top of page

Zimní sporty pro celou rodinu


Protáhněte tělo a nasbírejte parádní společné zážitky!


Ani v zimě se nemusíte přestat hýbat. Spousta zimních sportů je navíc zábavná a vhodná pro všechny členy rodiny. Máme pro vás pár tipů, jak si letošní zimu opravdu užít, tak směle do toho!


Co se sportu a pohybových aktivit týče, v teplejších obdobích roku je výběr samozřejmě daleko pestřejší, což ale neznamená, že v zimě musíte zahálet. Existuje řada zimních sportů, u nichž se zapotíte, a ještě do nich zapojíte i celou rodinu, od batolat až po seniory. A kromě spalování kalorií a posílení celého těla se u nich dost možná také nasmějete a pobavíte.


Uvedené příklady spalování kalorií jsou pouze orientační. Vždy je třeba zohlednit pohlaví, fyzickou kondici, věk a váhu jedince. Obecně také platí, že ženy spalují méně kalorií než muži.


SPALOVÁNÍ NA PRVNÍM MÍSTĚ:

  • BĚH NA LYŽÍCH

Běžkování patří k čím dál oblíbenějším aktivitám. Možná je to dáno úspěchy našich sportovců v tomto odvětví, každopádně jde o disciplínu, která se hodí pro všechny bez rozdílu věku či kondice. Jedná se o aerobní aktivitu, při níž zapojujete všechny svalové skupiny v těle. Dochází tak k efektivnímu spalování tuků, a navíc zvyšujete svoji vytrvalost i kondici. Běh na lyžích je oproti klasickému běhu mnohem šetrnější ke kloubům a také se u něj můžete kochat krásnou krajinou. S sebou můžete vzít i děti, ty úplně nejmenší lze nést v nosítku či krosně. Vyřešíte tak jejich hlídání a ještě z nich snadno vytvoříte dobré přídavné závaží. Po celé České republice najdete běžkařské trasy různých délek a obtížností. Stačí si jen pořídit vhodné lyže, boty a hůlky, k tomu zajistit správné namazání, a můžete vyrazit do bílé stopy.


Průměrný výdej kalorií během 60 minut:

– volné tempo: 2100 kJ/500 kcal – těžký sníh: 2730 kJ/650 kcal – rychlá jízda v těžkém terénu: 5376 kJ/1280 kcal


  • SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ A SNOWBOARDING

„Sjezdovky“ a snowboarding máme tendenci vnímat hlavně jako zábavu, ale pro naši fyzičku to rozhodně není žádná brnkačka. Těmito druhy zimních sportů však dochází spíše ke zlepšování kondice než ke spalování tuků. K nezaplacení je každopádně pohyb na čerstvém vzduchu v krásné přírodě a i v tomto případě platí, že se zabaví celá rodina. Pohybově nadané děti můžete na lyže poprvé postavit už po druhých narozeninách. Snowboarding je zase hodně „cool“ sport, a proto díky němu vytáhnete do přírody i nejzatvrzelejšího puberťáka.


Průměrný výdej kalorií během 60 minut:

lehký terén: 1848 kJ/440 kal – těžký terén: 2142 kJ/510 kcal



Naučit děti lyžovat můžete vy sami, nebo je svěřte profesionálům v lyžařské škole

  • BRUSLENÍ

Lední bruslení je opravdu náročná aktivita a skvěle při ní spálíte přebytečná kila nabraná během vánočním hodování. Pohyb na bruslích navíc dokonale tvaruje postavu, zvláště pak spodní partie. Dochází rovněž k posilování středu těla, tzv. core, a to díky neustálému vyrovnávání váhy. A další výhoda – nemusíte s rodinou cestovat na vzdálený bruslařský stadion, bohatě postačí nejbližší zamrzlý rybník.


Průměrný výdej kalorií během 60 minut:

2050 kJ/488 kcal


ZÁBAVA V HLAVNÍ ROLI:

  • SNOWTUBING

Když jsme na začátku článku slibovali hlavně zábavu, nevymýšleli jsme si. Snowtubing totiž bude bavit všechny bez rozdílu věku. Jen si to představte – nasednout do velké nafukovací duše a vyrazit dolů po speciálně upravené dráze. To je adrenalin! Tuto atrakci můžete vyzkoušet v mnoha lyžařských areálech.

  • BOBOVÁNÍ A SÁŇKOVÁNÍ

Velkou část mých vzpomínek na zimu a dětství zaplňuje právě sáňkování či bobování. A skvělé je na nich i to, že co jsme milovali jako děti, si najednou můžeme užívat i v dospělosti. Sáňkuje se ve vyčleněném prostoru na sjezdovkách, na oficiálních sáňkařských drahách, ale také ve volném terénu. Jen myslete na to, že na některých místech bude vhodnější použít speciální sáňky s brzdou. Pokud jde o bobování, dnešním hitem jsou zejména speciální bobové dráhy, které zaručují dostatek zábavy pro celou rodinu, a to nejen v zimě, ale také v létě. Řada z nich je totiž otevřena po celý rok.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page