top of page

Kojení a sport: 3 mýty, kterým možná věříte i vy

Která maminka by se po porodu nechtěla dostat co nejdřív zpátky do formy. Pokud ale kojí, může se zaleknout: Nepřijdu o mléko? Bude dítěti dál chutnat? Podívejme se, jak to se sportem při kojení vlastně je.


1. mýtus: Přijdu o mléko


Cvičení při kojení nevede k poklesu laktace. Tento mýtus možná vznikl ze zkušeností žen, které mléko ztratily v důsledku těžké práce a stresu. Náročná psychická situace opravdu může vést k poklesu nebo i zastavení laktace. Naproti tomu sport není negativní stres (distres). Může při něm dojít k nárůstu adrenalinu, zároveň se však vyplavují i endorfiny, a ty pomáhají k duševní pohodě, která je pro kojení také klíčová. Výzkumy navíc ukazují, že sport v rozumné míře nemá vliv na množství mléka.[1]


2. mýtus: Dítě bude strádat


Totéž se týká i množství důležitých živin v mateřském mléce: Plně kojená miminka sportujících maminek rostou stejně dobře jako ty, jejichž maminky se cvičení nevěnují.[2] Obavy, že by dítě kvůli fyzické aktivitě maminky mělo strádat, se nepotvrdily.


3. mýtus: Chuť mléka se změní, miminko ho odmítne


Velmi intenzivní cvičení může vést k nárůstu kyseliny mléčné, v jejímž důsledku vaše mléko zhořkne. Tady už ale hovoříme o opravdu vysoké zátěži, třeba vrcholových sportech. Pokud cvičíte v omezené míře, nemusíte se tímto vůbec zabývat. Jestli se věnujete velice náročnému sportu a vidíte, že vaše miminko skutečně vnímá rozdíl v chuti, nakojte před cvičením. Po ukončení tréninku může zůstat zvýšená hodnota kyseliny mléčné až devadesát minut[3], třeba Vám ale bude stačit počkat půl hodiny a děťátko bude zcela spokojené.


Kojení tedy není pro sport překážkou. Jsou ale věci, na které by si novopečená maminka měla dávat pozor.





Návrat ke cvičení po porodu


Na prvním místě je vlastní fyzický stav matky a to, jak se cítí. Především šestinedělí je období potřebné ke zotavení. I kdyby žena neměla žádné viditelné poranění, tělo prošlo během těhotenství a při porodu mnoha velkými změnami. Nyní se zavijí děloha, hojí se rána po odloučení placenty… Neznamená to, že by žena nemohla pozvolna se sportem znovu začínat, ale nesmí to na začátku přehnat.

Také by měla raději počítat s tím, že se unaví a bude si potřebovat odpočinout. Já jsem třeba cítila, že je u mě vše v pořádku a vyrazila jsem s rodinou na desetikilometrovou túru. Je ale dobré mít pro takový výkon záložní řešení, kdybyste zkrátka došla k tomu, že jste své síly přecenila a potřebujete si jít lehnout.


Pitný režim a jídelníček


Jak u kojení, tak u sportu je nutné dbát na dostatečný přísun tekutin. Tím víc, když tyhle dvě věci zkombinujete. Potřebujete nahradit nejen vodu, kterou předáte svému miminku v podobě mléka, ale i tu, kterou vypotíte.

Důležitá je však i vyvážená strava bohatá na veškeré potřebné živiny. Samotná produkce mléka je pro matku zátěž – kromě vody vás připraví i o mnoho nutričních látek. Když k tomu budete cvičit, měla byste dbát na zdravý jídelníček o to víc.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page