top of page

Preventivní prohlídky: Víte, která vás kdy čeká?

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Nebojte se chodit za svým lékařem na preventivní prohlídky. Může vám to zachránit život

Je samozřejmě skvělé, pokud se cítíte dobře, fit a zdravá. Přesto neignorujte preventivní prohlídky. Jsou zdarma a mohou včas poukázat na problém, který se před vámi možná zatím skrývá…


K doktorovi chodíme všichni neradi, a proto asi necháváme prevenci často stranou a v nabitých diářích pro ni nenacházíme místo. Odsouváme kontroly, říkáme si, že se nic neděje, že je nám fajn… Řada problémů je však skrytá velmi hluboko a odhalí se právě až během preventivního vyšetření. Ne, rozhodně vás nechceme nijak strašit. Nicméně pravdou je, že patříme k národům s vysokým výskytem cukrovky, vysokého krevního tlaku i mnoha druhů rakoviny. Hodně samozřejmě záleží na tom, jaký životní styl vyznáváte. Ovšem i když jste vzorní a cvičíte, jíte zdravě, hodně spíte, je tu ještě rodinná anamnéza. A ruku na srdce, ani ta nebude úplně čistá. Tak raději vezměte rozum do hrsti a objednejte se na preventivní vyšetření. Kdy na které vyrazit?


HURÁ K PRAKTIKOVI

Znám lidi, kteří se při zmínce o praktickém lékaři jen ušklíbnou, že u něj byli naposledy v osmnácti. To je v pořádku pouze tehdy, když je oněm dotyčným něco kolem dvaceti. Ale počínaje 18. rokem života je třeba chodit na preventivní prohlídky k praktickému lékaři právě v intervalu dvou let. Zdravotní pojišťovny pak uvádějí přesný interval 730 dní nebo doporučují objednat se na novou prohlídku 23 měsíců od uplynutí té předchozí.


RODINNÁ ZÁTĚŽ

Jsou to důležité, byť rutinně vypadající prohlídky, jejichž součástí je rozhovor o vaší rodinné anamnéze. To mimo jiné znamená, že se lékař poptá, jak jsou na tom se zdravím vaši blízcí. Jestli v rodině nepropukly nějaké závažnější nemoci, jejichž markery by bylo třeba sledovat i u vás. Pak se zaměří na váš aktuální životní styl a zdravotní stav.


CO JE OPRAVDU NUTNÉ

Co je vlastně základem preventivní prohlídky? Měření krevního tlaku, vyšetření uzlin, prohmatání břicha, poslech srdce, kontrola plic. Nechybí ani vážení, měření a vyšetření sluchu a zraku. S sebou pak nejspíše ponesete také lahvičku s ranní močí a přijdete nalačno, aby vám mohli odebrat krev na základní biochemické rozbory.


V 18 letech a o každých kulatých narozeninách se zvlášť kontroluje také cholesterol a množství tuku v krvi. To jsou totiž významné faktory z hlediska kardiovaskulárních onemocnění, proto je jejich pravidelné sledování důležité.

ONKOLOGICKÁ RIZIKA

Žádný typ rakoviny se nesmí podceňovat, proto by měl praktik během preventivní prohlídky zkontrolovat také vaši pokožku, podívat se, jestli nějaké mateřské znaménko nebo piha nevykazují abnormální rysy. Pakliže spadáte do rizikové skupiny a ve vaší rodinné anamnéze má své smutné místo rakovina prsu, od 25. roku věku byste měly docházet na prevenci i v tomto směru. Svého muže zase poučte, že pokud se u něj v rodině objevila rakovina varlat, je od 25. roku nejvyšší čas i pro jeho preventivní onkologické vyšetření.


KATEGORIE 40+

Až překročíte magickou čtyřicítku, u praktika vám přibudou vyšetření EKG. Připomenout by vám je měl každé čtyři roky, zatímco hladinu glykémie v krvi by vám měl počínaje čtyřicítkou přeměřit každé dva roky, tedy při každé preventivní prohlídce. Pokud nespadáte do rizikové skupiny, je ve 45 letech nejvyšší čas také na mamografické vyšetření. I to vás od této chvíle bude čekat pravidelně. Dostat byste k němu měla i důkladné poučení o samovyšetření, jakkoliv se dá předpokládat, že už jej roky máte od svého gynekologa a o svou prevenci se v tomto směru staráte sama.


50. A CO DÁL?

Češi bohužel patří ke smutným rekordmanům ve výskytu rakoviny tlustého střeva, proto se u nás od 50. roku provádí preventivní vyšetření na přítomnost krve ve stolici. Jde o tzv. test okultního krvácení ve stolici neboli TOKS. Je dobré na něj zajít každý rok. Od 55 let pak můžete využít i možnosti endoskopického vyšetření střev, a to jednou za deset let. S vyšetřením však neotálejte ani kdykoli jindy, zejména pokud se ve stolici objeví jasně červená krev.


Nás ženy může pohlídat i gynekolog, ale raději toto vyšetření připomeňte svému partnerovi. Muži jsou v tomto ohledu rizikovější skupinou.


ZAMIŘTE TAKÉ NA GYNEKOLOGII...

Pravidelně byste měla vídat i svého gynekologa, protože preventivní vyšetření a screeningy jsou pro zdraví ženy velice důležité. Prevence karcinomu děložního hrdla spočívá především v absolvování stěrů neboli cytologického vyšetření, na nějž má nárok každá žena a dívka počínaje 15. rokem života. Důležité je však nejen screeningové vyšetření čípku, ale také kontrola dělohy, vaječníků a uzlin v pánevní oblasti. Gynekolog rovněž provede ultrazvukové vyšetření, pomůže vám s preventivní prohlídkou prsů a případně poradí s individuálními problémy. Mezi ty nejčastější v každém období života ženy patří například vaginální suchost, kterou ženy podceňují, a přitom jim může velmi znepříjemňovat zejména sexuální život. Nebojte se proto svému lékaři svěřit.


... A DO ZUBNÍ ORDINACE

V neposlední řadě nesmíte zapomínat ani na svůj chrup. V dospělosti máte nárok na bezplatnou preventivní prohlídku jednou za rok. Výjimkou je těhotenství, kdy tělo prochází velkým množstvím změn a je třeba více sledovat i stav vašich zubů. Během gravidity proto můžete navštívit svého stomatologa dvakrát, pokaždé na účet své zdravotní pojišťovny.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page