top of page

Vaginální suchost: Intimní problém, o kterém se nemluví!

Aktualizováno: 30. 12. 2021




S problémy „tam dole“ se ženy svěřují jen velmi nerady. Na každou potíž však existuje řešení a výjimkou není ani tabuizovaná vaginální suchost. Jak si s ní poradit?


Lékařům se svěří pouhá šestina žen, které trpí vaginální suchostí. Statistiky přitom udávají, že kolem 45. roku života se s tímto problémem setká každá druhá žena. Toto mlčení však způsobuje problémy i v jiných oblastech života, zejména v partnerském životě, protože vaginální suchost ovlivňuje sexuální prožitek.


NEBOJTE SE PROMLUVIT

I když je pro vás nejspíš těžké se s tímto problémem svěřit, určitě neotálejte. Gynekolog tu není proto, aby vás soudil, ale aby vás léčil. A co patří k typickým projevům vaginální suchosti? Svědění a pálení, prasklinky, ale také zánět, krvácení a bolest v poševní oblasti. Nejčastější obtíží spojenou se suchostí poševní sliznice jsou bolestivé pocity při pohlavním styku. Právě ty ženu nakonec přivedou do ordinace gynekologa či sexuologa, neboť takový sex je bolestivý a nepříjemný oboustranně, jak pro ženu, tak pro jejího partnera.


KDE JE PŘÍČINA?

Hlavním viníkem vaginální suchosti je úbytek ženského hormonu estrogenu, který je důležitým aktivátorem uvolňování poševní tekutiny. To znamená, že důsledkem jakéhokoli narušení produkce estrogenu je nedostatečná produkce vlastních poševních tekutin. V období menopauzy řeší problémy s vaginální suchostí více než polovina žen a potýká se s ní rovněž většina onkologických pacientek. Za suchostí poševní sliznice však mohou stát i operace v oblasti ženských orgánů a rovněž léky – hormonální léčba, některé druhy antidepresiv, antikoncepčních prostředků, antibiotik, léků na endometriózu, neplodnost či krevní tlak. A roli samozřejmě hrají i emocionální a fyzický stav a stres.


ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK POMÁHÁ

Kromě výše zmíněných problémů přispívá k vaginální suchosti také nesprávně sestavený jídelníček. Přemíra sladkého a následné metabolické procesy (zejména kvašení cukrů) významně vychylují hladinu pH v pochvě. Intenzivní konzumací sacharidů se tedy zbytečně vystavujete nejen riziku vysoušení poševní sliznice, ale také změnám vaginální mikroflóry. Ty mohou vést k výskytu nepříjemné mykózy provázené pálením, svěděním, výtoky a vysokým pocitem diskomfortu. Následné léčení bývá zdlouhavé, pro některé ženy představuje dokonce celoživotně marný bojem. K řešení vaginální suchosti i nepříjemné mykózy můžete vyzkoušet například vaginální gely s obsahem kyseliny hyaluronové a kyseliny mléčné. Jejich kombinace totiž obnovuje přirozený fyziologický stav vaginální sliznice. Vždy ale především seberte odvahu a nejdříve se poraďte s lékařem.


Foto: DepositPhoto


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page