top of page

Zaostřeno na... vitaminy skupiny B


Aby vitaminy skupiny B fungovaly správně, je třeba jejich vzájemného působení

Kde najít přirozené zdroje důležitých vitaminů? A jak se v těle projevují jejich nedostatky? Podívejte se s námi na druhy vitaminů, které by ve vašem těle určitě neměly chybět…


B1 (thiamin)

Působí příznivě na nervový systém a při únavě, jeho potřeba stoupá zejména při velké fyzické námaze. V lidském těle se tento vitamin neukládá, a proto je potřeba ho jednou za čas tělu dodat. Jeho množství v těle snižuje pití kávy a velkého množství čaje.


CO ZPŮSOBUJE NEDOSTATEK: Může se projevit vyčerpaností, zmateností, ztrátou chuti k jídlu, depresemi apod.


KDE HO NAJDETE: V malém množství je přítomný v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bohatým zdrojem jsou neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med a ořechy.


NA CO SI DÁT POZOR: U tohoto vitaminu nehrozí předávkování, protože je vylučován močí. U citlivějších osob se může výjimečně objevit alergická reakce. Někteří odborníci varují, že se po nadměrném užívání vitaminu B1 rodí velké děti.


DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA: dospělí jedinci 1,3 mg denně, těhotné a kojící ženy zhruba 1,6 mg


Podle odborníků pomáhá pravidelné užívání thiaminu tělu odpuzovat hmyz, tedy vytvořit si jakýsi přírodní repelent.


B2 (riboflavin)

Jedná se o žluté až oranžové přírodní barvivo, které jemně fluoreskuje a člověk ho musí přijmout skrze potravu. Je důležitý pro tvorbu nových buněk, tedy obnovuje pokožku, vlasy a nehty. Má na starosti také správnou funkci očí, posiluje srdce a pozitivně působí na celkový metabolismus organismu včetně nervové soustavy a mozku.


CO ZPŮSOBUJE JEHO NEDOSTATEK: Projevuje se především trhlinkami v koutcích úst. Dále se může objevit zánět hlasivek, šupinatění kůže, zánět spojivek, světloplachost apod.


A CO NADBYTEK: I riboflavin je vylučován močí, proto se jím nelze předávkovat.


KDE HO NAJDETE: Největším zdrojem jsou vnitřnosti jako játra a ledvinky, dále vejce, vepřové a hovězí maso. Dětem ho můžete podat prostřednictvím tvarohu, mléka a kakaa. Vitamin B2 obsahují potraviny, u nichž ve složení najdete označení E 101. Významným zdrojem je rovněž pivo.


NA CO SI DÁT POZOR: Vitaminy skupiny B je nejlepší přijímat společně, neboť jednotlivé vitaminy vzájemně ovlivňují svoje funkce. Má-li jeden vitamin fungovat správně, potřebuje k tomu další vitaminy skupiny B.


DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA: pro ženy 1,2–1,3 mg za den, pro muže 1,4–1,8 mg denně a pro těhotné 1,6 mg


Pro správné vstřebávání riboflavinu nezapomeňte doplňovat také důležitý selen.


B9 (kyselina listová)

Vitamin B9 je potřebný zejména při početí a v prvních třech měsících těhotenství, neboť je nepostradatelný pro správný a normální vývoj a růst plodu. Jeho preventivní užívání snižuje riziko vývojových vad a také riziko výskytu vážných problémů, jako jsou rozštěp patra nebo páteře. Mimo toho se využívá při hojení ran, k podpoře tvorby červených krvinek a při procesech buněčného dělení.


CO ZPŮSOBUJE JEHO NEDOSTATEK: Může se objevit únava, porucha růstu nebo krvetvorby. Jedince může potrápit také zapomnětlivost, náladovost, případně vážnější problém s poruchami trávení. V těhotenství je jeho nedostatek obzvlášť nebezpečný, ovlivňuje totiž zdraví plodu.


A CO NADBYTEK: Předávkování je prakticky nemožné, přesto se u citlivějších osob může objevit průjem či vyrážka.


KDE HO NAJDETE: V listové zelenině, kvasnicích, vejcích, luštěninách, mléku či celozrnných obilovinách, dále také v mase, játrech či pivu.


NA CO SI DÁT POZOR: Při akutním nedostatku kyseliny listové se objeví megaloblastická anémie. Jejími příznaky jsou průjem, rudý a bolestivý jazyk a u dětí nedostatečný růst. Nejvíce se nedostatek vitaminu B9 týká alkoholiků, osob užívajících dlouhodobě antiepileptika nebo léky na léčbu rakoviny.


DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA: obecně se doporučuje 200 µg (mikrogramů), v těhotenství nebo u starších a nemocných lidí se dávka zvyšuje na 400–800 µg denně


Kyselina listová velmi špatně snáší vysoké teploty, pozor tedy na kuchyňské úpravy potravin, které ji obsahují (špenát, brokolice aj.).


B12 (kobalamin)

Tento vitamin hraje velmi důležitou roli ve správné funkci krvetvorby, protože bez něj by červené krvinky nedokázaly předávat buňkám kyslík a byly by příliš velké. Potřebné množství tohoto vitaminu také zlepšuje paměť.


CO ZPŮSOBUJE JEHO NEDOSTATEK: S nedostatkem vitaminu B12 mají problém hlavně vegetariáni a vegani, jimž se ho v potravě nedostává potřebné množství. Při nedostatku se kromě již zmíněné anémie může objevit ztráta hmotnosti, problémy s pamětí, třes, mravenčení nebo problém se svalovou koordinací.


A CO NADBYTEK: Vitaminem B12 se nelze předávkovat, protože se v těle neukládá do zásoby.


KDE HO NAJDETE: Ve vejcích, mléku, sýrech, masu či zvířecích vnitřnostech.


NA CO SI DÁT POZOR: Jeho správnou funkci ovlivňuje stres, psychické vypětí, či dokonce užívání hormonální antikoncepce.


DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA: 2,4 µg denně


K pokrytí denní dávky by dospělému člověku mělo stačit zkonzumovat jedno vejce denně.
0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page