top of page

Váha v těhotenství: Opravdu musím jíst za dva?


Přírůstek váhy v těhotenství sleduje váš gynekolog, ale není od věci mít i vlastní přehled

Coby nastávající maminka nejspíše řešíte otázku, zda je v těhotenství nutné jíst více, než jste byla dosud zvyklá. Jak se to tedy s oním zlověstným přírůstkem váhy vlastně má?


Téměř polovina všech těhotných to s jídlem přehání. Alespoň to tvrdí poslední statistiky zabývající se životním stylem žen v období očekávání. Ženy v těhotenství přibírají několikanásobně více, než je zdrávo, což může přinést zdravotní problémy jak mamince, tak miminku. Nadměrné přibírání v těhotenství totiž zvyšuje riziko, že se narodí větší dítě. Vyšší porodní váha pak může přispět k problémům s obezitou dítěte v dospělosti. Kromě toho větší miminko může (ale nemusí!) znamenat, že porod bude těžší, hrozí větší porodní zranění nebo nutnost císařského řezu. A v neposlední řadě je důležité nepřejídat se za dva i kvůli následnému boji s těhotenskými kily.


PROKLETÁ VODA

Lékaři si kladou otázku, proč těhotné ženy vlastně v tolika případech (podle statistik je to 47 % žen) přibírají nad stanovenou míru. Důvodů je hned několik. Někdy to vlastně ani nelze zcela ovlivnit a žena přibírá více, než by si sama přála, ačkoli dodržuje správnou životosprávu. Jde totiž o již zmiňovanou zadržovanou vodu. S otoky má zkušenost až 90 % rodiček.


JÍDLO PRO DVA

Dále je na vině nezdravý životní styl. Těhotné ženy si velmi často myslí, že si v průběhu devíti měsíců mohou dopřávat, co jim hrdlo ráčí, a že nabrané kilogramy snadno shodí. Jistě, existují ženy, které mají za pár měsíců své vyrýsované tělo zpátky. Ale většina bude desítky kilogramů nadváhy shazovat ještě rok či dva po porodu. Proto je vždy lepší a zdravější dodržovat pravidlo „jíst pro dva“, ne „za dva“. Co to znamená? Jíst vyváženou, pestrou a kvalitní stravu, 5–6x denně. Obecně platí, že v prvním trimestru žena nepotřebuje nijak zvyšovat svůj příjem kalorií, v druhém trimestru jde pak o 340 kalorií navíc a ve třetím trimestru o 450 kalorií denně. Pro lepší představu – objem 350 kcal odpovídá svačině skládající se z jednoho středně velkého jablka, jednoho kelímku netučného řeckého jogurtu a hrstičky mandlí.



Příjem kalorií v těhotenství není třeba drasticky zvyšovat, proto přemýšlejte o tom, co jíte

PŘIBÍRAT SE MUSÍ

Nenechte se však vyděsit. V těhotenství se prostě přibírá a je to správné a zdravé. Hodně však záleží na tom, jaká byla vaše výchozí váha a jak jste na tom s BMI neboli indexem tělesné hmotnosti. Názorně vám ukážeme, kterých kilogramů navíc se nemusíte bát. V průměru totiž jde o kilogramy související hlavně s váhou miminka a neovlivnitelnými změnami v těle. Samy tak uvidíte, že často jde především o zadržovanou vodu. To poznáte ihned po porodu, kdy zmizí otok tváře, končetin apod.

  • dítě = 3,5 kg

  • placenta = 1 kg

  • plodová voda = 1 kg

  • děloha = 1 kg

  • zvětšující se prsy = 0,5 až 1 kg

  • zvětší se také objem krve, a to někdy až o 2 kg

  • 2 kg navíc přibude i vody a dalších tekutin v těle

  • v průměru 2–5 kg tuku, hlavně v oblasti bříška


BEZ CVIČENÍ JDOU KILA NAHORU

U nás ve fitMAMI® se snažíme přesvědčit nastávající maminky o tom, že i pro ně je pohyb zdravý a velmi důležitý. Nedostatek aktivity v těhotenství totiž patří k významným faktorům způsobujícím velký přírůstek váhy. Někdy však za chybějící pohyb samotné ženy ani nemohou. To společnost je nějak vnitřně nastavená na to, že těhotné se zvětšujícím se bříškem by měly akorát tak sedět doma. A blízké okolí to pak se vší dobrou vůlí nastávajícím maminkám neustále předhazuje… To je ale načase změnit a v případě nekomplikovaného, fyziologického těhotenství by si těhotné naopak měly dopřávat pravidelně zhruba 150 minut aerobní aktivity týdně. Skvělá je na to chůze, běh či jízda na kole i rotopedu. Vždy samozřejmě záleží na kondici, chuti i zdravotním stavu, ale věřte, že procházka na čerstvém vzduchu udělá dobře vašemu tělu a také vaší psychice.


PROBERTE TO S LÉKAŘEM

Klíčem k úspěchu je rovněž spolupráce s gynekologem. Nezlobte se na něj tedy (jako tehdy já na svoji paní doktorku), když vám vytkne, že se kilogramy blíží horní hranici a že je načase dávat si na přibírání pozor. Naopak při odborné konzultaci zjistíte, zda jde o hormony, vodu nebo skutečně o špatné stravování, a tím vám lékař pomůže zabránit zbytečnému přibírání. Dieta se během těhotenství rezolutně nedoporučuje, nicméně nastávající maminky by měly omezit přidané cukry, smažené potraviny, nezdravé tuky a tučné maso. Naopak je vhodné hojně zařadit ovoce, zeleninu, libové maso a obiloviny.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page