top of page

Vše, co potřebujete vědět o epidurálu


Ačkoli se podání epidurálu zdá jako jasná volba, je dobré znát i jeho odvrácenou stránku

S postupujícím těhotenstvím vás možná čím dál tím více děsí blížící se porod a bolest, která ho doprovází. Epidurál se nabízí jako snadné řešení, ale než začnete snít o jeho zázračných účincích, měla byste o něm vědět pár zásadních informací…


Prvotní pocit po jeho podání bude rozhodně úleva – bolesti od bederní oblasti přes břicho až k rodidlům budou pryč. Tohoto účinku se využívá především tehdy, když přílišné bolesti vedou k zastavení porodu. Po podání epidurálu dojde k uvolnění porodních cest, a ačkoli se pak docela nadřete (epidurál totiž blokuje kontrakce a bolesti s nimi spojené a vy budete muset tlačit svojí vlastní silou, ne s pomocí hormonů a stahů), porodíte prakticky bezbolestně. Je však třeba říct, že ani podání epidurálu není všespásné. Maminka pak třeba kvůli němu není schopna vytlačit dítě na svět bez pomoci kontrakcí, a tak může nakonec dojít k tomu, že porodník použije porodní kleště, nebo je rodičce podán oxytocin, který stahy znovu spustí.


NIC NENÍ ČERNOBÍLÉ

Podání epidurálu nemá jen pozitivní, ale může mít také vedlejší účinky. Mezi ty nejčastější patří nízký krevní tlak vedoucí k pocitům nevolnosti a zvracení. Při umrtvování bederní oblasti můžete také pocítit bolest nebo brnění, jako když se uhodíte do brňavky. Po porodu vás ještě několik dní mohou bolet záda a vaše nohy budou jako z olova. Vzácně může docházet k neustávajícím bolestem hlavy.


KDY MÁ EPIDURÁL SMYSL?

Nepočítejte s tím, že přijedete do porodnice, řeknete si o epidurál a dostanete ho. Podání této analgezie se řídí pravidly a o tom, jestli dostanete epidurál, nebo ne, bude rozhodovat váš porodník. Ve kterých případech je možné očekávat epidurál?

  • KVŮLI ŠPATNÉ POZICI MIMINKA. Jestli se vaše dítě nestačí před porodem otočit hlavou dolů a budete rodit koncem pánevním, dost pravděpodobně dostanete epidurální analgezii. Záleží také na váze dítěte nebo zda čekáte dvojčata – pakliže předpokládaná váha miminka převyšuje 3,5 kg nebo budete rodit vícerčata, je větší pravděpodobnost, že se bez epidurálu neobejdete.

  • PŘI VYČERPÁNÍ. Každá nastávající maminka si přeje, aby porod proběhl co nejrychleji a nejméně bolestivě. Můžete porodit pár hodin od prvních kontrakcí, ale také se nemusíte dost rychle otevírat a strávíte předlouhé hodiny prožíváním kontrakcí, které k samotnému porodu ne a ne dojít. Pokud budete vyčerpaná, je možné, že vám váš porodník nejdřív doporučí spíše epidurál než císařský řez.

  • Dalšími důvody pro epidurál jsou například VYSOKÝ KREVNÍ TLAK rodící maminky, TĚHOTENSKÁ CUKROVKA nebo SNÍŽENÝ PRŮTOK KRVE PLACENTOU a PORUCHA KREVNÍ SRÁŽLIVOSTI.

  • Epidurál vám však může být podán i proto, že prostě budete mít STRACH. A nemyslíme ten běžný strach, který pociťuje většina maminek před porodem nebo při něm, ale tak silný strach a bolest, že se otevírání porodních cest zastaví. Rodička může začít i hyperventilovat, čímž utlumí přísun krve do placenty a k miminku, a to je rovněž vážný důvod pro podání epidurální analgezie.


Strachu z porodu se zbavíte tím spíš, čím více odborných informací o něm vstřebáte ještě před porodem. Zajděte na předporodní kurzy, komunikujte se svým partnerem a lékařem a čtěte důvěryhodné zdroje, třeba právě náš Magazín fitMAMI®.


JAK PROBÍHÁ PODÁNÍ EPIDURÁLU?

  1. Při epidurální analgezii budete ležet na boku, se zády vyhrbenými do „kočičího hřbetu“.

  2. Anesteziolog očistí oblast vpichu antiseptikem, dostanete injekci s lokálním anestetikem.

  3. Teprve poté je zavedena jehla do epidurální oblasti (pocítíte tlak) a katetr s anestetikem (můžete cítit brnění).

  4. Jehla je vyjmuta a katetr je upevněn k vaší pokožce, samotný katetr už neucítíte.

  5. Bude trvat 10–15 minut, než analgezie zcela zabere, a je možné, že i pak bude dávkování ještě upraveno.

  6. Epidurál se podává maminkám otevřeným na 3–6 cm. Pokud jste tedy zcela otevřená a porodní branka je zašlá, nebudete mít možnost aplikace této analgezie.


Foto: DepositPhoto


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page