top of page

Zaostřeno na... vitamin E


Skvělými zdroji vitaminu E jsou různá semínka a ořechy

Kde najít přirozené zdroje důležitých vitaminů? A jak se v těle projevují jejich nedostatky? Podívejte se s námi na druhy vitaminů, které by ve vašem těle určitě neměly chybět…


Pod názvem vitamin E se skrývá souhrnné pojmenování přírodních chemických látek, tzv. tokoferolů. Patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích a jde o velmi mocný antioxidant. Účinně bojuje proti civilizačním nemocem, pomáhá detoxikovat, při problémech s menstruačním cyklem, s otěhotněním či opakovanými potraty. Pozitivně působí i při revmatologických potížích a doporučuje se jako prevence před vznikem karcinomu prsu, vaječníků a tlustého střeva.


CO ZPŮSOBUJE JEHO NEDOSTATEK

Chybějící množství vitaminu E je spojováno s poruchami vstřebávání z trávicího traktu (např. chronická steatorea neboli malabsorpční syndrom, abetalipoproteinemie čili dědičná porucha metabolismu lipidů nebo cystická fibróza). Při nedostatku se mohou objevit neurologické potíže nebo snížená obranyschopnost, dále pak poruchy zraku, únava, ochablá a suchá kůže, špatné hojení ran, onemocnění srdce apod. Nedostatek také zkracuje životaschopnost červených krvinek a negativně působí na funkci vaječníků a varlat, což může způsobit neplodnost.


Na dostatečný příjem „éčka“ dbejte hlavně při zvýšené psychické či fyzické zátěži, ve stáří a zvláště pak v těhotenství.


A CO NADBYTEK

Ačkoli patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, které jsou obecně při nadbytku toxické, vitamin E je unikátní a předávkování zpravidla nehrozí. Avšak u citlivějších jedinců se při nadbytku může objevit nechutenství, vyrážka nebo únava.


NA CO SI DÁT POZOR

Vysoké dávky (přesahující např. 300x doporučenou denní dávku) mohou vyvolat bolesti hlavy, nevolnost, průjem a oslabení imunity. Dlouhodobé užívání větších dávek rovněž ovlivňuje vstřebávání vitaminu K.


KDE HO NAJDETE

Ve lněných, sezamových a slunečnicových semínkách, dále v máku, másle, mléce, oleji z pšeničných klíčků, burských oříšcích, sóji, salátu, čerstvé listové zelenině, špenátu a mase.


DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA

Liší se v závislosti na pohlaví. Muži by měli užívat 10 mg denně, ženy 8 mg denně. Pro děti se dávka pohybuje od 5 do 8 mg podle věku. U dětí však užívání jakéhokoli vitaminu navíc vždy konzultujte s pediatrem.


Foto: DepositPhoto

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page