top of page

Školka, nebo chůva?


Při řešení otázky hlídání se nezapomínejte ptát na názor také svých dětí

Stále více maminek malých dětí pracuje, což však znamená, že nějakým způsobem musí zajistit hlídání svých ratolestí. Jaké mají české matky v tomto směru možnosti?


V České republice máme jednu z nejdelších mateřských a rodičovských dovolených. Přitom v západních zemích je celkem běžné, že maminky si doma pobudou pouze pár týdnů, a poté musí nazpět do práce. Naopak české ženy bývají doma dva, tři, někdy dokonce čtyři roky. O tom, zda je tento přístup dobrý pro dítě i matku, diskutovat nebudeme, protože by to vydalo na samostatný článek. Pojďme se podívat spíše na to, jak v takových situacích vyřešit to nejpodstatnější – hlídání.


KAM S NÍM?

Mnoho českých maminek žene brzy po porodu do práce rozjetá kariéra, milovaná práce, snaha být soběstačná nebo nepříznivá finanční situace rodiny. Ženy-matky se snaží pracovat, i když jim český pracovní trh stále nenabízí příliš flexibilních úvazků a i když mají značný problém umístit dítě do školky. Taková je i moje zkušenost, kvůli přeplněnosti školek se mi před lety nepodařilo umístit tříletou dcerku. A tak mi nezbylo nic jiného než ji připojit k té mladší, a šup s nimi k babičce. Měla jsem výhodu, že „hlídací“ babička bydlí kousek, ale co bych dělala, kdybych takovou možnost neměla? Umístila bych malou do soukromé školky? Do jeslí? Nebo bych ji nechala hlídat placenou chůvou? A co z toho je vlastně lepší?


Podle novely zákona by se dětské skupiny, které je možné zakládat od roku 2015, měly v příštích letech proměnit v jeselské třídy při mateřských školách. V roce 2024 pravděpodobně definitivně skončí a přemění se v jesle.


TĚŽKÉ ROZHODOVÁNÍ

Zvolit mezi školkou nebo chůvou není zrovna jednoduché, všechno má svá pro a proti. Zvážit musíte každopádně:

  • věk dítěte,

  • výchovný vliv,

  • zdravotní rizika a problémy,

  • bezpečnost,

  • pohodlí i

  • finanční zátěž, kterou vám to přinese.


Jako pracující maminka se snažíte myslet racionálně, ale nezapomínejte také na svoje pocity a svou intuici

ŠKOLKA SOCIALIZUJE

Zatímco školka nebude věnovat vašemu dítěti plnou pozornost jako třeba chůva, výzkumy dokazují, že pro vývoj dítěte je vzdělávací zařízení stále výhodnější. Proč?

  • Ve školce se totiž dětem zlepšuje sociální komunikace, jazykové schopnosti a motorika.

  • Učí se v ní poslouchat a výhodou je rovněž navazování přátelství a takové to „tužení se“ v kolektivu, příprava na život „tam venku“.

  • Školky nabízejí velký prostor pro společnou hru dětí, kdy se děti navzájem dozvídají spoustu nových věcí a odnášejí si zajímavé zážitky.

  • Mnoho dětí díky školce nabyde už i nějaké znalosti, které jim posléze usnadní přechod do první třídy.

  • Ve školkách funguje pevně daný režim.

  • Děti se učí stravovacím návykům.

  • Buduje se jim silnější imunitní systém.


Skvělý přehled nejen soukromých školek najdete na www.nejskolky.cz, kde jsou školky tříděné podle města, typu, vzdělávacích programů (Montessori, umělecké...) anebo jazykového zaměření.


VÝCHOVA NA PŘÁNÍ

Statistiky ukazují, že děti, o něž se stará chůva, jsou v průměru mnohem méně nemocné. Ve školkách si děti snadno předávají infekční onemocnění, kromě zanícení horních dýchacích cest se potýkají i s ušními infekcemi nebo žaludečními a střevními potížemi. Co ještě hovoří ve prospěch chův?

  • V kolektivu představuje problém agresivita některých dětí. Odborníci tvrdí, že k tomu přispívá především tzv. volná výchova, kdy děti neznají své hranice a jsou navyklé na to být „středem světa“.

  • Dětem i rodičům mohou způsobovat stres ranní vstávání a odchody do školek na přesně stanovený čas, což s chůvou samozřejmě odpadá.

  • Pro mnoho rodičů jsou nevýhodné také školkové prázdniny, kdy musí řešit hlídání alternativním způsobem. I to v případě chůvy není problém.

  • Na rozdíl od učitelek v mateřské školce můžete u chůvy kontrolovat, jak se dodržují vaše výchovné a jiné postupy, na nichž si trváte, nebo jak chůva pracuje s temperamentem vašeho dítěte.

  • Přesně také víte třeba to, co váš potomek jí nebo s čím si hraje.

  • Po domluvě se vám chůva může postarat i o nákupy, vaření či úklid.


Vyzkoušené chůvy najdete třeba na www.hlidacky.cz, kde můžete ověřit i zpětnou vazbu klientů přes Facebook.


CIZINKA DO DOMU?

Pokud se rozhodnete platit si chůvu, musíte počítat i s další věcí – že se ve vašem bytě bude každý den pohybovat cizí osoba. Ne pro každého je taková věc samozřejmá a je potřeba se s tím vyrovnat. Dále je nutné mít na paměti, že chůva je vlastně zaměstnanec, z čehož pro vás budou vyplývat i určité povinnosti. A nakonec i chůva může onemocnět, jet na dovolenou apod., proto se hodí mít pro tyto případy nějaký záložní plán. V dnešní době je také stále těžší rozpoznat vhodnou a kvalifikovanou chůvu, která se bude o vaše dítě opravdu starat. Na co se tedy při výběru zaměřit? Dejte na doporučení svých blízkých, pátrejte po referencích. Vždy si zjistěte o chůvě co nejvíce informací, především to, jaké má zkušenosti, co umí a kde předtím působila. A také se nezapomeňte ptát svých dětí, jestli jim je paní na hlídání sympatická.


INSTINKT NA PRVNÍM MÍSTĚ

Pro rodiče může být toto rozhodování dost stresující. Na začátku totiž nikdy nemáte jistotu, že budou všichni zúčastnění spokojení, že vašemu dítěti nikdo neublíží nebo že mu dané nastavení bude vyhovovat. Sepište si proto všechny plusy, minusy i svoje možnosti, ale v prvé řadě dejte na vlastní instinkt. Ať už bude váš potomek trávit čas ve školce, nebo s chůvou, vždy se musí především cítit ve své kůži.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page