top of page

Strie v těhotenství: Lze nad nimi zvítězit?


Pravidelně promazávejte nejen pokožku na bříšku, ale i na prsech, stehnech či bocích

Těhotenství je úžasná věc. Ale během těch magických devíti měsíců se objeví i situace, kdy si budete přát, aby se to dítko už narodilo a bylo po všem. Jedním z těch okamžiků je chvíle, kdy se začínají objevovat první strie…


V těhotenství nejsou strie na bříšku žádnou výjimkou, setká se s nimi většina žen. I přesto, že jde především o genetický problém, lze proti striím účinně bojovat, nebo jim dokonce úplně předejít. A pozor, postiženou oblastí není jen břicho. Strie se mohou objevit i na hýždích, stehnech, pažích nebo prsech, tedy místech, která v těhotenství rychle nabývají nebo ubývají na objemu. Víte, jak udržet svou pokožku v (téměř) bezchybném stavu?


Strie v těhotenství se začnou objevovat většinou kolem 25. týdne těhotenství. Prvním příznakem, že se s pokožkou „něco děje“, je svědění. Jakmile tedy ucítíte svědění, začněte okamžitě mazat, mazat a mazat.


BUDOU SE STRIE TÝKAT I MĚ?

To je těžké předvídat, protože ve většině případů jde o dědičnou záležitost. Pokud měla strie v těhotenství vaše matka nebo sestra, s největší pravděpodobností je budete mít taky. Dále jsou podle posledních studií vznikem strií ohroženy více mladé maminky. K dalším faktorům patří velký přírůstek váhy, očekávání dvojčat a vícerčat, velké dítě nebo velké množství plodové vody.


NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ = OLEJE A KRÉMY

Snad každý expert na péči o pleť vám řekne, že výskyt strií závisí hlavně na vašich genetických předpokladech. Naštěstí ale existují způsoby, jak riziko vzniku strií snížit. Prvním krokem je zajištění měkké a pružné pokožky – čím měkčí vaše pleť je, tím více se může roztáhnout bez poškození. To se děje právě v posledních týdnech těhotenství, kdy bříško roste exponenciální rychlostí, a proto je v této fázi těhotenství hydratace nejdůležitější. A jak poznáte, že vaše pokožka není dostatečně hydratovaná? Je suchá a svědí. Mějte tedy stále po ruce hydratační krémy nebo oleje proti striím v těhotenství. Zaměřte se hlavně na obsah těchto složek – kakaové máslo, kokosový olej, mandlový olej a další bio oleje. Přípravky aplikujte na rizikové partie alespoň 2x denně, zvláště pak po koupeli.


HODNĚ VODY

Pitím vody vyplavíte toxiny z těla a vaše kožní buňky budou hned vypadat zdravěji. Správný pitný režim zajistíte vypitím alespoň 8 sklenic vody denně. Více vody získáte i pitím čaje bez kofeinu nebo konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody. Mezi takové patří například listová zelenina, vodní meloun, okurky či papriky.


Pitný režim podpoříte také konzumací lehkých polévek, zejména různých vývarů.


POZOR NA NADVÁHU

V těhotenství se to snadno řekne, ale hůře udělá. Zvláště ve chvíli, kdy jediné, na co myslíte, je lžička plná Nutelly nebo pořádný kus nezdravé bagety. Rozhodně vám nechceme radit, abyste držela dietu nebo si čas od času prostě nedopřála. Spíše se snažte dodat svému tělu v plné míře to, co potřebuje (vitaminy, vlákninu atd.), a jen občas to, po čem touží (sladkosti apod.). Zkuste také nezdravé sladké nahradit zdravější variantou, třeba ovocem.


NEVĚŘTE REKLAMÁM

Bohužel neexistuje žádný zázračný krém, který by již vzniklé strie nadobro vymazal. Pokud už se strie objevily, zbavíte se jich pouze pomocí plastické chirurgie či jiných invazivních zákroků. Ale nepanikařte, že už nikdy nebudete moci ukázat bříško nebo jiné partie. Čerstvé strie sice vypadají znepokojivě, protože jsou roztažené a rudé až tmavě fialové, takové ovšem nezůstanou. Stáhnou se do tenkých linek, zbělají a na kůži jsou s postupem času stále méně zřetelné. Proces regenerace kůže pak můžete jen urychlit, a to používáním krémů a olejů, které zvláčňují pokožku. Čím mastnější, tím lepší, největší efekt mají bambucké a kakaové máslo. Výrazné strie můžete také zakrýt make-upem nebo korektorem.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page