a zabrání vlivu vnějšího prostředíhydratační krémy pro pleť v zimě. Ty by měly být vždy na bázi oleje a platí pravidlo, že čím více oleje daný krém obsahuje, tím účinnější je ochrana pleti před ztrátou vlhkosti. Pokud opravdu hodně mrzne, je nejlepší použít hydratační krémy s obsahem až 80 % olejů.


CO SI ZAPAMATOVAT:

  • Ranní péče je nejdůležitější – prvním a zásadním pravidlem je každodenní ochrana pleti na obličeji.

  • Volte spíše mastnější krémy, vždy však vybírejte hydratační krém podle typu své pleti.

  • I když budou reklamy často tvrdit opak, pleť nestačí jen jednou nebo dvakrát denně namazat. Krém si raději noste všude s sebou a vždy po pár hodinách pleť namažte. Varovným signálem je pnutí pokožky obličeje.


Ani v zimě nezapomínejte na UV ochranu a vyhněte se přípravkům, které obsahují alkohol. Ten totiž pleť velmi vysušuje.


SLADKÉ POLIBKY

Namazat rty pomádou a vyrazit ven? Kdepak, taková péče nestačí. Nejdříve je třeba zbavit se starých šupinek popraskané kůže peelingem a teprve pak rty pořádně ošetřit balzámem. Jak na to? Peeling na rty smíchejte s oblíbeným odličovacím mlékem. Naneste na rty a jemně je masírujte, netlačte. Rty můžete také jednou za čas nasucho promasírovat zubním kartáčkem.


CO SI ZAPAMATOVAT:

  • Nikdy si v zimě neolizujte rty. Namísto jazyka použijte vždy balzám na rty nebo alespoň hydratační rtěnku.

  • Peeling na rty musí být skutečně jemný, používejte proto přípravky určené výhradně na ošetření rtů.



Hydratační balzám na rty mějte v zimě neustále po ruce


SKRYTÉ NEBEZPEČÍ

Většinu času v zimě sice schováváme ruce do rukavic, ale ani ty nedokážou pokožku rukou dostatečně ochránit. Mnohem častěji než v létě tak pokožka rukou praská, vznikají vysušená místa a záděry. Pořiďte si proto hydratační krém na ruce (nebo klidně aspoň obyčejnou modrou Indulonu) a před každým nasazením rukavic si ruce natřete.


CO SI ZAPAMATOVAT:

  • Krém používejte i po každém umytí rukou.

  • Jednou za čas dopřejte svým rukám speciální péči v podobě zábalů. Stačí nanést silnou vrstvu krému, navléknout bavlněné rukavice a nechat působit přes noc.


NEŠIĎTE SVÉ TĚLO

Začněte se o pokožku celého těla starat už v koupelně. Na zimu si pořiďte vyživující a hydratační sprchový gel a také hydratační tělové mléko, kterým se nezapomeňte každý večer namazat.


CO SI ZAPAMATOVAT:

  • Po sprchování nebo koupeli však pokožku nikdy nedrhněte ručníkem.

  • Tělové mléko nanášejte ještě na vlhkou pokožku.

  • Pravidelně, alespoň 1x týdně, provádějte tělový peeling.


Nezapomínejte také na ošetření loktů a kolen. V zimě trpí, odírají se o oblečení a někdy na nich mohou vzniknout až bolestivé prasklinky. Rychlou pomocí se může stát třeba krém s bambuckým máslem.

Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page