top of page

Když maminka musí na služební cestu...


První odloučení od miminka nebývají jednoduchá. Pečlivá příprava vám to však pomůže zvládnout

Vaše miminko už vás nepotřebuje každé tři hodiny a z vás se stala pracující maminka. A začíná se pěkně „zostra“ – šéf si vás žádá na služební cestě… Je to i váš případ? A víte, jak se na to co nejlépe připravit?


Při sebemenší zmínce, že byste měla své miminko byť jen na jeden den opustit, se nejspíš orosíte a už vymýšlíte výmluvy, jak se z toho vyvléci. Nevzdávejte se však předčasně! I když to nebude jednoduché, s našimi tipy hravě zvládnete nejen první služební cestu, ale i další okamžiky nuceného odloučení. A navíc uvidíte, že vašemu miminku to nikterak neublíží.


POUČTE SVÉ POSILY

Miminko na pár dní „padne“ jen do rukou tatínka, prarodičů nebo chůvy a vy do péče o něj nebudete moci nijak zasáhnout. Je přirozené, že se dostaví pocity úzkosti a obavy, ale nenechte se jimi ovládnout. Děti totiž fungují jako barometrsnadno z vás vycítí úzkost, která se následně přenese i na ně. Určitě bude lepší, když přinejmenším poprvé pohlídá někdo, na koho je vaše miminko už zvyklé, třeba z chvil, kdy jste si odskočila na cvičení apod. Dotyčný by také měl mít s hlídáním už nějaké zkušenosti a měl by se dokázat přizpůsobit režimu dítěte, ne naopak.


Na všechny dny, kdy budete od miminka pryč, připravte podrobný plán. Nákupy, oblečení, jídlo, které je potřeba připravit… Prostě sepište celodenní režim miminka a nechte partnera, maminku nebo chůvu, aby se s ním dopředu seznámili.


PROVĚŘTE ZÁSOBY

Služební cesta ještě nemusí nutně znamenat ukončení kojení. Ano, bude to o něco těžší v případě, že je vaše miminko ještě plně kojené, protože pak je výpočet potřebné mléčné zásoby složitější (ale ne nemožný!). Dávka mléka většinou odpovídá 900–1000 ml mléka za 24 hodin. V případě, že je miminko už dokrmováno, situace bude pro všechny snazší. Pracujete-li i při rodičovské dovolené, pak si dělejte železné zásoby mateřského mléka již od začátku kojení. Díky tomu nebudete muset přecházet na umělé výživy v čase vaší nepřítomnosti.


Odsáté mléko skladujte ve speciálních nádobkách (např. kelímky, sáčky či lahvičky), na něž vždy napište datum odsátí. Při pokojové teplotě skladujte mléko zhruba 5 hodin, v chladničce může být uloženo 24 hodin. V mrazničce může být mléko uskladněno až 3 měsíce.


NA CESTÁCH ODSÁVEJTE

Pokud kojíte, myslete na odsávání i během služební cesty. Přeplněné prsy by vás bolely a mohla byste si uhnat zánět. Navíc je to dobrý způsob, jak si udržet laktaci. V případě možnosti odsávejte každé 3–4 hodiny nebo na úlevu. Je to sice otravné, ale jedině tak udržíte laktaci, abyste mohla kojit, až se vrátíte. Odsávačku mějte vždy po ruce. Při cestě letadlem informujte letušku o nutnosti odsávání, aby věděla, že na nějakou dobu zablokujete toaletu. Také se informujte u letecké společnosti, zda nebudou mít problém, když ponesete přes ochranku kelímek s několika mililitry vašeho tekutého zlata.


Chystáte-li se odsávat, pak nejlepším časem je noc nebo dopolední hodiny. Hladina prolaktinu totiž stoupá právě v noci.


NAPLÁNUJTE SI SKYPE

I když se na „služebku“ budete těšit, odloučení od děťátka nejspíš ponesete se slzami v očích. Zůstaňte proto se svými milovanými v pravidelném online spojení. Svoji rodinu tak díky jednomu kliknutí můžete vidět de facto kdykoli.


Chat, Skype nebo telefon se na pracovní cestě stanou vašimi nejlepšími přáteli. Po celodenních schůzkách se budete mít na co těšit a miminka tak mohou vidět svou maminku alespoň na monitoru.

Foto: DepositPhoto


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page