top of page
Obrázek autoraJana Kantorová

Sport pro děti: Jak vybrat ten pravý?


Někdy se představy rodičů o vhodném sportu pro jejich děti příliš nestýkají s realitou

Každé dítě má nějaký talent, jde jen o to ho co nejdříve objevit, zejména pokud jde o sport. Nicméně ani ten největší talent se neobejde bez notné dávky dřiny a také podpory a motivace od nejbližších. Víte, pro jaký druh pohybu má vlohy právě váš potomek?


Výběr sportu je často v rukách rodičů, kteří si někdy skrze děti plní své vlastní dávné sny. Někdy se však i samy děti nadchnou pro aktivitu, která pro ně ale není tak úplně vhodná, např. z hlediska zdravotního. Obě tyto cesty nicméně většinou vedou ke stejnému cíli – když přijdou první neúspěchy, děti přestane sport bavit. Při výběru koníčků, a to nejen těch sportovních, by tedy měly hrát roli hlavně pocit uspokojení a fakt, že daná činnost vašeho potomka baví. Rodiče by se měli vždy rozhodovat podle zájmu a schopností svého dítěte, nikdy ne podle svých vlastních očekávání. Když tuto skutečnost ignorujete, může dojít až k vážným pocitům frustrace a depresím. K těmto stavům mají nejčastěji sklony děti citlivé na neúspěch a také děti s nadměrnou touhou zavděčit se svým rodičům.


Z vašeho dítěte přece nemusí vyrůst další Beckham nebo Jágr. Co když ve vašem potomkovi dřímá talent na něco zcela jiného, třeba na hudbu nebo malování?


POZOR NA ZÁTĚŽ

Dejte pozor také na jednostranné zatěžování, které dětem ubližuje a může jim přivodit zdravotní komplikace. Děti potřebují procvičovat všechny svaly přiměřeně a rovnoměrně. Je dobré, když se dítě zapotí, ale rozhodně nepřepínejte jeho síly! Vyhněte se raději klubům a kroužkům, které jsou zaměřeny hlavně na výkon. Zamyslete se rovněž nad tím, kolik peněz a času chcete do kroužku svého dítka investovat. Zjistěte si, kolik stojí zápisné, pomůcky, výstroj, příspěvky atd.



Pokud si dítě během sportování najde kamarády, existuje větší šance, že u dané aktivity vydrží

PESTROST JE DŮLEŽITÁ

Od dětství pozorujte, k jakému sportu váš potomek inklinuje. Miluje vodu? Vyhýbá se kontaktním hrám? Baví ho fotbal? Výběr sportu přizpůsobte jeho temperamentu. S malými dětmi vyzkoušejte více druhů pohybových aktivit, ať zjistí, co je nejvíce baví. Každé dítě se vyvíjí a potřebuje hlavně pestrost aktivit.


KDY NA TRÉNINKY?

Hodně rodičů si klade otázku, zda už nastala ta správná doba zapojit své dítě do nějaké sportovní aktivitě, respektive organizované činnosti ve sportovním klubu apod. Neexistuje zázračné pravidlo, kdy je ten správný čas, protože mezi dětmi jsou značné individuální rozdíly. Jen sami rodiče mohou odhadnout, zda je jejich dítě fyzicky a emočně připravené na zápis do sportovního klubu. Organizovaný trénink klade na děti většinou nové a poměrně velké nároky, které děti často ještě nedokážou zvládnout. Zodpovězte si proto nejdříve následující otázky:


  • Je dítě ochotné pravidelně navštěvovat tréninky?

  • Je dostatečně zralé, aby pochopilo pravidla daného sportu?

  • Je připravené podřídit se zájmům družstva před svými osobními?

  • Dokáže přijímat informace a udržet disciplínu s někým jiným než s vámi?

  • Dokáže skloubit školní povinnosti s pravidelným tréninkem?



Hrát fotbal profesionálně je sen mnoha chlapců, ale vyžaduje to tvrdou dřinu a disciplínu

NÁROKY JSOU RŮZNÉ

I dítě, které je z nějakého sportu doslova nadšené, si musí uvědomit, že pravidelnost znamená chodit na trénink, i když se mu zrovna nechce, je unavené, rozladěné, nemá rádo trenéra, nebo hraje v týmu, který prohrává. Rozhodně povzbuzujte děti ke sportovním aktivitám, ale mějte na paměti, jaký vliv to pak má na celou rodinu. Nároky různých sportů jsou navíc velmi odlišné. Kdy a s čím je tedy vlastně vhodné začít?

Statistiky tvrdí, že pokud dítě začne se sportem v 10 letech, obvykle prodlouží svou aktivitu do období střední školy a dále.

  • 2–3 ROKY: V tomto věku se děti učí novým pohybům, zdokonalují a zpřesňují je. Učí se běhat, chytat balón, skákat. Jsou ještě malé na organizované sporty, proto stačí, když s nimi budete chodit na hřiště, na koupaliště nebo zkuste cvičení s maminkami.

  • 4–6 LET: Vhodné jsou taneční kroužky, skákání přes švihadlo, hry s míčem, trefování terčů, jízda na odrážedle, koloběžce či kole. Od 6 let jsou děti připravené na organizované sportovní činnosti, individuální i kolektivní, které jsou vlastně jen dalším stupněm přirozených pohybových aktivit získaných „doma na dvorku“ (házení, chytání, vytváření vlastních spontánních pohybových aktivit). Důležité však je, aby tyto kroužky měly stále charakter hry a zábavy. Oblíbené je např. cvičení s pomůckami.

  • 7–10 LET: Nechte děti vyzkoušet gymnastiku, plavání, krasobruslení, fotbal, florbal, tenis, bojové umění, mažoretky, zumbu.

  • 10 LET A VÍCE: Fyzická zdatnost je natolik dobrá, aby mohlo dojít i na sporty náročné na soustředěnost, myšlení, taktiku apod. Ideální je např. volejbal, veslování, softbal, horolezectví, lukostřelba nebo street dance.

Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page