top of page

Jak vypadá skvělý táta?


Je s vaším partnerem legrace? I to je pro roli tatínka důležitá vlastnost

Vybrala jste si partnera a teď s ním čekáte dítě. Říkáte si, jaký z něj asi bude táta? Podívejte se na naši charakteristiku dokonalého otce a zjistěte to.


Hned na začátku je však nutné si uvědomit důležitou skutečnostžádný muž není bezchybný. Stejně jako se vy učíte být maminkou (a máte na to ve skutečnosti o 9 měsíců více času), tak i váš partner se musí naučit být otcem. Někomu to jde snáz, jiný si cestu ke svému dítěti najde až v pozdějším věku. Přesto existují vodítka, podle nichž můžete dopředu vytušit, jakým tátou bude zrovna váš partner


EMOCE HO NEDĚSÍ

Chlapi nepláčou. Tuto větu slýchávají muži už jako malí kluci, proto není divu, když se vám nedaří potkat muže, jenž by s vyjadřováním citů neměl problém. A pakliže to vašemu partnerovi jde, můžete si gratulovat. Vyjadřování lásky a náklonnosti patří mezi skvělé vlastnosti budoucího otce, a váš partner si tak pravděpodobně vybuduje s miminkem silné citové pouto.



PŘILOŽÍ RUKU K DÍLU

Starost o domácnost nenechává jen na vašich bedrech? Umí uvařit, a když je potřeba, chopí se i mopu nebo vysavače? Paráda! V opačném případě však nečekejte, že se s příchodem dítěte partnerův přístup změní jako mávnutím kouzelného proutku. Co bude rozhodně jiné, to je nepořádek – s malým dítětem je ho totiž mnohem, mnohem více. Proto by bylo v zájmu spokojenosti všech lepší, kdyby partner uměl (nebo byl ochotný se naučit) přiložit aktivně ruku k dílu.


Nebojte se říct si partnerovi o pomoc, když toho na vás bude moc. Není to známka slabošství ani neschopnosti! Spíše důkaz, že novou roli rodiče berete vážně a chcete spokojenost pro celou rodinu, tedy i pro sebe.


UMÍ PRACOVAT SE STRESEM

Oba se musíte připravit na to, že s narozením potomka stresových situací v rodině výrazně přibude. Pokud ale váš partner umí se stresem pracovat a jen tak něco ho nerozhodí, je to dobré znamení. Klidnější tak bude jak miminko, tak vy.


JE LASKAVÝ A POZORNÝ

Jestliže vám partner věnuje pozornost a lásku, pak ji nejspíše bude stejnou měrou věnovat i svým potomkům. Děti touží po pozornosti každou minutu, a máte-li doma partnera sobce, tuto touhu budete naplňovat víceméně jen vy. Dobrý rodič si je vědom potřeb a nálad svého dítěte, a to i v případě, že mu to někdy naruší jeho plány.



Pokud se u svého partnera cítíte bezpečně, je to jeden ze skvělých ukazatelů, že v bezpečí bude i vaše děťátko

DOKÁŽE SE OBĚTOVAT

Citlivý, starostlivý a flexibilní muž je bez problémů a hudrování schopen zrušit posezení s kamarády u piva nebo fotbal oblíbeného mužstva jen proto, aby vám pomohl, když jste nemocná nebo musíte zůstat v práci přesčas. Takový muž totiž rozhodně není sobec a je empatický, což jsou dvě velmi důležité vlastnosti skvělého otce.


PODĚLÍ SE O JÍDLO

Jsou muži, kteří nesnášejí, když si žena něco objedná a pak stejně ujídá jejich jídlo. Prkotina? Možná, ale tento malý test vám ukáže, jak bude takový muž snášet útoky dětí na svůj talíř.


Odborníci dokonce tvrdí, že muži, kteří se o své jídlo umí podělit, nejsou lakomí a více myslí na druhé.


JE NA NĚJ SPOLEHNUTÍ

Pokud něco řekne, tak to i udělá. Bez řečí, tak, jak slíbil, a bez připomínání, že už je načase dodělat to či ono. Jestliže máte doma pravý opak, pak to s ním budete mít jako s rodičem o poznání těžší.


VY MILUJETE JEHO A ON VÁS

Nejdůležitější vlastností ze všech je však nakonec stejně hlavně láska a náklonnost mezi vámi dvěma. Vašemu vztahu by měly vévodit respekt, láska, vášeň a dobrá komunikace. A pokud cítíte, že váš partner je ten pravý, že s ním chcete mít děti a že sdílíte stejné názory na výchovu, pak směle do toho. Bude skvělý táta. Dřív nebo později určitě!





BONDING PRO TATÍNKY

Jde o termín známý hlavně v souvislosti s navázáním kontaktu mezi matkou a dítětem bezprostředně po porodu. Některé výzkumy ale ukazují, že bonding zlepšuje také vazbu mezi otcem a dítětem. Existuje několik tipů, jak toto pouto zlepšit. Co by tedy tátové měli dělat?


  • Ihned po porodu se s miminkem také pomazlit. Vhodný je i bonding kůže na kůži v případě, že matka rodí císařským řezem a je v celkové anestezii.

  • Krmit své dítě, a to i v případě, že maminka kojí. Ulehčí jí práci, pokud dají miminku z lahvičky odstříkané mlíčko, a žena si mezitím bude moci zdřímnout.

  • Zapojí se do péče i v nočních hodinách.

  • Chovají i plačící miminko a snaží se ho utěšit. Hodně mužů odevzdává dítě zpátky do náruče matky, jakmile se u něj objeví první slzy. Měli by se však pokusit ho utišit sami. Houpat ho, zpívat mu, jít na procházku apod.

  • Dělat na dítě legrační obličeje a co nejvíce na něj mluvit.

  • Vytáhnout kočárek a vyrazit ven jen sami ve dvou.

  • Hrát si s miminkem co nejvíce.

  • Nebát se plenek, ani těch pokakaných. I jejich výměna k rodičovství patří.

  • Mazlit se s miminkem co nejvíce to jen půjde.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page