top of page

Manuál novoročního hubnutí


Nenechte své předsevzetí zhubnout pro letošek jen na papíře!

Začátek nového roku vždy svádí k tomu dávat si všemožná předsevzetí. Také patříte mezi ty, kteří se letos rozhodli KONEČNĚ zhubnout? Právě pro vás jsme připravili čtyřtýdenní plán, který spolehlivě nastartuje váš metabolismus. Jdete do toho?


Dostat se na začátek hubnutí může být někdy ta nejtěžší fáze, takže gratulujeme k prvnímu kroku, který jste udělali v cestě za vysněnou postavou. Nebudeme vám slibovat, že to bude jednoduché nebo že postačí měsíc, a budete jako lunt. Hubnutí je boj a správné hubnutí představuje trvalou změnu životního stylu. V prvních čtyřech týdnech vám proto poradíme, jak nastartovat metabolismus, co a jak udělat pro to, aby vám hubnutí šlo snáz, prozradíme pár fíglů, ale výsledek – ten už bude záležet čistě na vás.


1. TÝDEN: ZAČÍNÁME!

PLÁNUJTE: Na začátku hubnutí se určitě vyplatí dělat si plány. Plánujte si proto každý týden – povinnosti, práci, čas na rodinu, ale také časy, kdy a co budete jíst, kdy to budete vařit apod. Naučte se také psát si nákupní seznamy.


SPRÁVNÝ START: Zvykněte si, že tělo potřebuje vodu, zvláště po dlouhé noci. Sklenicí teplé vody se šťávou z citronu nebo grepu (podobně poslouží i kvalitní jablečný džus) doplníte tekutiny a nastartujete metabolismus. Tělu dodáte jednou sklenicí vitaminy, flavonoidy a rychlé cukry.


Začněte užívat probiotika s prebiotiky. Většina z nás totiž potřebuje ze všeho nejdříve upravit střevní mikroflóru.

LSTÍ K ÚSPĚCHU: Kolem nás číhá spousta lákadel. Těmi nejhoršími jsou pak naše vlastní hlava a chutě. Přelstěte je pomocí pár fíglů. Máte chuť na sladké? Mějte po ruce sušené ovoce. Při únavě zase pomohou nepražené nesolené oříšky. A také si nastavte den, kdy si dopřejete i to „špatné“. Knedlíky, alkohol, dobroty… Když budete vědět, že existuje den, během nějž se nemusíte hlídat, uvolníte se a hubnutí vám půjde snáz.


SPORT PRO ZAČÁTEK: Každá aktivní maminka ví, že pohyb je při hubnutí hned po správné stravě druhou nejdůležitější věcí. A nemusíte na to hned jít zostra, začněte procházkami. Vždyť chůze je tím nejlepším a nejpřirozenějším pomocníkem a mohou ji vykonávat i těhotné ženy a ženy těsně po porodu. Stačí vzít kočárek a vyrazit. Od chůze pak už budete mít blízko k běhu a od něj k fitMAMI® cvičení s kočárkem. Procházka by měla trvat alespoň 30 minut (ale doporučujeme delší) a udržovat byste se měli v optimální tepové frekvenci. Laicky to poznáte tak, že u chůze budete moci bez problémů mluvit. Pohybem venku si snadno nastartujete metabolismus a také skvěle vyčistíte hlavu.



Lehkou i svižnější procházku s kočárkem si můžete dopřát kdykoli

2. TÝDEN: POSTUPUJEME!

NEVAŽTE SE: Teď se přiznejte – že každý den stoupáte na váhu a kontrolujete ji? Pak s tím ihned přestaňte, je to zbytečné. Váha nás jen stresuje a navíc neříká tak úplně pravdu. Před začátkem hubnutí se zvažte a přeměřte jednotlivé partie těla, především prsa, břicho, boky, zadek a stehna. A pak alespoň na měsíc či dva na váhu i metr zapomeňte.


AKTIVNÍ POHYB: Druhý týden už je načase začít myslet na aktivní pohyb. Najděte si fyzickou aktivitu, která vás bude bavit. Podívejte se na internetu třeba na ukázkové cvičební lekce nebo vyberte nejbližší fitko a domluvte si pro začátek osobního trenéra. Naladíte se tak lépe na to, co vás dále čeká.


Hledejte během dne možnosti, jak se hýbat přirozeně. Choďte do schodů, popoběhněte s kočárkem, na nákup jděte pěšky apod.

PŘIDÁVEJTE OPATRNĚ: Nesnažte se všechno strhnout na začátku. Fyzickou zátěž i novinky do jídelníčku přidávejte opravdu postupně a opatrně. Do teď jste nějakým způsobem jedli a žili, tak nemůžete chtít ze dne na den zázraky. A to, že se okamžitě nic neděje nebo že vám rychlá změna nesvědčí, by vás mohlo spíše demotivovat.


NAUČTE SE ODPOČÍVAT: To je totiž stejně důležité jako být aktivní. Najděte si takový druh odpočinku, který vám bude plně vyhovovat. Masáž, plavání, procházka nebo kávička s kamarádkou… Cokoli se počítá.



Stejně jako si plánujete pohybové aktivity a jídelníček, naplánujte si také relaxační chvilky jen a jen pro sebe

3. TÝDEN: NA VRCHOLU!

EXPERIMENTUJTE A HRAJTE SI: Zdravé jídlo rozhodně neznamená nudné jídlo. Pestré stravování má tu výhodu, že se seznámíte s kvalitními a chutnými potravinami, o jejichž existenci jste dosud nejspíš neměli ani ponětí. Jednou za pár dní zařaďte do jídelníčku novou potravinu, kombinujte tradiční chutě s netradičními a začněte si jídlo užívat.


POZOR NA KRIZE: Během třetího týdne se mohou objevit problémy, které by vás mohly od dalšího hubnutí odradit. Všímejte si signálů, jež vaše tělo vysílá – jestli máte hlad, nebo se cítíte přejedení, jestli se vůbec cítíte dobře a tak podobně. Pokud se nějaké potíže objeví, doporučujeme je řešit například s výživovým poradcem.


Alespoň prvních pár týdnů si zaznamenávejte všechno, co pro své hubnutí děláte. Takový deníček může být skvělým pomocníkem a průvodcem.

PRAVIDELNÉ CVIČENÍ: K procházkám a přirozenému pohybu přidejte ten opravdu aktivní, nejlépe aerobní pohyb kombinovaný s posilováním. Je načase vyrazit do fitka nebo na nějakou skupinovou lekci, která vás bude bavit, ne stresovat. Důležité je však nikdy nepřepálit začátek, to by mohlo být silně demotivující.


RELAX I HUBNUTÍ: Spojte příjemné s užitečným. Například lymfatické masáže dokážou rozproudit lymfu a nastartovat metabolismus tak, že hubnutí jde potom snáze. Podobné účinky má třeba saunování nebo speciální zábaly.



Žádnou potravinu dopředu nezatracujte, naopak poznávejte nové chutě a experimentujte

4. TÝDEN: FINIŠUJEME!

BUĎTE AKČNÍ Věřte, že nuda a neustálé sezení vás se změnou životního stylu už nebudou bavit. I v práci se přece můžete protáhnout a volný čas lze také trávit aktivně, ne jen nákupy nebo sezením u televize.


KONEC SE BLÍŽÍ: Po 21 dnech si náš mozek zvyká na novinky a bere je jako samozřejmost. Mělo by být tedy snazší dodržovat nastavená pravidla. Pozor však i na stereotyp. Obměňujte zdravá jídla a zajímejte se o novinky z oblasti zdravého životního stylu.


Pořád si připomínejte, proč tuto změnu vlastně děláte. Stanovujte si dosažitelné cíle a po jejich splnění se něčím příjemným odměňte.

REKAPITULUJTE: Podívejte se zpětně na všechny předešlé týdny, případně si projděte svůj deníček a zjistěte, co se vám povedlo, co vás překvapilo, co jste dokázali, co nového poznali. A na to si vždy vzpomeňte, když se vám bude zdát, že ve svém snažení poněkud klopýtáte.


Dostali jste se až sem? Gratulujeme a jsme rádi, že jste do toho šli s námi! Pátý týden a ty následující už budou lehčí (záměrně nepíšeme lehké), protože už víte, co vám jde, co vám chutná a v čem máte slabiny. Začněte myslet na budoucnost a naplánujte si další týdny. Pevně stanovené hranice vám v prvních měsících rozhodně pomůžou v hubnutí setrvat. Držíme vám palce!


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page