top of page
Obrázek autoraJana Kantorová

Zajímavá potravina: Kustovnice čínská

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Červeným bobulím podobným rozinkám se v podhůří Himálají prý přezdívá bobule štěstí

Poznejte s námi netradiční suroviny, jimiž můžete nejen obohatit svůj jídelníček, ale především díky nim zlepšit svoje zdraví.


CO TO JE

Jde o keřík původem z Asie, který dorůstá výšky až 3 metrů. Vyhledávané jsou hlavně jeho plody připomínající na první pohled malé šípky. Již staří Číňané na plody kustovnice neboli Goji Berry nedali dopustit a konzumovali je ve velkém množství a velmi často. Věřili totiž, že se v nich ukrývá recept na dlouhověkost. Laici i odborníci označují plody Goji Berry jako jeden z nejlepších doplňků stravy, a to díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů a dalších výživových prvků.


KDY A ČÍM POMÁHÁ

Kustovnice obsahuje bílkoviny a mnoho druhů aminokyselin včetně esenciálních, bez nichž tělo nemůže správně fungovat. Nachází se v ní také velké množství minerálních látek a stopových prvků, např. železo, zinek, měď, vápník a selen. Je rovněž vydatným zdrojem vitaminu C, což z ní činí skvělý antioxidant. Obsahuje dokonce až 500krát více vitaminu C než pomeranče. Dále v ní najdete vitaminy skupiny B, vitamin E a esenciální mastné kyseliny. Plody se využívají v boji s bakteriemi a plísněmi, mají protizánětlivé účinky, zlepšují paměť, pomáhají proti nespavosti a bolestem hlavy. Lidé je často užívají i ke snižování hladiny „špatného“ cholesterolu či léčbě sexuální impotence. Dlouhodobé užívání vede k celkovému pročištění organismu a jeho regeneraci zejména při stresu nebo po nadměrné fyzické zátěži. Goji také posiluje imunitu organismu.


Kustovnice se řadí k tzv. superpotravinám stejně jako chlorella nebo mladý ječmen.


PRO KOHO SE HODÍ

Goji Berry má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, je vhodná pro diabetiky, jedince trpící závratí nebo bolestmi v kříži a rovněž pro ženy s potížemi při menopauze. Plody mohou užívat děti i dospělí, hodí se také pro sportovce. Představuje vydatný zdroj energie a vitality.


JAK UŽÍVAT

Kustovnice se užívá ve formě sušených plodů, které můžete jednoduše pojídat, přidávat je při vaření a pečení nebo třeba do smoothie. Skvěle se hodí jako ingredience do domácí granoly či s cereáliemi do jogurtu. Na trhu jsou k dostání také vylisované šťávy z plodů.


A CO TĚHOTENSTVÍ

Přestože kustovnice obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, názory na její užívání v těhotenství se liší, a to zejména kvůli obsahu látky zvané betain, která může vyvolávat předčasné kontrakce dělohy. O užívání kustovnice během těhotenství se tedy vždy raději poraďte se svým lékařem.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page