top of page

Extrémní sporty: proč baví stále více žen?

O extrémních sportech se občas uvažuje jako o výsadě mužského světa. V dnešní době tomu tak ale být nemusí. Stejně jako ženy pronikají do tradičně mužských profesí i sfér života, některé z nich se s chutí zapojují i do extrémních sportů. A nechybí mezi nimi ani maminky.


Extrémní sporty jsou fyzicky náročné a adrenalinem nabité aktivity, které často zahrnují riziko a vystavují účastníky extrémním podmínkám. Vyžadují vysokou úroveň dovedností, odvahy a fyzické kondice. Často se provozují ve volné přírodě nebo na speciálně upravených tratích. Řadí se mezi ně například horolezectví, závody na horských kolech nebo i snowboarding.


Surfující žena
Extrémní vodní sporty

Jsou extrémní sporty pro ženy zdravé?


První otázkou samozřejmě je, jestli je tento typ pohybu vůbec vhodný pro ženy po fyzické stránce. Přestože extrémní sporty mohou být náročné, nejsou nutně jen o fyzické síle. Záleží u nich také na psychické odolnosti, rozhodnosti a schopnosti překonávat obavy.

Extrémní sporty navíc zahrnují širokou škálu aktivit, přičemž každý z nich vyžaduje jiné aspekty fyzické kondice. K horolezectví nebo kitesurfingu potřebujete vytrvalost, sílu a koordinaci, zatímco při skydivingu či bungee jumpingu využijete spíš odvahu a schopnost zvládat stres.

Podle studie publikované v Journal of Strength and Conditioning Research mohou ženy po fyzické stránce směle konkurovat mužům ve sportech, které vyžadují vytrvalost a flexibilitu. Muži mívají převahu v oblasti surové síly, naopak ženy často excelují v ve flexibilitě, vytrvalosti a preciznosti.


Žena na lezecké stěně
Lezení po skalách či po stěně vyžaduje velkou koncentraci

Překážkové závody – spojení všech dovedností

Existují i extrémní sporty, při kterých využijete veškeré ze jmenovaných dovedností – a taky se ve všech těchto oblastech procvičíte. Mezi ně patří například překážkové neboli OCR závody (Obstacle Course Race). Důležitá je zde nejen i rychlost, ale i celková fyzická zdatnost a schopnost překonávat nejrůznější typy překážek. Může se jednat o ručkování, ale i přenášení těžkých břemen nebo přeskakování. V neposlední řadě jsou tu i výzvy psychické – třeba při brodění potokem nebo plazení bahnem, které taky může být součástí.

V OCR závodech musíte být připraveny na leccos. Může to trochu připomínat takový vojenský výcvik pro zábavu: člověk zde opravdu překonává své hranice. I do takto náročných sportů se dnes pouštějí ženy, včetně maminek. Jednou z nich je i cvičitelka fitMAMI® Tereza Sura.


“Pro mě jsou závody tohoto typu o překonání sama sebe. Každý z nás má nějaké své strachy. Někdo se bojí vody, někomu vadí zima či bahno a někdo, jako já, má třeba velký strach z výšek. Pokud člověk překoná ten svůj strach nastupuje potom nepopsatelný pocit “vítězství”.

Závody jsou ale také o přátelství, lidé, kteří se pouští do této zábavy, jsou většinou stejní blázni, kteří ve volném čase také spolu trénují, většinou pod křídly některé z takzvaných SRTG skupin (Spartan race training group), nebo jim podobných.

A co mě na tom baví nejvíce? Asi právě to bahno a plazení se studeným potokem, které spousta lidí naopak nenávidí :) “


Těchto závodů existují různé druhy, zároveň si můžete vybrat kategorii podle toho, jestli začínáte, nebo se již považujete za přeborníka. Od toho se potom odvíjí délka trasy (pár kilometrů nebo třeba délka maratonu), doba trvání (několik hodin či dní) i počet a obtížnost překážek.


Žena při překážkovém závodě
Překonáváním překážek překováváte sami sebe


Prospěšnost po psychické stránce

O prospěšnosti sportů na naše mentální zdraví není pochyb. Týká se to ale i extrémních sportů? Není to vlastně prožívání stresu, kterého se v běžném životě spíš snažíme zbavit, nebo ho alespoň eliminovat? Podle studie z Journal of Health Psychology mohou extrémní sporty ženám po psychické stránce pomoci – posílí si jimi sebevědomí a odolnosti. Oboje se jim bude rozhodně hodit, nejen v mateřské roli.

Pavel Kolář ve své knize Posilování stresem popisuje, jak se vystavováním správné míře stresu můžeme „otužit“ a být odolnější v životě. Nikdy nevíme, kdy to budeme potřebovat. Extrémní sporty mohou plnit právě takovou roli – jejich účelem je překonávání psychických i fyzických výzev.


Žena s těžkou činkou
Posilováním těla posilujete i psychiku


A jak jsou na tom maminky?

Chuť a energie provozovat extrémní sporty se samozřejmě (nejen) u žen může v průběhu času měnit. Jana, která začala s horolezectvím v šestnácti letech, popisuje svoji zkušenost:


„Byla jsem nadšená, překonávala jsem strach z výšek a po lezecké stěně jsem nadšeně přešla i na skály. O pár let později se mi ale vrátil strach z výšek, kterým jsem trpěla v dětství. Klepala jsem se a lezení už mi nedělalo radost. Zřejmě jsem měla během dospívání jen nějakou touhu překonávat bariéry, která ale záhy zmizela.“


Svoji roli v tom samozřejmě může hrát i skutečnost, že se ženě narodí děti. Mnoho maminek přiznává, že s příchodem potomků jsou chtě nechtě samy na sebe opatrnější, už se tolik nechtějí pouštět do rizika. Zejména pokud jsou jejich ratolesti ještě malinké.

Své o tom ví i Monika, která po delší době opět usedla na koně.


„Jezdila jsem dříve jen rekreačně,“ vypráví. „Když jsem se k tomu po porodu chtěla vrátit, zjistila jsem, že mám daleko větší strach, než jsem mívala dřív. Trvalo mi pár projížděk, než jsem to překonala a přestala se tolik bát. Jsem za to ráda – teď je pro mě jízda na koni zase skvělým odpočinkem. Pročistím si hlavu a k synovi se pak vrátím nabitá novou energií.“


Jezdkyně na koni
Jízda na koni je také adrenalinovým sportem

Strach z extrémních situací může být skutečně pro nějaké maminky silnější, když myslí na své děti. Není to ale pravidlem a některé to mohou mít i naopak. Mnohé sportovkyně ženám takovýto typ pohybu vřele doporučuje, mezi nimi třeba bývalá profesionální lyžařka Lynsey Dyer, která je navíc sama matkou. V rozhovoru pro Outside Magazine uvedla: „Ráda bych inspirovala více lidí, včetně dětí, aby zvýšili svoji odolnost, užívali si zábavu venku a zakusili pocit propojení s přírodou.“

Odolnost je koneckonců to, co v každodenním životě rozhodně oceníme.


Zdroje:

  • Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "extreme sports". Encyclopedia Britannica, Invalid Date, https://www.britannica.com/sports/extreme-sports

  • Helme, Mark; Bishop, Christopher; Emmonds, Stacey; Low, Christopher. Validity and Reliability of the Rear Foot Elevated Split Squat 5 Repetition Maximum to Determine Unilateral Leg Strength Symmetry. Journal of Strength and Conditioning Research 33(12):p 3269-3275, December 2019. | DOI: 10.1519/JSC.0000000000003378

  • How To Train For An Obstacle Course Race. Spartan [online]. [cit. 2023-06-13]. Dostupné z: https://www.spartan.com/blogs/unbreakable-training/how-to-train-for-an-obstacle-course-race

  • Brymer E, Schweitzer R. Extreme sports are good for your health: A phenomenological understanding of fear and anxiety in extreme sport. Journal of Health Psychology. 2013;18(4):477-487. doi:10.1177/1359105312446770

  • KOLÁŘ, Pavel. Posilování stresem. Universum, 2021. ISBN 978-80-242-7465-2

MCMILLAN, Kelley. Friday Interview: Lynsey Dyer. Outside. 2013. Dostupné z: https://www.outsideonline.com/outdoor-adventure/snow-sports/friday-interview-lynsey-dyer/

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page