top of page

Partner training – užitečná zábava, která posílí váš vztah

Cvičení v páru je skvělou volbou pro všechny, kdo se chtějí dostat do formy a zároveň trávit čas s někým, koho milují. Tato forma cvičení má mnoho výhod a může přinést spoustu legrace, motivaci a posílit vztahy mezi lidmi.


Proč se do toho pustit?


Jednou z výhod cvičení v páru je zvýšení motivaci. Když cvičíte sami, může být snadné vynechat nějaké cvičení. Ale pokud ho plánujete společně s partnerem, spíš svůj závazek dodržíte – podpoříte se totiž vzájemně. Stejně tak během tréninku se můžete povzbuzovat.

Další výhodou je bezesporu větší rozmanitost cviků a aktivit. Pokud si vyberete partnera s jinými zájmy a schopnostmi, můžete si vyzkoušet nové prvky nebo i druhy sportů, ke kterým jste se dříve nedostali.

Cvičením v páru můžete posílit svůj vztah a vzájemnou komunikaci. Během tréninku totiž budete spolupracovat a potřebujete udržovat harmonii. Zároveň se ale jedná o činnost, která vás vytrhne z každodenního stereotypu. Pokud se doma dohadujete o všedních záležitostech, během tréninku budete najednou řešit úplně jiné věci a třeba se vám ovzduší pročistí.

Párový cvičení s dětmi
Párové cvičení je možné provozovat i s dětmi

Jak na to?

Existuje mnoho různých způsobů, jak cvičit v páru. Můžete si zvolit tradiční formy cvičení, jako jsou posilování, aerobic nebo jóga. Anebo si můžete vybrat nové a netradiční aktivity, třeba tanečním lekce, zumbu nebo tréninkové hry. Možnosti jsou pestré.

„S přítelem jsme už dlouho neměli možnost věnovat se nějakému společnému koníčku,“ svěřuje se Tereza. Nemáme hlídání pro naši dvouletou dceru, takže když jeden z nás vyrazil do kina, druhý musel zůstat doma. Nedávno jsme si pořídili vozík za kolo a vrátili jsme se k cyklistice. Potom mě napadlo, že přeci můžeme společně cvičit i po večerech, když malá spí. Anebo klidně přes den – baví ji se na nás koukat a někdy se i připojí, to pak cvičíme rovnou ve třech.“



Pár při společném běhu
Společný běžecký trénink vás může zrychlit



A jaké cviky tedy můžete zařadit? Zde pro vás máme několik tipů.



Společné protahování

Začněte tím, že se společně protáhnete. Pomozte si navzájem tlačením na záda a ramena, aby se vaše svaly uvolnily a připravily se na cvičení. Tímto způsobem docílíte lepšího výsledku, než kdybyste stretching dělali každý zvlášť. Koneckonců protahování v páru se častokrát zařazuje do sportovních tréninků, některé z nás si ho možná pamatují i ze školních hodin tělocviku.


Partner workout

Existuje celá řada cviků, které můžete zařadit do párového tréninku. Jistě znáte klasický plank neboli prkno – velmi účinný prvek posilující všechny důležité svaly. V této pozici se obraťte obličeji k sobě. Oba najednou zvedněte levou ruku a tleskněte si, potom totéž s pravou a takto pořád dokola. Uvidíte, že vám čas rychleji uteče a cvičení cvičení bude efektivnější. Nebo můžete zahrnout třeba kliky v trakaři. Partner vám bude držet nohy, abyste byli ve vodorovné pozici, zatímco vy budete klikovat. Potom se vyměníte. Tímto způsobem zapojíte zcela jiné svaly, než kdybyste trénovali samostatně.

Možnosti jsou pestré. S partnerem se také můžete třeba vzájemně přeskakovat – jeden bude dělat takzvanou kozu: nářadí, které znáte z tělocvičny. Tato pozice se provádí tak, že se člověk předkloní a ruce ruce si složí na hrudník, jako by se stáčel do klubíčka. Druhý ho přeskočí, načež sám zaujme pozici kozy, takto se střídají. Nebo můžete zkusit třeba „klasické“ sedy lehy, přičemž při pozici v sedu hodíte partnerovi míč. On provede leh s míčem za hlavou, načež vám ho hodí zpátky.


Cviků najdete celou řadu, inspirovat se můžete i na tomto videu:



Párová jóga

Kromě výše uvedeného workoutu existuje i řada jógových pozic vhodných pro páry. Znáte třeba balanční pozici stromu? Pokrčíte jednu nohu a její chodidlo položíte na vnitřní stehno druhé. Ploskou se vlastně opíráte a snažíte se udržet rovnováhu, dlaně spojíte před hrudníkem nebo zvednete ruce nad hlavu, rozevřete je jako korunu stromu. Když tento cvik provádíte v páru, bližší paže natáhnete společně vzhůru. Dlaně vzdálenějších rukou spojíte v úrovni ramen. Říká se tomu dvojitý strom.

Jógových pozic pro páry najdete spoustu. Můžete začít těmi jednoduššími, někdo se potom propracuje třeba i k akrojóze. Toto zábavné cvičení v sobě kombinuje párovou akrobacii, jógu i terapii.


Párová jóga
Párová jóga může pomoci harmonizovat váš vztah

Na co nezapomenout

Cvičení v páru rozhodně není soutěž. Vaším cílem je vzájemně se povzbuzovat, ne předhánět. Zahoďte tedy své ego a nesnažte se druhého překonat – teď jste jeden tým. Neberte také tréninky příliš vážně, cvičení vám má přinášet především radost.

A když se partnerovi do sportování nechce? Pokud nemáte doma nadšence do společných tréninků, nevadí. Třeba se k vám s radostí přidá kamarádka nebo kolegyně z práce. Není tak důležité, s kým se rozhodnete cvičit – hlavně aby vám bylo společně dobře a tréninky vás naplňovaly.


Zdroje:

https://redefiningstrength.com/try-these-20-partner-exercises-for-a-fun-full-body-workout/


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page