top of page

Po porodu se ze mě stal blázen. Nebo snad ne?

Aktualizováno: 30. 12. 2021


Pokud cítíte, že vámi po porodu zmítají psychické problémy, nestyďte se o nich mluvit

Těhotenství, porod a hlavně období šestinedělí představuje pro všechny ženy jednu velkou hormonální houpačku. Nemálo z nich si v jednotlivých obdobích dokonce sáhlo až na dno… Proč to tak vůbec je? A dá se s tím něco dělat?


Z vlastní zkušenosti vím, že během tohoto náročného období je velmi snadné propadnout laicky řečeno depresím. Psychickými problémy trpí po porodu většina žen. Zpravidla se to projevuje plačtivostí či sebelítostí, kdy jde o tzv. poporodní blues. Problémy s psychikou jsou způsobené drastickým poklesem hladiny hormonů po porodu, nevyspáním, celkovou vyčerpaností a navíc i pocitem vyloučení ze společnosti. Odborníci rozlišují tři stadia psychických potíží:


POPORODNÍ (BABY) BLUES

Vyskytuje se až u 80 % žen. Odborníci považují tyto potíže za normální průběh, proto je podle nich není potřeba nijak léčit. Stačit by měla podpora rodiny a blízkého okolí. Většinou se totiž jedná o krátkodobou záležitost trvající maximálně dva až tři týdny, která přejde sama od sebe. Objevuje se zhruba 3 dny po porodu a hlavními příznaky jsou skleslost, smutek, plačtivost, přecitlivělost a někdy i zlost.


POPORODNÍ DEPRESE

Postihuje zhruba 10 % maminek a objevit se může klidně i později po porodu. Matka je vyčerpaná, unavená, nevyspalá, pesimistická a denně zažívá bezdůvodné pocity úzkosti. Dalšími příznaky pak jsou pocit bezmoci, výčitky svědomí, poruchy spánku a v horších případech i sebevražedné myšlenky. Zde už je namístě vyhledat odbornou pomoc.


POPORODNÍ (LAKTAČNÍ) PSYCHÓZA

Jde o nejzávažnější poporodní stav a objevuje se u zhruba 0,1 % žen. Matka ztrácí kontakt s realitou, je silně rozrušená, náladová, má poruchy soustředění a výpadky paměti. Mohou se objevit také halucinace, matka nedokáže o své dítě pečovat. Tento stav je natolik závažný, že je potřeba okamžitá hospitalizace matky. Hrozí totiž vysoké riziko, že by mohla ublížit sobě nebo dítěti. Poněkud zavádějící je pojem laktační, protože potíže nesouvisejí s kojením a potrápit mohou i maminku, která svému dítěti podává umělé mléko.


Žena potýkající se s laktační psychózou někdy mívá i pocit, že dítě, které drží v náručí, není její...


CO JEŠTĚ VĚDĚT O POPORODNÍ DEPRESI


KDY SE OBJEVUJE?

První příznaky se objevují zpravidla během prvních tří měsíců po porodu. Problém se ale může objevit až do dvou let věku dítěte.


CO CÍTÍTE?

Pocity jsou u každé ženy odlišné, objevuje se však jeden společný prvek – pocit nepropojenosti s dítětem. Ženy mohou být také zmatené, dezorientované a osamělé. Mezi další příznaky pak patří změny ve stravovacích návycích a ve spánkovém režimu.


KOHO MŮŽE POTKAT?

Větší pravděpodobnost výskytu poporodních depresí se objevuje u žen, které mají depresi v osobní nebo rodinné anamnéze. Dále také u žen, které zažívají silné a výrazné změny nálad během menstruačního cyklu. Největším rizikovým faktorem je ale předchozí onemocnění poporodní depresí, zvláště tehdy, pokud byla neléčena. Riziko, že deprese propukne, se v tomto případě zvyšuje až o 75 %.


JAK SE LÉČÍ?

Jde o kombinaci léků (antidepresiv) a psychoterapie. Ve vážnějších případech je nutná i hospitalizace. Je to postupný proces – ženě se neuleví během týdne, ale většinou po 4 až 5 měsících.


NEBOJTE SE VYHLEDAT POMOC!

Pokud si myslíte, že zrovna vy trpíte poporodní depresí, rozhodně se nestyďte říct si o pomoc. Ať už manželovi, kamarádce, nebo svému gynekologovi. Právě ten vám poradí, na koho se obrátit. Deprese patří mezi nejčastější komplikace těhotenství, ale zároveň mezi ty nejsnáze léčitelné.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page