top of page

Plavání miminek: Proč se na něj vydat?


Během pobytu ve vodě si s miminkem upevníte vzájemné pouto

Většina miminek vodu miluje, vždyť v ní žije už od zplození a je pro ně naprosto přirozená. Pobyt ve vodě přináší dětem uspokojení, zlepšují se jim díky němu motorické, sociální i komunikační schopnosti. Vyrazíte na plavání s miminkem i vy?


Kojenecké plavání je možné zahájit již v šestinedělí, a to když se zahojí ranka v pupíčku. Cílem kurzů však není naučit miminko plavat, ale spíše ho seznámit s vodou, aby se jí nebálo, a osvojilo si základy plavání, především dýchání a splývání. Teprve pak se může přistoupit k vlastní výuce plavání. S plaváním se nejdříve začíná přímo u vás doma, jedná se tzv. vaničkování. Většinou probíhá tak, že přímo k vám domů přijde 2–3x týdně přijde instruktorka, s miminkem ve vodě různě manipuluje a vy se tyto pohyby učíte. Věřte, že bude stačit pár návštěv, a vše hravě zvládnete samy.


Od půl roku věku miminka s ním můžete začít navštěvovat kurzy plavání v bazénech.


CO SE MÁ NAUČIT?

S cílem naučit dítě plavat počkejte, až bude starší, většinou to bývá kolem 3. a 4. roku. Někdy jsou však i kurzy pro miminka zaměřené na výkon a dril, ale většinou je taková snaha zcela kontraproduktivní. Děti se místo radosti začnou vody bát, což jistě nechcete. Kurz by v každém případě měl probíhat hlavně zážitkově a plavecké dovednosti a zákonitosti by měly vyplynout tak nějak přirozeně. Děti se během kurzů seznamují s jinými dětmi, učí se říkanky, poznávají vodu a učí se přirozenému pohybu ve vodě, jako je třeba šlapání vody. Teprve kurzy navazující na tyto počáteční učí děti plaveckým dovednostem.


VÝBĚR MÍSTA

Pokud jste se rozhodli vydat se s miminkem do vody, je načase vybrat správný kurz. Na co se při jeho výběru zaměřit?

  • Rozhodujte se podle věku dítěte. Plavání s miminkem mladším 5 měsíců vyžaduje speciální vanu, v níž miminka plavou po jednom. Voda nesmí být nijak chemicky ošetřena a teplota by měla být nastavována podle zvyklosti konkrétního miminka.

  • Zajímejte se o vybavení klubu, do něhož jdete plavat. Zjistěte si vzdělání instruktorek a jejich zkušenosti, průběh kurzů a od věci jistě není ani prostý fakt, zda je vám prostředí vůbec sympatické a je vám v něm příjemně. Všímejte si také, jak se k vám personál při první návštěvě chová. Mnohé poznáte již z webových stránek a při zápisu.


V poslední době se začíná na kurzech objevovat také učení sebezáchrany při pádu do vody. Jejím základem je zachycení se okraje bazénu, a to je možné začít nacvičovat již kolem 16. měsíce věku dítěte.


ZÁBAVA I PRO MAMINKY

V neposlední řadě by kojenecké plavání mělo přinášet radost i samotným maminkám. Mohou se díky tomu setkávat s jinými maminkami, dostanou možnost „vypadnout“ z kolotoče domácího stereotypu a hlavně upevňují svůj vztah s miminkem. Akční maminky pak ocení, že získají další fyzickou aktivitu, kterou mohou sdílet se svým miminkem. Výhodou kojeneckého plavání je i to, že se maminka naučí své miminko ve vodě držet, manipulovat s ním a zabavit ho na delší dobu. Na společných dovolených se pak taková maminka může bezstarostně vydat s dětmi do bazénu a užít si příjemné společné chvilky, což je jistě jeden z největších benefitů pro celou rodinu.



Plavání miminek by mělo přinášet radost vašemu dítěti i vám

BENEFITY KOJENECKÉHO PLAVÁNÍ

  • Podporuje psychomotorický vývoj, koordinaci a hrubou motoriku.

  • Posiluje imunitu a odolnost organismu, dochází k postupnému otužování.

  • Zlepšuje se trávení a příznivě je ovlivněn také srdeční a cévní systém.

  • Posiluje chuť k jídlu a zlepšuje spánek.

  • Pomáhá zlepšovat držení těla.

  • Společný pobyt rodiče a dítěte ve vodě utužuje vztah a citové pouto.

  • Stejně jako každý pohyb i plavání vyplavuje endorfiny a zvyšuje dětem sebevědomí.

  • V neposlední řadě dává dětem základy pravidelného režimu.


RIZIKA KOJENECKÉHO PLAVÁNÍ

  • Citlivá dětská pokožka nemusí pobyt ve vodě snášet zrovna nejlépe a mohou se objevit vyrážky.

  • Látky uvolňující se z chlorované vody mohou podráždit sliznice a dýchací cesty a mohou být spouštěčem astmatu.

  • Některé děti se kvůli plavání potýkají se zdravotními problémy – trápí je více dýchací problémy a mnohem častěji se objevuje zánět středního ucha.

  • Hygienu v bazénu nemůžete nikdy plně uhlídat, a tak se miminko může potýkat s dalšími problémy, jako jsou vyrážky, záněty očí, plísně nebo bradavice. Pozor by si měli dávat zejména rodiče dětí, které mají sklony nebo předpoklady pro alergie, astma, atopický ekzém apod.


Foto: DepositPhoto


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page