top of page
Obrázek autoraJana Dvořáková

Snídat, nebo nesnídat?

„Snídaně je nejdůležitější jídlo dne.“ Už jste někdy slyšela tuto větu? To samé se ostatně říká i o obědu a o večeři. Kdo se v tom má potom vyznat? Dnes se zaměříme na snídani. A na to, jestli je skutečně tak podstatná, nebo si ji s čistým svědomím můžeme odpustit.


Je snídaně opravdu důležitá?

Výběr snídaně jakožto prvního jídla dne je v každém případě klíčový. Správně zvolený pokrm vám přinese dobrou náladu do začátku dne a dodá vám energii na celé dopoledne. Nastartuje váš metabolismus a podpoří vaše soustředění.

O tom není pochyb – všem z nás je nejspíš jasné, že ovocno-zeleninové smoothie nebo tmavý chléb s lučinou a salátem ocení naše tělo daleko více než bílý rohlík s paštikou či sladkou koblihu, což se následně projeví i na naší energii. Na to, jestli je však snídaně vůbec potřeba, už není odpověď tak jednoznačná.

Časté tvrzení, že snídani není radno vynechávat, dnes mnozí specialisté označují za mýtus. Podle dřívějších výzkumů měli lidé, kteří pravidelně snídají, nižší riziko nadváhy či obezity. Ve skutečnosti však tento fakt prý nevycházel ze samotného snídaní, nýbrž z toho, že tito lidé celkově více dbali na svoji životosprávu a dodržovali zdravější jídelníček.





Vynechávání snídaně jako součást půstu

Dnes se naproti tomu traduje, že když vynecháte snídani, svému zdraví tím nijak neuškodíte, podle mnohých i naopak. Do módy navíc přicházejí přerušované půsty. Jejich typů je mnoho, přičemž jeden spočívá právě v tom, že si odpustíte snídani. Po čtrnáctihodinové pauze bez jídla následuje deset hodin, během nichž se můžete stravovat dle libosti. Podle těchto časů se půst nazývá 14/10.

Experimentování s různými typy půstů už by vydalo na článek samo o sobě, takže toto téma teď otevírat nebudeme. Stejně jako u půstů, i u snídání či nesnídání platí, že tělo si bude vždy na změnu nějakou dobu zvykat. Pokud se rozhodnete najednou přestat snídat, odpovědí vašeho metabolismu bude pravděpodobně hlad, může se ale dostavit třeba i zvýšená únava či bolest hlavy. Při omezování jídla se bolestí hlavy ostatně projevuje detoxikace. Stav je to sice nepříjemný, nicméně pro zdraví je přínosný, navíc časem vymizí.

V nějakých případech může být upuštění od snídaně velice osvobozující. Například pokud míváte ráno doma shon, vypravujete děti do školy a snídani byste do sebe házela ve spěchu. Jsem toho názoru, že je lépe jídlo vynechat, než se stravovat ve stresu: to vaše zažívání zkrátka nikdy neocení. Jednou z výjimek může být snad smoothie – rozmixované ovoce se dá vypít i v rychlosti, aniž by žaludek protestoval.



Smoothie z lesních plodů
Čerstvé smoothie

Pozor při těhotenství či kojení

Odlišná je ovšem situace, pokud jste v jiném stavu nebo kojíte – v takovém případě vám jednoznačně doporučím s půsty neexperimentovat. Pravidelná a vyvážená strava je velice důležitá pro zdraví vás i vašeho miminka. Pokud vám v tom tedy nic nebrání, během těhotenství a kojení bych vám doporučila snídaně dodržovat. Samozřejmě s ohledem na to, jak se cítíte. Pokud je vám zatěžko do sebe po ránu dostat sousto kvůli nevolnostem, není nutné se přemáhat.

Je však docela možné, že máte nyní odlišné nároky než dříve. A i když jste byla zvyklá nesnídat, najednou cítíte po ránu větší chuť k jídlu. Poslouchejte zkrátka svoje tělo.


Těhotná zěna
V těhotenství je snídaně velmi důležitá



Zdroje:

FLUOR, Katherine. 5 Reasons Why Eating Breakfast Will Boost Your Mental Health. Camille Styles [online]. 2020 [cit. 2023-05-04]. Dostupné z: https://camillestyles.com/wellness/5-reasons-why-eating-breakfast-will-boost-your-mental-health/

BJARNADOTTIR, Adda. Is Skipping Breakfast Bad for You? The Surprising Truth. Healthline [online]. 2017 [cit. 2023-05-04]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/is-skipping-breakfast-bad

KIRKPATRICK, Kristin. Should I eat breakfast or fast? Nutritionist discusses breakfast debate. Healthline [online]. 2019 [cit. 2023-05-04]. Dostupné z: https://www.today.com/health/should-i-eat-breakfast-or-fast-nutritionist-discusses-breakfast-debate-t150448


2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

2 Comments


D. K.
D. K.
Aug 09

Ráda bych se spíše naučila "jak snídat." Už odjakživa mám po ránu zcvrklý žaludek, jíst můžu až tak 3-4 hodiny po probuzení, což je většinou už oběd. Tedy snídaně už odjakživa vynechávám. zdroj

Like
Replying to

Není nutné se do snídaně "nutit", pokud nemáte hned po probuzení hlad a chuť. Důležité je doplnit tekutiny, tedy sklenici vody nebo šálek čaje a teprve s odstupem času si dopřát snídani. Pokud by to bylo opravdu až okolo poledne, pak bych Vám doporučila během dopoledne sníst alespoň banán, energetickou tyčinku nebo jinou energeticky bohatší svačinku, abyste tělu dopřála potřebné "palivo" pro první část dne. :-)

Like
bottom of page